Palačinke od pirovog brašna

pirovo brašno

Ako ste veliki ljubitelj palačinki za desert ili doručak, palačinke od pirovog brašna mogu biti zdravija verzija vašeg omiljenog slatkog obroka.

Osim za izradu palačinki, pirovo brašno možete koristiti u pripremi kruha, muffina i keksića, za zgušnjavanje umaka, itd.

U ostalim receptima koji zahtijevaju brašno možete pola uobičajenog brašna zamijeniti s pirovim brašnom.

Imajte na umu da ovo brašno sadrži gluten, stoga nije pogodno za osobe koje imaju netoleranciju na gluten ili izbjegavaju gluten.

Više o pirovom brašnu možete saznati ovdje.

Pirovo brašno – nutritivne vrijednosti

Kao što smo rekli, upotrebom pirovog brašna možete pripremiti zdravije jelo, u odnosu na upotrebu bijelog brašna. Osim što se radi o brašnu koje dolazi od cjelovite žitarice (vrsta pšenice), pirovo brašno sadrži malo više proteina i vlakana.

Pa tako 30 grama pirovog brašna sadrži:

  • 100 kalorija,
  • 0.5 grama masnoća,
  • 22 grama ugljikohidrata,
  • 0 grama šećera,
  • 4 grama vlakana,
  • 5 grama proteina.

Pirovo brašno sadrži i vitamine i minerale kao što su mangan, fosfor, vitamin B3, vitamin E, magnezij, cink i željezo.

palačinke
Foto: Stockphoto Secrets

Palačinke od pirovog brašna

Pomoću ovog recepta možete pripremiti fine palačinke, a uz njih možete jesti voće, grčki jogurt, kikiriki maslac, med i druge zdrave dodatke.

Sastojci

  • 200 g pirovog brašna,
  • 2 jušne žlice šećera,
  • 1 jušna žlica praška za pecivo,
  • ¼ čajne žlice soli,
  • 1 jaje (umućeno),
  • 370 ml mlijeka,
  • 3 jušne žlice ulja neutralnog okusa.

Priprema

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – pirovo brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
  2. U drugoj zdjeli umutite mokre sastojke – jaje, mlijeko i ulje.
  3. Mokru smjesu ulijte u suhu i lagano pomiješajte sve.
  4. U tavi zagrijte malo ulja ili maslaca i pecite palačinke dok ne ponestane smjese.

Veganske palačinke od pirovog brašna

Ako prijašnji recept nije u skladu s vašim dijetalnim preferencijama, ovaj recept ne sadrži mliječne proizvode, niti jaja. U ovom receptu mljeveni lan je zamjena za jaje.

Sastojci

  • 2 jušne žlice mljevenog lana,
  • 6 jušnih žlica vruće vode,
  • 360 ml biljnog mlijeka po želji (sojinog, bademovog, rižinog…),
  • 2 jušne žlice jabučnog octa,
  • 230 g pirovog brašna,
  • 4 čajne žlice praška za pecivo,
  • ½ čajne žlice sode bikarbone,
  • ½ čajne žlice soli,
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije,
  • 2 jušne žlice ulja neutralnog okusa.

Priprema

  1. Prvo pripremite zamjenu za jaje – pomiješajte lan i vruću vodu. Smjesu ostavite sa strane dok se ne stvori tekstura gela.
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte mlijeko i jabučni ocat.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – pirovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  4. U prvu zdjelu u kojoj je mješavina mlijeka dodajte ekstrakt vanilije, ulje i mješavinu lana. Dobro promiješajte sve.
  5. Mokru smjesu ulijte u suhu i lagano pomiješajte sve. Nemojte previše miješati smjesu.
  6. U tavi zagrijte malo ulja ili veganskog maslaca i pecite palačinke dok ne ponestane smjese.

Članak uređen:

Izvori

  1. Lehman, S. (2020). Spelt Flour Nutrition Facts and Health BenefitsVerywell Fit
  2. West, H. (2016). What is Spelt, and is it Good For You?. Healthline

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: palačinke od pirovog brasna, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Palačinke od pirovog brašna

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.