Kolač od mandarina i kokosa
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Mandarine, mandarine, mandarine…
Razmišljam si kako u ovo doba godine svi doma donosimo kilograme i kilograme mandarina, a uopće nema toliko kolača s tim voćem. Zašto?
Nemam pojma, ali ja sam odlučila ispraviti ovu po meni veliku nepravdu i sočnim mandarinama pridružiti slasni kokos i od tog super dua napraviti fini kolač.
U ovom kolaču sve se vrti oko kokosa i mandarina pa sam tako što se masnoća tiče koristila kokosovo ulje, dio brašna sam kombinirala s kokosovim mrvicama, a za slatkoću je zaslužan šećer kokosovog cvijeta i naravno puno mandarina.
Sastojci dostatni za kalup promjera 38×23 cm, a recept za kolač s mandarinama i kokosom se nalazi u nastavku.

Za sirup:
- 50 ml vode,
- 20 g kokosovog ulja,
- 1 žličica cimeta,
- 60 g šećera kokosovog cvijeta,
- 50 ml gina ili ruma, a za bezalkoholnu varijantu – sasvim izostaviti ovaj dio.
Za biskvit:
- 2 kg mandarina,
- 200 g bijelog pirovog brašna ili pšeničnog glatkog,
- 80 g kokosovih mrvica,
- 80 g šećera kokosovog cvijeta,
- 120 g kokosovo ulje,
- 500 ml sojinog jogurta,
- 100 g svježeg tofua,
- 1 prašak za pecivo (12 g).
Za dekoraciju, po želji možete koristiti i kokosov čips, listiće melise ili mente.

Priprema
- Kratko prokuhajte sve sastojke za sirup i izlijte tako dobiveni sirup u lim za pečenje.
- Mandarine ogulite i narežite na kolutove. Posložite ih po sirupu na način da ispunite cijeli pleh u dva sloja.
- Promiješajte pirovo brašno, kokosove mrvice i prašak za pecivo, a u blenderu ili procesoru za hranu izblendajte tofu, jogurt, kokosovo ulje i šećer.
- Tako dobivenu gustu smjesu ulijte u suhe sastojke, sve dobro promiješajte i izlijte po poslaganim mandarinama.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici, na 180°C 20 do 25 minuta.
- Ostavite kratko da se malo ohladi, a nožićem oslobodite rubove ako vidite da se biskvit negdje drži za kalup. Preokrenite kolač na dasku, ostavite da se dobro ohladi, po želji dekorirajte i režite oblike veće ili manje, kako vam paše.

Napomena:
Ovisno o tome koliko su mandarine sočne, nakon pečenja bit će više ili manje tekućine u kolaču. Vi možete dio tekućine izliti ili ne morate, ako više volite da kolač bude mokar i sočan.
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Kolač od mandarina i kokosa
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.