Najjednostavniji recept za palačinke – bez mlijeka i jaja

Palačinke

Palačinke bez kravljeg mlijeka i jaja? Da, ne samo da je moguće već je i lako, brzo, a okus nimalo ne zaostaje za tradicionalnim. Masnoću iz jaja i mlijeka nadomjestit ćete uljem i baš će ono dati teksturi i okusu onu tipičnu mekoću i elastičnost, a poželite li palačinke bez ulja, donosim vam recept i za tamne kakao palačinke. 

Inače za smjesu za palačinke odlično je koristiti i aquafabu, no ovog puta odlučila sam ostati u okvirima jednostavnih sastojaka. 

Sve navedene smjese možete peći samo na tavi bez dodatnog ulja, iako je meni draže tavu premazati s par kapi pa ih tako peći jer volim da ostanu mekše, a poželite li palačinke nadjenuti slanim nadjevom, u ove smjese dodajte neki od začina koji želite i po želji pojačajte sol. 

Ako bi htjeli isprobati malo drugačiji okus, brašno od slanutka i voda čine odličnu smjesu za slane palačinke. 

Recept za palacinke
Foto: Mare

U nastavku vam donosim sva tri recepta, a usput ću vas podsjetiti i na palačinke s kestenovim brašnom čiji recept možete pronaći ovdje.

Recept za klasičnu smjesu za palačinke

Klasično tijesto za palačinke
Foto: Mare

Sastojci

  • 200 g glatkog pšeničnog brašna ( može i pirovo bijelo),
  • 375 ml sojinog ili zobenog mlijeka,
  • 125 ml mineralne gazirane vode ( može i obična voda, samo su mekše mineralnom),
  • 3 žlice biljnog ulja,
  • 1 žlica agavinog, rižinog ili javorovog sirupa ( sirup osim slatkoće doprinosi i boji palačinke),
  • 1 limun- naribana korica,
  • 1/2 žličice soli.

Priprema:

  1. Sve sastojke dobro promiješajte, a smjesu prije pečenja ostavite barem 15-ak minuta da odstoji.
  2. Pecite na neprianjajućoj tavi s par kapi ulja ili bez. 

Kakao palačinke

Tijesto za palačinke od čokolade
Foto: Mare

Sastojci

  • 200 g pirovog bijelog ili pšeničnog glatkog brašna,
  • 2 žlice kakaa u prahu,
  • 1 žličica vanilija ekstrakta,
  • 250 ml sojinog, zobenog ili rižinog mlijeka,
  • 150 ml mineralne gazirane vode,
  • 1 žlica šećera po želji ( može i neku od sirupa),
  • 1/3 žličice soli.

Priprema

  1. Sve sastojke dobro promiješajte, a smjesu prije pečenja ostavite barem 15- ak minuta da odstoji.
  2. Pecite na neprianjajućoj tavi s par kapi ulja ili bez. 

Slane palačinke od slanutkovog brašna i vlasca

Slano tijesto za palačinke
Foto: Mare

Sastojci

  • 200 g slanutkovog brašna,
  • 300 ml vode,
  • 1.5 žlica maslinovog ulja,
  • stručak svježeg vlasca ili drugog začina po želji,
  • 1 žličica soli,
  • 1/4 žličice papra.
  1. Vlasac isjeckajte na sitno i pomiješajte zajedno sa svim sastojcima.
  2. Ostavite smjesu desetak minuta da odstoji te pecite palačinke u neprianjajućoj tavi premazanoj s malo maslinovog ulja.

Vjerujem da ćete biti zadovoljni ma koji god recept odabrali, a inspiraciju ili ideju za slane ili slatke nadjeve možda pronađete u mojim nedavnim receptima za zapečene slatke ili slane palačinke.

Želim vam slasno uživanje, a prije odlaska još samo dva trika koja sam pokupila od jednog chefa davno kao studentica na ljetnom poslu. 🙂

  • Smjesu za palačinke ulijte u bocu i tako brže i bez kapanja lakše ulijevate u tavu, a ostane li vam smjese samo bocu zatvorite i pohranite za drugi dan u frižider.
Tijesto za palačinke
Foto: Mare
  • Ako pečete više palačinki i želite da ostanu mekane i tople do trenutka kada ih krenete nadijevati omiljenim namazom, nakon pečenja prekrijte ih plastičnom vrećicom ili poklopcem. 

U slast!

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: palačinke bez mlijeka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Najjednostavniji recept za palačinke – bez mlijeka i jaja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje