Kolač od bundeve i jabuka

Kolač od bundeve i jabuke

Znate već i sami da jesen obožava da se njezine plodove kombinira i na slatko i slano u bezbroj varijanti. Nisu izuzetak jabuke ni bundeve koje odlično pašu kao kombinacija u kolačima. Kod takvih kolača teško možete pogriješiti jer se svide čak i onima koji recimo ne vole bundevu, a trik su začini.

Nemojte se bojati začiniti biskvit cimetom, đumbirom, anisom, muškatnim oraščićem i slično, a najjednostavnije vam je kupiti smjesu začina za medenjake pa koristiti nju. Na izgled ovog kolača me nadahnula šetnja hrastovom šumom, a vi ste slobodni kolač dekorirati nekako drukčije, a poželite li to napraviti kao ja, u nastavku vam sve piše.

Sastojci su dostatni za kalup veličine 38×23 cm

Kolač od jabuke i bundeve
Foto: Mare

Za biskvit:

  • 200 g bundeve,
  • 500 g jabuka,
  • 300 ml biljnog mlijeka (sojino, zobeno ili bademovo),
  • 100 g samljevenih badema,
  • 100 g datulja,
  • 2,5 žlice muscovado šećera (ili kokosov šećer ili obični bijeli rafinirani),
  • 100 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo),
  • 200 g pirovog brašna (integralno ili bijelo),
  • 100 g heljdinog brašna,
  • 1 žlica cimeta,
  • 1 žličica začina za medenjake ( miks đumbira, anisa, muškatnog oraščića, cimeta itd.)
  • 1 prašak za pecivo (10g).

Za premaz:

  • 1 žlica javorovog sirupa,
  • 1 naranča (ocijeđeni sok),
  • 1 žlica ekspandiranog prosa, kvinoje ili riže.
  • 50 g tamne čokolade.
Kolač od jabuke i bundeve
Foto: Mare

Priprema

  • Bundevu narežite na tanke duguljaste listiće, kao veliki čips. Premažite lagano s malo ulja i ostavite sa strane.
  • Jabuke naribajte te zatim promiješajte sa začinima, šećerom i mljevenim bademima.
  • Datulje, ulje i mlijeko izblendajte u finu glatku smjesu zatim ulijte u miks jabuka i badema te postepeno dodajte heljdino i pirovo brašno koje ste prethodno promiješali s praškom za pečenje.
  • Sve izlijte u lim za pečenje i u to utaknite tanko narezanu bundevu. Lijepo sve do dna, a po želji nek dio bundeve malko viri van, kao listići.
Listići bundeve
Foto: Mare
  • Pecite na 180°C oko 30-ak minuta ili dok biskvit ne bude dobro pečen. On mora ostati malo vlažan zbog jabuka unutra, ali na drvenom štapiću ne smije biti mokre smjese brašna.
  • Javorov sirup pomiješati sa sokom od naranče te tom smjesom premažite površinu pečenog kolača, a čokoladu otopite i njome premažite samo listiće bundeve koji vire ili po želji pokapajte mjestimično po cijelom kolaču. Sve završite tako da posipate ekspandirane popsiće od prosa, kvinoje ili riže, a još bolje ako imate miks svega pomalo.

Ideja: Možete napraviti sami svoje kokice od amaranta pa njima posipati. Postupak možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kolač od bundeve i jabuka

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.