Palačinke punjene tikvicama i sirom – ručak za 25 minuta

punjene-palacinke

Svi volimo palačinke. S marmeladom, čokoladom, orasima, posute šećerom u prahu, punjene slatkim sirom, pohane, pečene, američke, francuske. Kombinacije su bezbrojne, a mi vam donosimo recept za slane punjene palačinke.

Recept je idealan za nedjeljni doručak ili brzi ručak. Unaprijed možete pripremiti sve sastojke i smjese te ih pohraniti u hladnjak. 25 minuta prije ručka sve ubacite u pećnicu, zapecite i voilà  – imat ćete palačinke koje se tope u ustima.

Ako je moguće, dobro je odabrati varijantu s integralnim brašnom – okusi se previše ne razlikuju, a jelo sadrži puno vlakana.

Priprema: 45 minuta

Toplinska obrada: 25 minuta

Hranidbena vrijednost jedne porcije: 510 kcal/2140 kJ, 20 g bjelančevina, 31 g masti, 34 g ugljikohidrata

Sastojci za palačinke (4 porcije):

  • 150 g glatkog brašna,
  • sol,
  • 2 jaja,
  • 150 ml mlijeka,
  • 150 ml gazirane mineralne vode,
  • svežanj timijana,
  • 2 žlice ulja.

slane-palacinke

Sastojci za nadjev:

  • 150 g crvenog luka,
  • 400 g tikvica,
  • 150 g gaude,
  • 1 žlica maslaca,
  • 100 g vrhnja,
  • 3 žlice pasiranih rajčica,
  • sol i mljeveni crni papar,
  • 1 žličica ljute paprike,
  • 2 žlice maslaca.

Postupak:

  1. Smiksati brašno, prstohvat soli, jaja, mlijeko i mineralnu vodu te ostaviti da smjesa odstoji pola sata. Timijan oprati i otkinuti listiće.
  2. Crveni luk oljuštiti i sitno nasjeckati. Tikvicu oprati, očistiti te sa sirom narezati kocke.
  3. U loncu zagrijati maslac te crveni luk popržiti da bude slatkast. Dodati narezanu tikvicu i popržiti. Uliti vrhnje te skuhati gustu kremu. Začiniti pasiranim rajčicama, paprikom, posoliti i popratiti.
  4. Tijesto promiješati i dodati timijan. U tavi zagrijati mast i postupno ispeći 4 palačinke.
  5. Pećnicu zagrijati na 220˚C. Posudu za pečenje premazati maslacem. Palačinke staviti na dasku. Narezane tikvice izmiješati s pola kocki sira te ih razdijeliti na palačinke. Palačinke zarolati i poredati jednu do druge u posudu za pečenje. Posuti ostatkom sira i staviti u pećnicu na 20 – 25 minuta (stupanj plina 4-5, pećnica s ventilatorom 200˚C).

Naši savjeti:

  • Za integralne palačinke potrebno je 125 g integralnog brašna. Ono će jako nabubriti i zbog toga mu je, u usporedbi s običnim brašnom, potrebno više vode.
  • U nadjev se umjesto tikvice može staviti poriluk (u tom slučaju izostaviti crveni luk) ili špinat (papriku zamijeniti naribanim muškatnim oraščićem).
  • Koristite jaja nesilica iz slobodnog uzgoja. Da biste saznali kako ih prepoznati pročitajte Što znače brojke na jajima?
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu