Musaka od kelja bez mesa – veganski recept

Musaka od kelja

Musaka je jedan od domišljatih načina kako potrošiti glavicu kelja, a uz to postoji velika šansa da će se tako pripremljen kelj svidjeti i onima koji mu baš nisu skloni.

Musaka je jedno od onih jela kojeg je fino jesti toplog i hladnog, pa i dan, dva nakon, ako ga naravno ostane. Ova musaka kombinira još neke zimske snagatore, govoreći o povrću. Tu su cikla i mrkva koje daju bogatiji okus svemu, a slanutak i voda od slanutka – aquafaba koriste se u nadjevu i preljevu pa je to odličan recept za iskoristiti oboje bez obzira koristite li slanutak iz konzerve ili ste ga sami kuhali. Sačuvajte vodu.

Musaka od kelja
Foto: Mare

Sastojci dostatni za kalup 35×25 cm.

Musaka od kelja
Foto: Mare

Za nadjev:

  • 1 srednje velika glavica kelja,
  • 5 do 7 većih krumpira,
  • 1 luk,
  • 100 g sojinih ljuspica,
  • 2 šake zobenih pahuljica,
  • 2 mrkve,
  • 1 l povrtnog temeljca,
  • 1 žlica koncentrata rajčice,
  • 200 ml pirea ili pasirane rajčice,
  • 4 žlice maslinovog ulja,
  • 240 g kuhanog slanutka (ili mala konzerva, sačuvati i ocijeđenu vodu-aquafabu)
  • 1 manja cikla,
  • 1 žlica brašna ili škroba,
  • sol, papar i ružmarin.
Preljev za vegansku musaku
Foto: Mare

Za preljev:

  • 150 ml aquafabe (vode od kuhanja slanutka ili iz konzerve nakon cijeđenja),
  • 180 g svježeg čvrstog tofua,
  • 3 žlice kuhanog kukuruza,
  • 120 g indijskih oraščića (namočiti preko noći ili kratko prokuhati),
  • 200 ml sojinog ili zobenog mlijeka,
  • 2.5 žlice maslinovog ulja,
  • 2 žlice prehrambenog kvasca,
  • 1 žlica jabučnog octa,
  • 1 žličica limunovog soka,
  • sol.
Veganska musaka od kelja
Foto: Mare

Priprema

  1. Pripremite nadjev tako da najprije dinstate luk i jednu mrkvu na maslinovom ulju, posolite.
  2. Dodajte slanutak i sojine ljuspice, koncentrat rajčice, pire od rajčice te ružmarin ili neki od začina po želji. Dobro sve promiješajte.
  3. Posipajte brašno ili škrob, promiješajte i zalijte povrtnim temeljcem. Povremeno promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri do željene gustoće.
  4. Krumpir narežite na tanke ploške i prokuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Procijedite.
  5. Kelj narežite na tanke trakice. Možete ga kratko prokuhati, ako želite da bude mekan, ali i ostaviti svježeg, ako volite da bude življi, hrskaviji.
  6. Posložite musaku u kalup za pečenje kojeg obložite papirom za pečenje ili premažete uljem.
  7. Prvo red krumpira, zatim pola količine narezanog kelja, zatim smjesu za nadjev (ostavite dvije, tri žlice za kraj uz preljev).
  8. Naribajte po svemu ciklu, mrkvu te zatim posložite ostatak narezanog kelja.
  9. Preko svega posložite red krumpira te ostatak nadjeva (dvije, tri žlice iz 6.koraka) i prelijte nadjevom.
  10. Nadjev napravite tako da sve sastojke zajedno usitnite u kremu u blenderu i po želji dodatno začinite.
  11. Pecite musaku na 180°C 30 do 45 minuta. Prvih 20 minuta držite prekriveno aluminijskom folijom.
  12. Servirajte uz miješanu zelenu salatu.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Musaka od kelja bez mesa – veganski recept

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.