Kruh od heljde – dobrobiti i recepti

kruh_od_heljde

Heljda je biljka nalik riži po zrnu i načinu korištenju, ali mnogo bogatija bjelančevinama i hranjivim tvarima od klasičnih žitarica. Za razliku od pšeničnog brašna, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za ljude koji se bore s celijakijom. Osim toga, bogata je vlaknima zbog čega pomaže probavi, sadrži proteine sa svih 9 esencijalnih aminokiselina, bogata je kalcijem, željezom, vitaminima B i E, magnezijem, manganom i cinkom.

Heljda pomaže regulirati količinu šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje krvni tlak i kolesterol, a s obzirom na to da je vrlo niskokalorična, izvrsna je za osobe koje se trude održati ili smanjiti tjelesnu težinu.

heljda

Heljdino brašno koristi se u pripremi raznih peciva, kolača, palačinki, pita, a najpoznatiji je kruh od heljde. U dućanima se pod nazivom heljdinog kruha često prodaju proizvodi koji sadrže tek 40 posto heljdinog brašna, a ostalo je nadomješteno pšeničnim, kukuruznim ili raženim brašnom.

Kako biste imali potpunu kontrolu nad namirnicama koje konzumirate, isprobajte jedan od sljedećih recepata za kruh od heljde.

Jednostavan kruh od heljde

Sastojci:

  • 1 šalica heljdinog brašna,
  • 1/2 šalice vode ili bademovog mlijeka,
  • 1 vrećica sode bikarbone,
  • 1/2 žličice soli,
  • 1/4 šalice maslinovog ulja.

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i nauljite posudu za pečenje s malo maslinovog ulja.
  2. U većoj zdjeli dobro izmiješajte vodu (ili bademovo mlijeko) i maslinovo ulje.
  3. Dodajte heljdino brašno, sodu bikarbonu i sol te ponovno sve dobro izmiješajte.
  4. Ostavite da odstoji nekoliko minuta da se tijesto zgusne.
  5. U posudi za pečenje oblikujte smjesu u oblik baguettea širokog 5 cm i napravite nekoliko zareza nožem na površini tijesta.
  6. Pecite oko 30 minuta.

Imajte na umu da heljda ima jak, pomalo zemljast okus koji je neobičan onima naviklima na pšenično brašno. Ako Vam se to ne svidi, možete ga zasladiti dodavanjem žlice šećera u smjesu, a ako želite zdraviju opciju, dodajte grožđice ili kruh glazirajte medom. Za poseban okus i hranjive tvari dodajte chia sjemenke u tijesto.

kruh od heljde

Beskvasni kruh od heljde

Sastojci:

  • 300 g heljdine krupice,
  • 16 g psyllium ljuskica,
  • 26 chia sjemenki,
  • 230 ml vode,
  • 8 g praška za pecivo,
  • 45 ml maslinovog ulja,
  • 1/2 žličice soli,
  • po izboru: sjemenke sezama, bundeve ili suncokreta za ukras.

Priprema:

  1. Natopite heljdinu krupicu s dovoljno vode da ju prekrije i ostavite da to odstoji minimalno 2 sata. Kad se krupica dovoljno natopila, dobro ju isperite i pustite da se osuši.
  2. U međuvremenu, pomiješajte psyllium i chiju s vodom. Ostavite da smjesa odstoji 10 minuta dok se ne zgusne.
  3. U multipraktik ili jači blender dodajte natopljenu heljdu, gel od psylliumkoji ste dobili, ulje, sol i prašak za pecivo. Meljite dok smjesa ne bude ljepljiva i dok se većina sjemenki ne pretvori u kašu.
  4. Izlijte smjesu u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Stražnjom stranom žlice dodatno oblikujte smjesu kako biste bili sigurni da je ravnomjerno raspoređena. Ako želite, možete ju dodatno posuti sjemenkama. Pecite na 160°C 90 minuta.
  5. Kad je kruh pečen, ostavite ga da se ohladi nekoliko minuta prije nego što ga izvadite iz posude. Također, pričekajte dok se sasvim ne ohladi prije nego što ga izrežete.

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.77 / 5   31

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hleb od heljde recept, je li stetan hljeb od same heljde, kruh od heljdinog brasna recept, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kruh od heljde – dobrobiti i recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Promasaj! Danas sam ispekla kruh po receptu (cak sam dodala nesto visee vode jer je po mjeri bio presuh), no svejedno je suh, prhak i mrvi se (nedostaje mu nesto za povezivanje). Inace, okus je dobar. Izgleda da bi trebalo preispitati kolicinu vode a mozda i jos neka promjena.

      • Poštovana, ispričavamo se zbog propusta te Vam zahvaljujemo na ukazanom. Ispravili smo greške u receptima.