Kolač od bijele čokolade i kokosa: Imamo recept za zdraviju slasticu koja se brzo priprema, a još brže nestaje s tanjura

Kolač od kokosa i bijele čokolade

Ovaj se kolač priprema relativno brzo i nije kompliciran, no zahtjeva odlazak u neku od trgovina sa zdravom hranom zato što se koriste npr. šećer kokosovog cvijeta i eritrit, a potrebno je nabaviti i bijelu vegansku čokoladu.

Također, najslađu dekoraciju za kolač od bijele čokolade i kokosa dobit ćete kada kokosovim mrvicama dodate kokosov čips te preslatke loptice ekspandiranog prosa ili kvinoje

Koji su vam još sastojci potrebni, pogledajte u nastavku, a slobodni ste mnoge od njih zamijeniti alternativama koje imate ili su vam draže.

Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 25 x 35 cm.

Kolač od kokosa i bijele čokolade
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

Sastojci za kremu:

  • 100 g bijele veganske čokolade
  • 200 g prosa 
  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka ili kreme (najčešće se nalazi u konzervi)
  • 100 g šećera po izboru (u receptu je korišten eritrit)
  • 50 g kokosovog ulja (ili veganski maslac/margarin)
  • sok ocijeđene limete
  • ekstrakt vanilije po želji
  • ekspandirani proso, kvinoja, kokosove mrvice ili kokosov čips za dekoraciju po želji.
Kolač od kokosa i bijele čokolade
FOTO: Mare

Priprema

  1. Biskvit pripremite tako da najprije grupirate dvije skupine sastojaka. Prvo promiješajte brašno s kokosovim mrvicama i praškom za pecivo. Sve preostale sastojke – tofu, sojin jogurt, ulje, šećer, biljno mlijeko i ekstrakt – pomiješajte u blenderu, štapnim mikserom ili u procesoru za hranu. Potrebno je dobiti kremastu teksturu. 
  2. Sjedinite prvu i drugu skupinu u cjelinu i dobro promiješajte da se svi suhi sastojci dobro ukomponiraju u mokre.
  3. Ulijte u kalup za pečenje (prethodno ga namastite/pobrašnite ili obložite papirom za pečenje) te pecite 30 – 40 minuta na 180 °C
  4. Za to vrijeme skuhajte proso na način kako biste kuhali rižoto, dakle dolijevajte vodu i konstantno miješajte (više o tome pisala sam u članku za kolač s petit keksima i višnjama).
  5. Kad je proso kuhan, prebacite ga u procesor za hranu te mu dodajte kokosovo punomasno mlijeko (masni i vodenasti dio), šećer i sok limete. Dobro izblendajte u što finiju kremu.
  6. Kremu prebacite u lončić i na laganoj vatri uz konstantno miješanje u nju dodajte nasjeckanu bijelu vegansku čokoladu i kokosovo ulje. Miješajte 10-ak minuta.
  7. Na topli biskvit ulijte toplu kremu te drvenim štapićem izbockajte na što više mjesta. To radimo da biskvit bolje upije kremu.
  8. Na kraju po želji kolač od kokosa i bijele čokolade posipajte ekspandiranim prosom, kokosovim mrvicama ili kokosovim čipsom. 

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu