Njoki od batata: Imamo recept za jednostavne, kompaktne i brzo gotove njoke koje ćete poželjeti stalno spremati

Njoki od ljubičastog batata

Njoki od batata – jednostavnije od ovog stvarno ne može. Brašno i batat. Količina potrebnog brašna ovisit će o vrsti batata koji koristite te načinu na koji od njega radite pire. Osobno preferiram batat samo probušiti vilicom i tako ga cijelog ispeći, pa od njega napraviti pire gnječilicom za krumpir i zatim umiješati brašno i malo soli. Takav batat je manje mokar i zato vam treba manje brašna. Za rezultat dobijete njoke koji imaju dominantno jak okus po batatu.

Kako sam u jednom domaćem OPG-u nabavila ljubičaste batate (i jako se zaljubila), nije bilo nikakve sumnje što ću s njima. Tekstura takvog batata je još gušća od narančastog, još više od bijelog, a njoki su fino kompaktni, s jako malo brašna

Njoki od ljubičastog batata
FOTO: Mare

Nikakav umak za njoke od batata nisam htjela. Fino maslinovo ulje, domaći češnjak, kadulja, malo papra i fina crvena havajska sol. Odlično bi pristajao i cvijet soli, ali nije nikakva drama koristite li običnu sol. Evo kako se prave njoki od batata bez jaja.

Njoki od batata – recept

Evo recepta.

Sastojci:

  • 800 g ljubičastog batata
  • 60 g manitoba brašna (može i klasično pšenično)
  • prstohvat soli.
Njoki od batata
FOTO: Mare

Priprema

  1. Batat operite i, bez da ga gulite, izbockajte vilicom te pecite na 200 °C dok ne omekša. Ovisno o veličini batata varirat će vrijeme pečenja.
  2. Ogulite pečeni batat i zgnječite ga u pire, posolite i postepeno mu dodajte brašno.
  3. Zakuhajte vodu sa soli da spremno vrije dok mijesite i režete njoke kako biste isprobali je li smjesa dobra. Ako vidite da se raspadaju, dodajte smjesi još brašna.
  4. Kuhajte njoke dok ne isplivaju. Voda će biti izrazito indigo plave boje. 
  5. Zagrijte maslinovo ulje s kaduljom, listićima češnjaka i dodajte kuhane njoke. Kratko promiješajte i servirajte sa svježe mljevenim paprom i soli.
Ljubičasti batat
FOTO: Mare
Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   8

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu