Tapioka kruhići

Kruh od tapioke

Umjesto jednog kruha, evo puno malih kruščića. Vjerojatno najpoznatija verzija kruha od tapioke je “pão de queijo, tj. poznati brazilski sirni kruščići. Ja vam donosim vegansku verziju.

Pão de queijo se tradicionalno jedu za doručak, no meni se jako finim pokazao baš uz nedavno varivo od tikvica . U veganskim verzijama tu sirnu, rastezljivu teksturu najčešće se pokušava dobiti kuhanim krumpirom ili batatom. Ja sam se odlučila za kombinaciju jednog i drugog, ali sam se i dodatno poigrala okusima dodavanjem povrtnog temeljca i veganskog parmezana.

Sve zajedno je rezultiralo izrazito sirnim okusom, mekanom i rastezljivom teksturom, a za ekstra hrskavost koristila sam perlice tapioke koje sam kombinirala u smjesu zajedno s tapiokinim brašnom iliti škrobom.

No slobodni ste ih sasvim izostaviti ili, ako ne možete nabaviti tapiokino brašno/škrob, a perlice, koje su kudikamo dostupnije u trgovinama, imate ili lakše dobavite, jednostavno sameljete u blenderu i dobit ćete škrob. Jako jednostavno.

Od navedenih sastojaka dobila sam 14 kruščića veličine većih marelica.

Gotovi kruh od tapioke
Foto: Mare

Sastojci:

  • 200 g kuhanog krumpira,
  • 50 g kuhanog batata (narančasti ili bijeli),
  • 8 g praška za pecivo,
  • 250 g škroba tapioke (ili perlica u istoj količini pa ih samljeti u blenderu),
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 150 ml povrtnog temeljca,
  • 2 žlice veganskog parmezana (kao alternativa može i nutritivni kvasac),
  • 1 žličica soli (ovisno je li i koliko povrtni temeljac slan)
  • 30 g tapioke u perlicama (po želji izostaviti).
Priprema kruha od tapioke
Foto: Mare

Priprema:

  1. Kuhani krumpir, kao i batat, dobro izgnječiti u pire te promiješati s povrtnim temeljcem i uljem (mlake temperature).
  2. Postepeno dodavati škrob tapioke u koji ste promiješali prašak za pecivo i veganski parmezan te sve sjediniti u kompaktnu smjesu.
  3. Po potrebi dodati soli (slobodno iskušajte sirovu smjesu, poprilično je ukusna), a ako je smjesa izrazito ljepljiva, dodajte još malo škroba.
  4. Po želji, u smjesu možete dodati i perlice tapioke.
  5. Umijesite kuglice pazeći da su sve iste veličine zbog pečenja. Položite ih na papir za pečenje vodeći računa da ostavite razmak jer tijekom pečenja narastu.
  6. Pecite 20 do 30 minuta na temperaturi 180°C.
Kruščići od tapioke
Foto: Mare

U slast!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tapioka kruhići

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.