Najbolja kesten torta: Ovaj spoj rustikalnog aromatičnog biskvita i dvije kreme stvoren je za sve one koji vole da kesten dominira

Torta od kestena

Danas kupnja kvalitetnog kestenovog brašna može biti izazovna, sigurno mnogo skuplja nego što je bila nekada kada je to brašno bilo jedan od glavnih sastojaka nekih seoskih kuhinja i krajeva, primjerice Italije u kojoj je brašno od kestena već stoljećima poznato kao “farina dolce” (slatko brašno). Zašto? Stavite prstohvat brašna od kestena na jezik i ostavite da se rastopi.

Okus je jako sličan kao pri žvakanju slatkog i suhog kestena. Nutricionistički, 100 g kestenovog brašna sadrži 372 kalorije, od kojih na masti otpada oko 10 %, na ugljikohidrate 84 %, a na proteine 6 %. Bogato je vitaminom C, kalijem, željezom i kalcijem.

Kad kesteni postanu brašno, od njega se mogu pripremati palenta, razne kaše, kruh, kolači, keksi, svježa tjestenina i necci čiji recept možete pogledati u članku “Necci – tradicionalne toskanske palačinke na veganski način“. U mnogim gladnim godinama upravo je to brašno svojim visokim udjelom kalorija i primjenom u raznim jelima pomoglo stanovništvu tih krajeva da preživi.  

Najbolja kesten torta kao svojevrsni hommage kestenima

Ova torta po svojem sastavu i okusu više spada u nekakvo dekadentno razdoblje, nego što bismo je mogli povezati s maloprije spomenutim kuhinjama. Želeći dati svojevrsni hommage kestenima u kojima uživamo samo kratki period godine, ali i raznim preradama kestena poput brašna i pirea u kojima možemo uživati cijelu godinu, odlučila sam da će ova torta biti zaista nešto posebno.

Posebna po tome što će u raznim teksturama imati dominantnu kesten notu, ali i po tome što je, ovisno o vašim željama, možete pripremiti u jednostavnijem ili malo kompliciranijem obliku, a oba su izrazito ukusna jer je već i sam biskvit rađen u maniri rustikalnih aromatičnih biskvita – fenomenalan i bogat okusima.

No, želite li si dati oduška, osim biskvita, pripremite i dvije različite kesten pire kreme.

Ovo je najbolja kesten torta, a ne možete pogriješiti ni odlučite li se biskvit prerezati jednom i namazati samo jednu od dvije navedene kreme. Kao što rekoh – sve može.

torta od kestena 2
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

  • 100 g brašna od kestena
  • 65 g pšeničnog glatkog brašna
  • 45 g bademovog brašna
  • 25 g kukuruznog škroba
  • 20 g rižinog brašna
  • 70 g integralnog šećera
  • 340 ml biljnog mlijeka
  • 40 ml suncokretovog ulja
  • 1 jušna žlica kakao praha
  • 1 prašak za pečenje.

Priprema

  1. Posebno pomiješajte sve suhe sastojke, a posebno mokre.
  2. Zatim mokre sastojke ulijte u suhe i dobro promiješajte da se sve sjedini.
  3. Ulijte u kalup za pečenje i pecite u ugrijanoj pećnici 40-ak minuta na 180 °C. Provjerite je li pečeno ubadanjem drvenog štapića u biskvit.

Napomene

Sastojci su dostatni za okrugli kalup promjera 16 cm, a kolač će narasti dovoljno da ga možete rezati na tri sloja. Želite li niži kolač, slobodno istu količinu ulijte u veći kalup.

Sasvim je u redu ako biskvit popuca po vrhu, a želite li, ovu tortu-kolač možete jesti i samo kao rustikalan biskvit, pa preliti npr. toplom čokoladom.

Biskvit od kestena
FOTO: Mare

Sastojci za čokoladnu kesten pire kremu:

Priprema

  1. Pomiješajte kukuruzni škrob, kakao, rižino brašno i šećer, pa ulijte mlijeko.
  2. Stavite na plin i uz konstantno miješanje kuhajte dok ne dobijete gustu kremu nalik pudingu.
  3. Zatim dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte sve dok se čokolada ravnomjerno ne rastopi.
  4. Maknite s plina i umiješajte kesten pire. Za taj korak možete koristiti mikser i bit ćete brže gotovi, ali i bez miksera, uz malo više truda, dobit ćete ukusnu čoko/kesten kremu.

Sastojci za nougat kesten pire kremu:

Priprema

  1. U blenderu usitnite orašaste plodove dok ne dobijete gustu smjesu nalik maslacu. Dodajte slobodno dio mlijeka da se lakše blenda.
  2. Pomiješajte kukuruzni škrob, kakao, rižino brašno i šećer, pa ulijte ostatak mlijeka i dobivenu gustu nougat kremu.
  3. Stavite na plin i uz konstantno miješanje kuhajte dok ne dobijete gustu kremu nalik pudingu.
  4. Potom maknite s plina i umiješajte kesten pire. Za taj korak možete koristiti mikser i bit ćete brže gotovi, ali i bez miksera, uz malo više truda, dobit ćete ukusnu nougat/kesten kremu.

Dekoracija i ostali sastojci

  • Za buttercream premaz dobro pomiješajte tri jušne žlice veganskog maslaca i jednu jušnu žlicu šećera u prahu.
  • Za karamelizirane kestene nekoliko kestena skuhajte, ogulite i nabodite pažljivo na drveni štapić ili čačkalicu. 100 g šećera otopite na plinu dok ne dobijete ravnomjerno otopljeni karamel. Maknite s vatre i ostavite 2 – 3 minute da se malo ohladi. Umočite kesten na štapiću sa svih strana, pa ostavite da se cijedi. Karamel će stvoriti lijepu kapljicu na kestenu. Ako vam se karamel u posudi previše stvrdnuo, slobodno ga ponovno ugrijte.
Ukras od kestena
FOTO: Mare
  • Za toffee preljev trebat će vam 200 g integralnog šećera, 4 – 5 jušnih žlica veganskog vrhnja za šlag, šest jušnih žlica veganskog maslaca, jedna čajna žličica ekstrakta vanilije i prstohvat soli po želji. Sve sastojke, osim ekstrakta vanilije, pomiješajte zajedno i grijte na tavi dok se smjesa ravnomjerno ne rastopi i zgusne. Kuhajte na laganoj vatri oko 5 – 7 minuta, pa maknite s vatre. Umiješajte ekstrakt vanilije. Ostavite da se malo ohladi, a možete ga čuvati u hladnjaku dulji period i zagrijavati kod upotrebe.
  • Trebat će vam i jedna šaka sjeckanih badema.
Kriška torte od kestena
FOTO: Mare

Slaganje torte

  1. Prerežite biskvit na tri jednaka sloja.
  2. Obložite kalup torte papirom za pečenje (samo obrub) i položite prvi sloj biskvita na dno, a na njega čoko/kesten kremu.
  3. Položite drugi biskvit, pa na njega nougat/kesten kremu po kojoj rasporedite šaku sjeckanih badema i prekrijte sve biskvitom.
  4. Ostavite u kalupu i 30 – 45 minuta u hladnjaku.
  5. Maknite kalup i papir za pečenje, premažite tortu buttercream namazom, prelijte toffee umakom i posložite karamelizirane kestene po vrhu. Najbolja torta od kestena je gotova!

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu