Kolač od bijele čokolade i kokosa

Kolač od kokosa i bijele čokolade

Ovaj se kolač priprema relativno brzo i nije kompliciran, no zahtjeva odlazak u neki od dućana sa zdravom hranom zato što su primjerice za šećer korišteni onaj od kokosovog cvijeta i eritrit, a potrebno vam je dobaviti i bijelu vegansku čokoladu. Također, najslađa dekoracija je upravo kada kokosovim mrvicama dodate i kokos čips te male preslatke loptice ekspandiranog prosa ili kvinoje. 

Koji još sastojci su vam potrebni, pogledajte u nastavku, a slobodni ste svakako mnoge od njih zamijeniti alternativama koje imate ili su vam draže. 


Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 25×35 cm.

Kolač od kokosa i bijele čokolade
Foto: Mare

Za biskvit

  • 250 g bijelog pšeničnog brašna
  • 50 g kokos mrvica
  • 180 g svježeg tofua ( obični)
  • 12 g praška za pecivo
  • 125 g sojinog jogurta ( ili kokosov veganski)
  • 120 g šećera kokosovog cvijeta
  • 100 g kokosovog ulja
  • 200 g biljnog mlijeka ( kokos, badem ili po izboru)
  • ekstrakt vanilije po izboru

Za kremu

  • 100 g bijele veganske čokolade
  • 200 g prosa 
  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka ili kreme ( najčešće se nalazi u konzervi)
  • 100 g šećera po izboru ( u receptu je korišten eritrit)
  • 50 g kokosovog ulja ( ili veganski maslac/margarin)
  • sok ocijeđene limete
  • ekstrakt vanilije po želji
  • ekspandirani proso, kvinoja, kokosove mrvice ili kokosov čips za dekoraciju po želji
Kolač od kokosa i bijele čokolade
Foto: Mare

Priprema

  1. Biskvit pripremite tako da prvotno grupirate dvije skupine sastojaka. Prvo promiješajte brašno s kokosovim mrvicama i praškom za pecivo.
  2. Sve preostale sastojke; tofu, sojin jogurt, ulje, šećer, biljno mlijeko i ekstrakt pomiješajte u blenderu, štapnim mikserom ili u procesoru za hranu. Potrebno je dobiti kremastu teksturu. 
  3. Sjedinite prvu i drugu skupinu u cjelinu i dobro promiješajte da se svi suhi sastojci dobro ukomponiraju u mokre.
  4. Ulijte u lim za pečenje ( prethodno ga namastite/pobrašnite ili obložite papirom za pečenje) te pecite 30 do 40 minuta na 180°C. 
  5. Za to vrijeme skuhajte proso na način kako biste kuhali rižoto, dakle dolijevajte vodu i miješajte konstantno ( više o tome pisala sam ovdje ).
  6. Kad je proso kuhan, prebacite ga u procesor za hranu te mu dodajte kokosovo punomasno mlijeko ( masni i vodenasti dio), šećer i sok limete. Dobro izblendajte u što finiju kremu.
  7. Kremu prebacite u lončić i na laganoj vatri uz konstantno miješanje dodajte u nju nasjeckanu bijelu vegansku čokoladu i kokosovo ulje. Miješajte desetak minuta.
  8. Na topli biskvit ulijte toplu kremu te drvenim štapićem izbockajte na što više mjesta. To radimo da biskvit bolje upije kremu.
  9. Posipajte ekspandiranim prosom, kokos mrvicama ili kokosovim čipsom, po želji. 

U slast!

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kolač od bijele čokolade i kokosa

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.