Musaka od poriluka – sočna i ukusna

Musaka od poriluka

Ovo je jedna od onih musaka o kojoj ćete pričati i dan nakon. Još je idealnije ako vam je ostao koji komad za sljedeći dan jer je izrazito ukusna kada je odstajala u frižideru. Ti fini okusi povrća i slatkoća poriluka se prožmu s krumpirom uz preljev koji se fino rasprostranio kroz cijelu musaku i koji daje odličan slani kontrast.

Toplo preporučam da iz ovog recepta ne izostavljate sastojke jer svaki ima svoje zašto i doprinos ovoj, za mene, najboljoj musaki od poriluka koju sam dosad napravila.

Sastojci za kalup veličine 30 x 35 cm

Musaka od poriluka - sastojci
Foto: Mare
  • 1kg poriluka
  • 800 g krumpira
  • 100 g mrkve
  • 150 g maslinovog ulja
  • 200 g tikve
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica papra
  • začin od suhog povrća po želji i potrebi

Za preljev:

Preljev za musaku od poriluka
Foto: Mare
  • 180 g svježeg tofua
  • 250 g umaka za kuhanje na bazi soje
  • 250 g sojinog ili zobenog mlijeka
  • 30 g kukuruzne krupice (palente)
  • 100 g veganskog parmezana
  • 10 g prehrambenog kvasca
  • sol i papar po potrebi

Priprema

Musaka od poriluka
Foto: Mare
  1. Poriluk očistite i nasjeckajte na sitno. Mrkvu i bundevu naribajte, a krumpir narežite na tanke ploške.
  2. Sve zajedno promiješajte i prebacite u veću posudu u kojoj ste ugrijali maslinovo ulje.
  3. Začinite i uz povremeno miješanje ostavite da se lagano dinsta desetak do 15 ak minuta.
  4. Pripremite preljev na način da sve sastojke pomiješate skupa u blenderu tako da dobijete kremasti umak bez ikakvih grudica.
  5. Pećnicu zagrijte na 180°C, a u kalup za pečenje najprije prebaciti polovicu dinstanog povrća s krumpirom te po tome prelijte polovicu preljeva. Zatim prekrijte ostatkom povrća s krumpirom i prelijte ostatak preljeva.
  6. Pecite sat vremena, po potrebi prekrije sa aluminijskom folijom samo ako vam se učini da bi površina mogla zagorjeti. Dakle pred sam kraj pečenja, ne na početku.
  7. Servirajte toplo ili hladno po vašoj želji, a odlično prija uz kupus salatu.

Dobar tek!

Poželite li možda poriluk jesti u varivu, za vas imam odličan recept za varivo od poriluka i ječma.

Više mojih recepata može pronaći ovdje.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Musaka od poriluka – sočna i ukusna

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.