Musaka od poriluka: Imamo recept za sočni složenac pun povrća koji je još finiji sljedeći dan

Musaka od poriluka

Ova musaka od poriluka jedna je od onih musaka o kojoj ćete pričati i dan nakon. Još je idealnije ako vam je ostao koji komad za sljedeći dan jer je izrazito ukusna kada odstoji u hladnjaku. Fini okusi povrća i slatkoća poriluka prožmu se s krumpirom i preljevom koji se rasprostrani kroz cijelu musaku i daje joj odličan slani kontrast.

Toplo preporučujem da iz ovog recepta ne izostavljate sastojke jer svaki ima svoje “zašto” i doprinos ovoj, za mene, najboljoj musaki od poriluka koju sam dosad napravila.

Sastojci su dostatni za kalup veličine 30 x 35 cm.

Musaka od poriluka - sastojci
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 1 kg poriluka
  • 800 g krumpira
  • 100 g mrkve
  • 150 g maslinovog ulja
  • 200 g tikve
  • 1 jušna žlica soli
  • 1 čajna žličica papra
  • mješavina začina od suhog povrća po želji i potrebi.
Preljev za musaku od poriluka
FOTO: Mare

Za preljev:

Musaka od poriluka
FOTO: Mare

Priprema

  1. Poriluk očistite i nasjeckajte nasitno. Mrkvu i bundevu naribajte, a krumpir narežite na tanke ploške.
  2. Sve zajedno pomiješajte i prebacite u veći lonac u kojem ste ugrijali maslinovo ulje.
  3. Začinite i uz povremeno miješanje ostavite da se lagano dinsta 10 – 15 minuta.
  4. Pripremite preljev na način da sve sastojke pomiješate skupa u blenderu tako da dobijete kremasti umak bez ikakvih grudica.
  5. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a u kalup za pečenje najprije prebacite polovicu dinstanog povrća s krumpirom pa po tome prelijte polovicu preljeva. Zatim prekrijte ostatkom povrća s krumpirom i prelijte ostatkom preljeva.
  6. Pecite sat vremena. Ako vam se čini da bi površina mogla zagorjeti, prekrijte aluminijskom folijom. Pred sam kraj pečenja, ne na početku.
  7. Muska s porilukom je gotova! Servirajte toplo ili hladno po vašoj želji, a odlično se slaže uz kupus salatu.

Dobar tek!

Poželite li poriluk jesti u obliku variva, odličan recept čeka vas u članku “Varivo od poriluka i ječma: Brzo gotovo i ekstra kremozno! Imamo recept za jelo na žlicu koje ‘diže iz mrtvih’“.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu