Kremasta juha od kikirikija – proteinska zdjelica puna zdrave hrane

Krem juha od kikirikija - buddha bowl

Ukusna kremasta juha od kikirikija, poznata i kao afrička juha od kikirikija, jelo je koje se baš ne spominje često kod nas.

Priprema uopće nije komplicirana, a namirnice su lako dostupne. Ova juha također jako lijepo podnosi ljutinu, pa tko voli, neka slobodno ubaci ekstra ljutog umaka.

Usprkos čestoj zabludi, kikiriki nije orašasti plod, već povrće iz porodice mahunarki. Bogat je proteinima, vlaknima, cinkom, željezom i vitaminima E i K.

Nerijetko ćete u receptima za ovu juhu naći da se kikiriki kombinira s krumpirom, mrkvom, tikvicama, bundevom ili batatom.

Ja sam se odlučila za batat ili slatki krumpir koji posljednjih godina postaje sve popularniji i kod nas, pa se i na našim tržnicama može pronaći od domaćih uzgajivača, a u trgovinama je dostupan čitave godine.

Batat
FOTO: Shutterstock

Bogat je vitaminom A, vitaminima B skupine, C, D i E, a dobar je izvor vlakana, folne kiseline, beta-karotena, biotina, kalija, fosfora, mangana i bakra. Sadrži mnogo škroba i vrlo malo masti. Idealno će poslužiti da, osim okusa, ovoj juhi da i potrebnu gustoću.

Također, htjela sam da mi juha bude bogata raznim teksturama vodeći se konceptom Buddha bowlstrenda u kulinarstvu koji traje već nekoliko godina, a posebno je popularan na društvenim mrežama. Izgleda tako da u jednoj zdjeli kombinirate puno zdrave i ukusne hrane koja može, a i ne mora biti obrađena različitim termičkim obradama. Može sadržavati juhu, ali nije nužno. Nema baš striktnog pravila.

Šareno i ukusno. Poželjno je voditi računa da bude dobro nutricionistički izbalansirano.

Kao što možete odmah vidjeti, ja sam u svoju juhu dodala svašta, a sve sam to na brzinu pripremila dok se juha krčkala. Sveukupno sam potrošila manje od pola sata, a dobila sam punu zdjelicu ukusne i oku ugodne, šarene hrane.

Buddha bowl - krem juha od kikirikija
FOTO: Mare

Sastojci za četiri zdjelice:

Priprema

  1. U velikom loncu zagrijte ulje i dodajte sjeckani luk i češnjak te pirjajte oko pet minuta.
  2. Dodajte kumin, čili, sol, koncentrat rajčice, batat i maslac od kikirikija. Kratko promiješajte.
  3. Ulijte temeljac i miješajte dok se koncentrat rajčice i maslac od kikirikija lijepo otope.
  4. Pokrijte posudu do vrenja i zatim smanjite toplinu i kuhajte još oko 10 minuta, dok se ne skuha batat.
  5. Upotrijebite štapni mikser ili stavite sve u blender da dobijete glatku teksturu juhe. Začinite dodatno solju ili ljutim umakom po želji.
  6. Poslužite toplo s rižinim rezancima, pečenim gljivama na žaru, svježom mrkvom, rotkvicom, mahunama na pari i kiselicom ili, želite li jednostavniju varijantu, samo s rižom i sjeckanim kikirikijem.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   8

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu