Kolač od rogača

kolac od rogaca

Vjerojatno je veći dio vas taj kolač jeo bar jednom, a kladim se da ga mnogo vas i peče ponekad. Radi se o kolaču s rogačem u koji se dodaju ribane jabuke zahvaljujući kojima on poprima sočnu teksturu i danima ostaje svjež i ukusan.

Kolač od rogača i jabuka spada u one starinske kolače od kojih vam cijela kuća zamiriši, a jesen i zima su idealni za njegovu pripremu i konzumaciju. Uz nekakav topli napitak i skoro da možete preskočiti večeru za taj dan.

No jeste li znali da on bude izrazito ukusan i sočan i bez jaja i mlijeka?

U nastavku vam donosim moj recept tog kolača u veganskoj varijanti, a želite li ga jesti bez preljeva od čokolade isto se nećete razočarati.

Što se samog preljeva tiče ovog puta je izbor pao na goji bobice, kokosove listiće i bademe, a već sljedeći put će to biti neka sasvim druga kombinacija. Naime, odlično podnosi svakojake varijante posipa pa si slobodno dajte mašti na volju i kombinirajte po čokoladi lješnjake, orahe, pistaciju s nekim suhim voćem…

Više o rogaču, kao i brzi recept za veganski sirovi puding od rogača možete pronaći ovdje, a u nastavku recept za kolač.

Količine su dostatne za kalup dimenzija 30 x 24 centimetara.

Kolač od rogača i jabuke
Foto: Mare

Sastojci

Za biskvit:

  • 200 g mljevenog rogača,
  • 150 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 3 jabuke,
  • 80 g šećera,
  • 50 ml ulja, (može suncokretovo, a može i kokosovo),
  • 20 g kakaa,
  • 25 g chia sjemenki,
  • 450 ml zobenog mlijeka,
  • 1 prašak za pecivo,
  • ¼ žličice sode bikarbone,
  • ½ žličice soli,
  • 1 žličica jabučnog octa ili soka od limuna.

Za preljev:

  • 200 g tamne čokolade,
  • 60 g badema,
  • 1 žlica goji bobica,
  • 1 žlica kokosovih listića.
Kolac od rogača i jabuke
Foto: Mare

Priprema

  1. Od ukupne količine mlijeka uzmite 200 ml i namočite chia sjemenke dvadesetak minuta, a za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke te posipajte po njima šećer.
  2. Promiješajte suhe sastojke; mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. U drugoj posudi promiješajte ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodajte u to namočene chia sjemenke i dobro promiješajte.
  4. Spojite suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješajte da sve smjesa dobro sjedini, dodajte naribane jabuke, promiješajte i ulijte u lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  5. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200°C,, 25 do 30 minuta. Ovisno o pećnici. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen.
  6. Rastopite čokoladu i prelijte po još toplom biskvitu te posipajte isjeckanim bademima, goji bobicama i kokosovim listićima.
  7. Kolač je najfiniji kad se servira dobro ohlađen, onda se svi njegovi okusi i arome osjete, a ostat će ukusan i sočan i do 5 dana u frižideru.

Napomene:

  • uvijek kad radite recept u kojem imate sodu bikarbonu i neku kiselinu poput jabučnog octa ili limuna, bitno je znati da se spajanjem ta dva sastojka soda odmah aktivira i tada treba što prije kolač staviti da se peče, u suprotnom njezino djelovanje prestane i niste postigli ono zbog čega se ona uopće i nalazi u receptu. Najčešće upravo iz tog razloga suhe i mokre sastojke miješamo odvojeno i spajamo u zadnji tren.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.69 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kolač od rogača

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Pozdrav Mare!Mnogo su fini tvoji recepti🙂!Zanima me da li umesto psenicnog brasna moze neko bezglutensko brasno za kolac sa rogacem i jabukama?Hvala unapred na odgovoru!