Kolač od mandarina i kokosa

Kolač od mandarina i kokosa

Mandarine, mandarine, mandarine…

Razmišljam si kako u ovo doba godine svi doma donosimo kilograme i kilograme mandarina, a uopće nema toliko kolača s tim voćem. Zašto?

Nemam pojma, ali ja sam odlučila ispraviti ovu po meni veliku nepravdu i sočnim mandarinama pridružiti slasni kokos i od tog super dua napraviti fini kolač.

U ovom kolaču sve se vrti oko kokosa i mandarina pa sam tako što se masnoća tiče koristila kokosovo ulje, dio brašna sam kombinirala s kokosovim mrvicama, a za slatkoću je zaslužan šećer kokosovog cvijeta i naravno puno mandarina.

Sastojci dostatni za kalup promjera 38×23 cm, a recept za kolač s mandarinama i kokosom se nalazi u nastavku.

Kolač s mandarinom i kokosom
Foto: Mare

Za sirup:

  • 50 ml vode,
  • 20 g kokosovog ulja,
  • 1 žličica cimeta,
  • 60 g šećera kokosovog cvijeta,
  • 50 ml gina ili ruma, a za bezalkoholnu varijantu – sasvim izostaviti ovaj dio.

Za biskvit:

  • 2 kg mandarina,
  • 200 g bijelog pirovog brašna ili pšeničnog glatkog,
  • 80 g kokosovih mrvica,
  • 80 g šećera kokosovog cvijeta,
  • 120 g kokosovo ulje,
  • 500 ml sojinog jogurta,
  • 100 g svježeg tofua,
  • 1 prašak za pecivo (12 g).

Za dekoraciju, po želji možete koristiti i kokosov čips, listiće melise ili mente.

Kolač s mandarinama i kokosom
Foto: Mare

Priprema

  1. Kratko prokuhajte sve sastojke za sirup i izlijte tako dobiveni sirup u lim za pečenje.
  2. Mandarine ogulite i narežite na kolutove. Posložite ih po sirupu na način da ispunite cijeli pleh u dva sloja.
  3. Promiješajte pirovo brašno, kokosove mrvice i prašak za pecivo, a u blenderu ili procesoru za hranu izblendajte tofu, jogurt, kokosovo ulje i šećer.
  4. Tako dobivenu gustu smjesu ulijte u suhe sastojke, sve dobro promiješajte i izlijte po poslaganim mandarinama.
  5. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici, na 180°C 20 do 25 minuta.
  6. Ostavite kratko da se malo ohladi, a nožićem oslobodite rubove ako vidite da se biskvit negdje drži za kalup. Preokrenite kolač na dasku, ostavite da se dobro ohladi, po želji dekorirajte i režite oblike veće ili manje, kako vam paše.
Kolač od mandarine i kokosa
Foto: Mare

Napomena:

Ovisno o tome koliko su mandarine sočne, nakon pečenja bit će više ili manje tekućine u kolaču. Vi možete dio tekućine izliti ili ne morate, ako više volite da kolač bude mokar i sočan.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kolač od mandarina i kokosa

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.