Nabujak (souffle) od tikvica

Nabujak od tikvica

Lagan, prozračan, kremast i jako slastan. Sve to, a bez jaja i kravljeg sira, ali uz par sastojaka pomoću kojih će ovaj veganski souffle imate sve karakteristike uobičajene za nabujak. Čak i lijepo naraste, no pri hlađenju se spusti, što je također uobičajeno.

Umjesto klasičnog bešamela i žumanjaka, napravila sam kremu od tofua, pirea od cvjetače, maslinovog ulja, slanutkovog i pirovog brašna, a umjesto bjelanjaka koristila sam aquafabu – vodu od slanutka. U redu je ona iz konzerve ili ako ste sami kuhali slanutak pa ju sačuvali. U tom slučaju, preporučujem da vodu dodatno prokuhate da se još malo reducira te ju dobro ohladite. Ostatak procedure, kao i sastojaka pogledajte u nastavku.

Sastojci su dostatni za 4 osobe, a najidealnije bi bilo da ga radite u zasebnim posudicama po principu svakome svoja porcija.

Nabujak od tikvica
Foto: Mare

Sastojci

  • 1 do 2 srednje velike tikvice
  • 1 do 2 ljutike ili dva manja ljubičasta luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 manja mrkva
  • ½ glavice cvjetače
  • 100 g tofua
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 100 g veganskog parmezana
  • 1 žlica slanutkovog brašna
  • 2 žlice pirovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 ml aquafabe – vode od slanutka
  • 1 žličica jabučnog octa
  • sol, papar te začini po želji ( u receptu su korišteni svježi vlasac i peršin)

Priprema

  1. Naribajte tikvice te ih lagano posolite i ostavite desetak minuta da ispuste višak vode.
  2. Na dvije žlice ulja kratko dinstajte sitno nasjeckanu ljutiku, češnjak i naribanu mrkvu.
  3. Cvjetaču skuhajte te zajedno s tofuom, preostalim uljem i parmezanom izblendajte u kremu.
  4. Aquafabu miksajte ručnim mikserom dok ne dobijete stabilan snijeg. Da biste to postigli, dodajte jabučni ocat i prstohvat soli pri miksanju.
  5. Slanutkovo i pirovo brašno promiješajte zajedno s praškom za pecivo.
  6. Tikvicu dobro ocijedite rukama da ispusti što više vode te dodajte na dinstano povrće.
  7. Kratko promiješajte i dinstajte dvije, tri minute te začinite.
  8. Posipajte brašna po povrću te promiješajte. Maknite s vatre te ostavite da se lagano ohladi.
  9. Polovicu bjelanjaka umiješajte u tu smjesu da se dobro sve promiješa, a drugu polovicu lagano dodajte i nježnim pokretima zamiješajte u smjesu. Nije toliko bitno da bude perfektno raspoređeno snijeg aquafabe koliko je bitno da sve ostane lagano, prozračno.
  10. Zdjelice za pečenje namažite uljem, a pećnica nek bude zagrijana na 200°C.
  11. Raspodijelite smjesu, opet laganim pokretima, u zdjelice te pecite prvih deset minuta na 200°C, zatim smanjite na 180°C i pecite još 10 do 15 minuta. Ovisno o veličini zdjelica vrijeme može biti dulje, ali neka vam površina nabujka bude mjerilo. Korica mora biti zapečena i zlatno-žute boje.

Dobar tek

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Nabujak (souffle) od tikvica

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.