Kolač s kivijem – recepti

kolac s kivijem

Kivi (koji je tehnički bobica) je iznimno nutritivno voće. Osim što je ukusan sam po sebi, možete ga koristiti kako bi napravili smoothie, salatu pa i kolač s kivijem. Zbog svoje jake boje može funkcionirati i kao dekoracija na vrhu kolača.

Kolač od kivija i banana

Ovaj kolač s kivijem bez mliječnih proizvoda jednostavan je za napraviti, a zasladit će vaš dan.

Sastojci

  • 3 kivija,
  • 1 banana,
  • 180 g bijelog brašna,
  • 125 g maslaca,
  • 2 čajne žlice praška za pecivo,
  • ½ čajne žlice sode bikarbone,
  • ½ čajne žlice arome vanilije,
  • ½ čajne žlice cimeta,
  • 2 velika jaja,
  • 150 g šećera u prahu.

Priprema

  1. Zagrijete pećnicu na 180°C.
  2. Ogulite i naribajte kivi, a oguljenu bananu zgnječite.
  3. Pomiješajte kivi i bananu i dodajte im cimet i aromu vanilije.
  4. U zasebnoj zdjeli umutite maslac i šećer dok ne postanu kremasta smjesa. Dodajte jaje jedno po jedno i dobro ga umutite u smjesu.
  5. U smjesu umiješajte voće.
  6. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u zasebnu zdjelu.
  7. Postupno dodajte smjesu suhim sastojcima i dobro promiješajte sve.
  8. Stavite smjesu u kalup i pecite 45 – 50 minuta – dok ne naraste i postane čvrsta na dodir.
  9. Izrežite na ploške i servirajte!

Kolač od kivija bez pečenja

Ovaj sirovi cheescake s kivijem odličan je ako ne želite stajati uz pećnicu, ali i ako izbjegavate mliječne proizvode i jaja.

kolač od kivija bez pečenja

Sastojci za koru

  • 150 g badema,
  • 170 g datulja (bez koštica i natopljene par sati).

Sastojci za kremu

  • 250 g indijskih oraščića (natopljenih preko noći),
  • 180 ml punomasnog kokosovog mlijeka,
  • 2 jušne žlice soka limete,
  • 2 jušne žlice rižinog ili agavinog sirupa,
  • 10 svježih listova mente,
  • 1 kivi.

Sastojci za površinu

  • 3 kivija,
  • svježa menta.

Priprema

  1. U procesoru hrane izblendajte bademe dok nisu dobro samljeveni. Dodajte datulje i miksajte dok se ne oformi smjesa.
  2. Smjesu za podlogu ravnomjerno utisnite u kalup i stavite u zamrzivač.
  3. Napravite kremu na način da izblendate indijske oraščiće, kokosovo mlijeko, sok limete i rižin ili agavin sirup dok smjesa ne postane kremasta.
  4. ¾ kreme stavite na bazu i vratite u zamrzivač.
  5. Ostatak kreme ostavite u procesoru hrane i dodajte kivi i mentu. Izblendajte dok ne dobijete smjesu kremaste teksture i zelene boje. Rasporedite ravnomjernu smjesu po kolaču i vratite u zamrzivač na 2-3 sata.
  6. Kada izvadite iz frizera na vrh ravnomjerno nanesite ploške kivija i pospite listiće mente.
  7. Prije serviranja ostavite kolač na sobnoj temperaturi 20-30 minuta.

Kolač od kivija i jabuka

Ovaj jednostavni kolač od kivija i jabuka je niskokalorična i vrlo fina slastica.

Sastojci

  • 2 velika jaja,
  • 150 g brašna,
  • 200 ml obranog mlijeka,
  • 100 g zaslađivača po želji,
  • 6 jabuka,
  • 4 kivija,
  • 1 jušna žlica praška za pecivo,
  • 2 jušne žlice marmelade od jagoda.

Priprema

  1. Zagrijete pećnicu na 180°C.
  2. Ogulite 5 jabuka i kivije pa ih izrežite na sitnije komadiće. Zajedno ih izblendajte u procesoru za hranu.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte voće, jaja, zaslađivač i mlijeko.
  4. Dodajte prašak za pecivo i brašno postupno. Mutite smjesu 3-4 minute.
  5. Ravnomjerno prelijte smjesu u kalup. Zadnju jabuku izrežite na ploške i posložite po vrhu.
  6. Pecite 50 – 70 minuta.
  7. Kada se kolač ohladi stavite marmeladu na vrh.
  8. Ostavite u frižideru na par sati.

Kolač s kivijem i pudingom

Ovaj kolač s kivijem i keksom bez pečenja brz je za napraviti, a i finog okusa.

Sastojci

  • 5 kivija,
  • 1 pakiranje petit keksa,
  • 2 pudinga od vanilije,
  • 1 puding od čokolade.

Priprema

  1. Kekse poredajte u kalup.
  2. Umutite puding od vanilije i prelijte preko keksa.
  3. Ogulite i nasjeckajte kivi na kolutiće pa ih poredajte preko pudinga.
  4. Umutite puding od čokolade i prelijte preko svega.
  5. Stavite na kratko u hladnjak i prije serviranja dekorirajte po želji (kolutići kivija, mljeveni orasi itd).

Pita od kivija

Za kraj recept za finu pitu od kivija i limete.

pita od kivija

Sastojci za koru

  • 14 graham krekera,
  • 8 jušnih žlica maslaca,
  • 60 g macadamia oraha,
  • 65 g šećera.

Sastojci za kremu

  • 1 jušna žlica naribane kore od limete,
  • 2 žumanjka,
  • ½ šalice soka limete,
  • 400 ml kondenziranog mlijeka.

Sastojci za glazuru

  • 1 šalica slatkog tučenog vrhnja,
  • 2 jušne žlice šećera,
  • 5 kivija.

Priprema

  1. Zagrijete pećnicu na 180°C.
  2. Krekere i orahe izblendajte u procesoru hrane dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Smjesi dodajte maslac i šećer i ponovno miksajte da se svi sastojci dobro spoje.
  4. Smjesu rasporedite u posudi za pite i pecite 5 minuta (ili dok ne poprimi zlatnu boju).
  5. U procesoru hrane izblendajte koru i sok limete i jaja dok se sastojci ne izmiješaju.
  6. Smjesi dodajte mlijeko i ponovno miksajte dok ne postane glatka.
  7. Smjesu izlijte u gotovu koru u kalupu i pecite još 15 minuta.
  8. Kada se ohladi stavite u hladnjak na barem sat vremena.
  9. Vrhnje miksajte u zdjeli sa šećerom dok ne postane gusto.
  10. Kivije izrežite na kolutiće i rasporedite ih po površini pite.
  11. Vrhnjem prekrijte kivije, a ostatak kivija možete staviti na vrhnje.

Preokrenuti kolačići s kivijem

U nastavku se nalazi video recept za pripremu finih kolačića s kivijem.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kivi kolač, kolac od kivija, kolač s kivijem, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kolač s kivijem – recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.