Otjerajte jesenski blues: Ne bacajte sjemenke iz bundeve! Napravite maslac sličan onom od kikirikija za energiju i dobro raspoloženje

maslac od bučinih sjemenki

Kada krenu jesenske kiše, a hladnoća i vjetar zagospodare prirodom, dani izmiču i tama nas sve više pritišće pa u tom razdoblju često osjetimo tugu, sjetu i daleku čežnju.

Jesen je po prirodi takva da u nama potiče melankoliju koja je poznata pod nazivom “jesenski blues” (sjeta). Takve osjećaje često pretačemo u pjesme, fotografije, izražavamo kroz ples, glazbu ili slikanje, a to je zdrav način da osvijestimo emocije i nosimo se s melankolijom.

Ako taj osjećaj počne sve više rasti i gurati nas prema usamljenosti, apatiji, psihičkom zamoru, gubitku energije i depresiji, moramo se ozbiljno tome suprotstaviti.

Svakodnevna tjelesna aktivnost i zdrava prehrana su jednostavni i preventivni koraci za emotivno zdravlje tijekom jeseni. Često zaboravimo da više kretanja donosi vitalnost i popravlja raspoloženje, bez obzira radi li se o šetnji kroz prirodu, vježbama joge, pilatesa ili nekoj drugoj aktivnosti koja zahtjeva bar 20 minuta posvećenosti na dnevnoj bazi.

Pročitajte članak “Tjelesno vježbanje i zdravlje: Psihologinja otkriva kako utječe na mentalno zdravlje i 5 savjeta za motivaciju“.

Vađenje sjemenki iz bundeve
FOTO: Shutterstock

Jesenski blues “razbijte” slatkim okusom

Prehrana također direktno djeluje na naše tijelo, ne samo kao hrana, nego i kao lijek. Kako bi naš tjelesni sustav normalno funkcionirao, potrebni su mu vitamini i minerali.

Iako minerali dolaze u tragovima, smiruju organizam i popravljaju raspoloženje te igraju važnu ulogu u zdravlju živčanog sustava i postizanju emotivne ravnoteže.

Slatki okus je također važan u jesenskom razdoblju jer hrani sva tjelesna tkiva i živce. Slatka hrana nam daje energiju, osjećaj sreće i zadovoljstva, vedrinu i smirenost. Naravno, pritom slatki odabiri trebaju biti zdravi i umjereni.

Kad je jesen u pitanju, glavna je zvijezda nedodirljiva kraljica – bundeva!

Ističe se svojom raskošnom narančastom bojom koju joj daje beta karotenom, zahvaljujući kojem je odlična za kožu. Beta karoten se u našem tijelu pretvara u dragocjeni vitamin A koji doprinosi ljepoti kože, očuvanju vida i funkcioniranju živčanog sustava.

Naravno, tu su još i vitamini B1, B2, B6, C, E i K. Bundeva je bogata celulozom, kalijem, željezom, proteinima, ugljikohidratima i mastima, pa ne čudi da je savršena hrana za zdravlje i obavezan dio jesenskog jelovnika diljem svijeta. 

Nećemo se tu zaustaviti, nego idemo dalje, u samo srce bundeve gdje se krije dragocjena supernamirnica – bučine sjemenke!

Neka bučine sjemenke budu na meniju svaki dan
FOTO: Shutterstock

Neka bučine sjemenke budu na meniju svaki dan

Bučine ili bundevine sjemenke po svojim dobrobitima nimalo ne zaostaju za samim plodom, tj. bundevom.

Zelena boja oljuštenih sjemenki govori nam da su bogate antioksidansima koji hrane naše stanice i štite ih od oštećenja i preranog starenja.

Njihovo bogatstvo vitamina E daje koži ljepotu i blistav ten, a uz to obiluju omega-3 masnim kiselinama, vitaminom K te su odličan izvor minerala poput željeza, kalija, mangana, kalcija, cinka i selena.

Sjemenke bundeve zagrijavaju tijelo, poboljšavaju pamćenje, uravnotežuju šećer u krvi, grade zdrave kosti, jačaju srce i krv te snižavaju kolesterol. Djeluju protiv gljivica i parazita u crijevima.

Uravnotežuju hormone pa su odlične za žene, ali i za muškarce jer podupiru zdravlje prostate.

Ove zelene sjemenke su odlične za tjelesno, ali i za psihičko zdravlje. Djeluju umirujuće, potiču dobro raspoloženje i vedrinu, a smanjuju anksioznost, sjetu, umor i depresiju. Zato su odličan izbor za jesenski blues!

Iz svih navedenih razloga vrlo je korisno sjemenke bundeve uključiti u svakodnevni jelovnik. U nastavku vam donosimo jedan prijedlog kako to učiniti.

Slatki maslac od sjemenki bundeve za energiju i dobro raspoloženje
FOTO: Shutterstock

Slatki maslac od sjemenki bundeve za energiju i dobro raspoloženje

Ako ste navikli bacati sjeme bundeve (butternut, hokaido, ibiza, kabocha), nemojte to više činiti. Priprema sjemenki je vrlo jednostavna.

Sjeme bundeve je dobro upleteno u celulozna vlakna pa ih odvojite najbolje što možete, a onda ih potopite u slanoj vodi nekoliko sati. Slana voda će pomoći da se vlakna otpuste od ovojnica sjemenki i omogućit će lakše razdvajanje. Nakon par sati izvadite sjemenke, obrišite ih papirnatim ručnikom i ostavite preko noći da se osuše.

Nakon što su se sjemenke osušile, rasporedite ih u jednom sloju na lim za pečenje obložen masnim pergament papirom. Pecite u pećnici na temperaturi 120 – 140 °C oko 12 – 15 minuta (ovisno o pećnici).

Sastojci:

Priprema

Prije nego započnete s izradom maslaca oljuštite sjemenke, dok ne napunite jednu šalicu. Izrada maslaca od sjemenki bundeve je tako jednostavna da vam neće biti problem u trenu složiti finu slasticu koju možete upotrijebiti na razne načine.

Ako volite slanu varijantu, jednostavno izbacite med i slatke začine.

Kod mljevenja sjemenke bundeve neće pustiti toliko prirodnog ulja kao npr. suncokretove sjemenke, zbog čega se u ovaj maslac dodaje ulje po potrebi.

  1. Ubacite sjemenke u blender pa ga uključite na veliku brzinu, kako bi se sjemenke pretvorile u zelenu smjesu.
  2. Postepeno dodajte ulje te lagano izmiješajte sve sastojke. Ostružite stranice zdjele između svakog koraka obrade dok smjesa ne postane kremasta i željene glatkoće.
  3. Pred kraj, na laganoj brzini, umiješajte začine i med. Vaš slatki namaz je spreman za upotrebu. 🙂
Maslac od sjemenki bundeve ima sjajan okus sličan maslacu od kikirikija
FOTO: Shutterstock

Maslac od sjemenki bundeve ima sjajan okus sličan maslacu od kikirikija i savršeno se uklapa u druga jela. Koristite ga kao namaz na tostu, u palačinkama, sendvičima, na pečenom povrću ili u salatama, juhama i varivima. Izbor je, naravno, prepušten vama.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti jesenski blues u našem vodiču

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu