Kuhane tikvice servirane kao salata

Kuhane tikvice

Ako spadate u one malobrojne koji vole okus kuhanih tikvica, bravo za vas. Ali ako poput mene i niste baš oduševljeni tom idejom, donosim vam recept s kojim će vam se tako pripremljene tikvice, ipak malo podići u očima.

U mom se slučaju to dogodilo tako što sam tikvice skuhala na pari, ostavila da se hlade u marinadi i servirala ih na salati uz umak i prilog. Imam tu sreću da sam mogla koristiti mlade tikvice iz vrta pa sam iskoristila i cvjetove koje sam pohala u tempuri s dodatkom chie. Zbog toga su u konačnici ovako pripremljene tikvice ispale kao super ljetni obrok.

Mlade tikvice
Foto: Mare


Sastojci

  • 500 g tikvica
  • 50 g bulgura
  • 3 žlice soja umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja (tostiranog)
  • 2 žlice kiselih lučica
  • 2 manje zelene rajčice (ili crvene)
  • svježi kopar


Umak

  • 50 g tofua
  • 50 g indijskih oraščića ili suncokretovih sjemenki (prethodno namočene ili kratko prokuhane)
  • 1 žlica tahinija
  • 1 žlica veganske majoneze
  • 7 žlica vode
  • sol
  • pola žličice mljevene ljute paprike


Po želji

  • matovilac ili neka druga zelena salata
  • cvjetovi tikvica pohani u tempuri sa chiom
Kuhane tikvice na salatu
Foto: Mare


Priprema

  1. Tikvice očistite i nasjeckajte na željenu veličinu. Kuhajte kratko na pari, da ostanu „al dente“.
  2. Tako kuhane tikvice prelijte sojinim umakom i ostavite da se hlade.
  3. Bulgur skuhajte, a kisele lučice popržite na sezamovom ulju.
  4. Sve sastojke za umak usitnite u blenderu dok ne dobijete kremu. Po potrebi dodatno začinite.
  5. Kuhani bulgur po želji pomiješajte s dobivenom kremom ili ih servirajte odvojeno.
  6. U marinirane tikvice dodajte lučice popržene na sezamovom ulju i tanko narezane zelene rajčice.


Servirajte na matovilcu ili nekoj drugoj salati kombinirajući bulgur, umak i tikvice s dodacima.


Dobar tek!

Vise mojih recepta možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kuhane tikvice servirane kao salata

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.