Napitak s kaduljom za grlobolju i imunitet
- 2 komentara
- 1 min čitanja

Ukusan napitak koji kombinira sastojke poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Idealan i kao preventiva, ali i kod već nastale grlobolje.
Kadulja, poznata i pod imenom “salvia” od latinske riječi saglvus što znači ljekovita. Djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno.
Cimet, sadrži minerale poput magnezija, željeza, kalija i natrija i vitamine A, C i B skupine i smatra se da ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Maksimalna dnevna preporučena doza je 6 g.
Kurkuma, ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume zaslužnom za njezina ljekovita svojstva.
Naranča, obiluje vitaminom C, zatim A, B, aminokiselinama, betakarotenom, pektinom, zatim sadrži i kalij, folne kiseline, kalcij, cink, željeza, mangan, fosfor i natrij. Čak je i kora bogata vitaminom C, betakarotenom i bioflavonoidima stoga i nju koristimo u ovom receptu.
Pamtim još iz djetinjstva da bi kod svake grlobolje ili kašljucanja baka odmah išla iza kuće po kadulju ili kako je to ona zvala „kuš“ i pripremala ju na mlijeku sa šećerom ili medom. To, a i poznati ayurvedski napitak zlatno mlijeko s kurkumom su mi je bili nit vodilja za ovaj moj napitak koji kombinira najbolje od najboljih kad je grlo u pitanju, a uz to je i jako, ali jako ukusan.

Sastojci, dostatno za 500 ml napitka:
- 1 nešpricana naranča ( kora i sok ),
- 2 žlice javorovog sirupa (ili nerafiniranog šećera),
- 4 listića kadulje,
- 1 žličica kurkume,
- 1 žličica cimeta ili štapić,
- 500 ml bademovog mlijeka.

Priprema
- Ogulite koru od naranče gulilicom za krumpir. Od preostale oguljene naranče ocijedite sok, a možete ju i cijelu izblendati u blenderu pa procijediti da ostane samo sok.
- U lončić ulijte bademovo mlijeko te dodajte narezanu koricu naranče, javorov sirup ili nerafinirani šećer, kurkumu, cimet i listiće kadulje. Zakuhajte sve i kad proključa smanjite jačinu vatre i ostavite da se lagano krčka 5 minuta, poklopljeno.
- Ostavite da se hladi, poklopljeno dok ne postane mlako i zatim procijedite.
- Kad napitak više nije vruć dodajte ocijeđeni sok naranče (kako bi maksimalno sačuvali sve bitne nutrijente iz soka naranče ne dodajte ga u vrući napitak) i pijuckajte kroz cijeli dan.
Napomena: napitak će biti još ukusniji pripremiti li sami svoje bademovo mlijeko, a dobar recept imate i ovdje. Osim bademovog, dobrodošla su i druga biljna mlijeka po vašem izboru.
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Napitak s kaduljom za grlobolju i imunitet
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Možda bi se u napitak, umjesto nerafiniranog šećera, mogao dodati med, ali isto nakon kuhanja, kad dodajete sok naranče, dok je smjesa mlaka!?
Poštovani Vladimire, naravno, umjesto javorovog sirupa ili nerafiniranog šećera možete probati dodati med ili neku drugu zdraviju zamjenu za šećer.