Peciva od integralnog brašna heljde – ideja za slasni veganski burger

burger od heljde

Kod veganskih burgera koplja se najčešće lome na pljeskavici, ali ja ću ovog puta staviti naglasak na peciva.

Ova peciva nisu u potpunosti od heljdinog brašna već sam napravila mješavinu pšeničnog glatkog i integralnog heljdinog brašna. U ovakvom omjeru izbjegli smo da peciva budu teška, a dobili smo gušću teksturu od one klasične za burger peciva. Okus i miris heljdinog brašna je intenzivniji i pomalo orašasti pa je zato to brašno dosta često zastupljeno u slasticama.

U nekoj drugoj prilici predstavit ću vam neke slatke recepte, a sada još koji redak o ovom. Za izradu ovih peciva potrebna vam je i mlaćenica.

Mlaćenica ili Buttermilk je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja odnosno izrade maslaca, a kako dobiti vegansku mlaćenicu? Jako jednostavno.
U sojino mlijeko iscijedit ćemo sok od limuna i ostaviti par minuta da odstoji.

Kao ideja s čime iskombinirati ova peciva može vam poslužiti i ovaj moj prijedlog. 

Kelj sam kratko skuhala na pari, premazala umakom majoneze, kikiriki maslaca i limete i po tome naredala sirove trakice mrkve.

Pljeskavicu sam zamijenila debljom kriškom batata kojeg sam pohala u smjesi od piva, brašna, začina i cornflakesa i na to sve stavila još klice od češnjaka.

Iznenadit ćete se kako se batat kremasto otopi i omekša, a izvana ostane fino hrskav.

Kao što možete primijetiti iskombinirala sam svakakve teksture, od sirovih, kuhanih na pari do pečenih i prženih i dobila slastan burger. 

Foto: Mare – Veganski burger s pecivom od heljdinog brašna

Za 8 peciva trebat će vam: 

  • 15 g svježeg kvasca, 
  • 2 žlice agave sirupa,
  • 60 ml tople vode, 
  • 480 ml tople veganske mlaćenice, 
  • 60 g rastopljenog veganskog maslaca,
  • 550 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 230 g integralnog brašna od heljde, 
  • 1 žlica soli.

Priprema: 

  1. Pomiješajte 15 g kvasca, 60 ml tople vode, 1 žličicu agave sirupa, 2 žlice pšeničnog brašna i 1 žlicu brašna od heljde, pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
  2. Vegansku mlaćenicu napravite tako da u 480 ml sojinog ili nekog drugog biljnog mlijeka iscijedite sok jednog limuna.
  3. Dodajte vegansku mlaćenicu, veganski maslac, sol, agave sirup i postupno dodajte oba brašna dok ne dobijete kompaktnu teksturu tijesta. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite da se odmori / diže oko 90 min. 
  4. Podijelite tijesto na osam jednakih dijelova, oblikujte mala peciva i stavite na namašćeni lim ili papir za pečenje. Ostavite da se diže 30 minuta. Po želji možete posuti pecivo nekim sjemenkama. 
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C, 15 do 20 minuta. 

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: epciva od heljdinog brasna, peciva za veganske burgere, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Peciva od integralnog brašna heljde – ideja za slasni veganski burger

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Razlozi zbog kojih sam protiv česte uporabe ovakvih obroka.

    1. Glatko brašno – ono je hrana visokog glikemijskog indeksa (GI) te kao za posljedicu ima visoku razinu inzulina u krvi. Inzulin kao anabolički hormon je zadužen za “građenje”. Ono što gradi je glikogen u mišićima (do 400gr), a višak glukoze sprema kao mast u masne stanice. Što znači, ako se ne bavite nekim sportom, te ne trošite glikogen iz mišića, masne naslage će biti sve veće. (https://www.healthline.com/nutrition/fix-the-hormones-that-make-you-fat)

    2. Agavin sirup – kako se agavin sirup sastoji od puno fruktoze, a metabolizam fruktoze se odvija izravno u jetri, on ne diže šećer u krvi, te nema visoki GI. To je jedan od razloga zašto se smatra zdravim. Na žalost to je daleko od istine i možemo ga smatrati vukom u janječoj koži. Naime, agavin sirup SADRŽI 90% fruktoze, za razliku od šećera koji sadrži samo “50%”. Fruktoza je izrazito štetna, pošto se dio pretvara u glukozu i stvara zalihe glikogena u jetri (oko 150g), Dok se dio pretvara u trigliceride te se taloži oko jetre i ostalih unutrašnjih organa. (http://www.indiana.edu/~oso/Fructose/Consequences.html)

    3. Integralno brašno – Cjelovito zrno je puno vlakana, što pozitivno utječe na GI, odnosno manje diže inzulin u krvi. Na žalost, žitarice (isto kao legumi i orašasti plodovi) su pune antinutrijenata (fitinska kiselina), koji sprečavaju apsorpsiju nutrijenata. Njih se rješavamo namakanjem žitarica preko noći, klijanjem ili fermentiranjem. Na žalost, integralno brašno je nemoguće namakati i ispirati. (https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/antinutrients)