Kiseli kupus – recepti za svačiji ukus

kiseli_kupus

Kiseli kupus jedna je od neizostavnih zimskih namirnica. Osim što je bogat vitaminom C te odličan za podizanje imuniteta u sezoni prehlade i gripe, s lakoćom postaje sastojak ukusnih jela. Donosimo nekoliko jednostavnih recepata koje svatko može isprobati. 

Varivo s kiselim kupusom 

Sastojci za 4 osobe:

  • maslinovo ulje,
  • 1 glavica kelja,
  • 1 luk,
  • 2 mrkve,
  • 2 – 3 krumpira,
  • 400 dag kiselog kupusa,
  • nekoliko lovorovih listova, 
  • sol,
  • papar,
  • kopar,
  • malo vode,
  • vrhnje (po želji).

varivo_s_kisleim_kupusom

Zagrijte maslinovo ulje u loncu za juhu. Dodajte svježi kupus. Dok se kupus pirja na laganoj vatri, sitno narežite luk i mrkvu pa ih dodajte u lonac i ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri.

Ubacite i krumpir narezan na manje kockice i podlijte s malo vode. Potom dodajte ispran i iscijeđen kiseli kupus te nekoliko lovorovih listova. Pirjajte dok se krumpir ne počne raspadati na dodir. Na kraju začinite koprom.

Poslužite u dubljim tanjurima te po želji na sredinu stavite žlicu kiselog vrhnja.

Kiseli kupus s vege – kobasicama

Sastojci:

  • 500 g kiselog kupusa,
  • crvena paprika,
  • sol,
  • papar,
  • 1 jabuka,
  • vege-kobasice.

kiseli_kupus

Kupus se prvo blago ispere u malo vode i dobro iscijedi. Zatim na malo ulja stavite pržiti sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast.

Dodajte crvenu papriku i kupus te pirjajte 40-ak minuta uz povremeno podlijevanje vodom. Začinite solju i paprom, a pred kraj naribajte u kupus i jednu oguljenu jabuku.

Kad voda ispari, kupus je gotov. Poslužite uz pečene vege – kobasice. 

Kiseli kupus s grahom

Sastojci:

  • 500 g kiselog kupusa,
  • 250 g graha (kuhani ili iz konzerve),
  • 2 -3 lovorova lista,
  • sol,
  • papar,
  • ulje.

kupus_s_grahom

Isperite kupus u malo vode i dobro ga iscijedite. U tavi zagrijte malo ulja te dodajte kupus i pirjajte ga oko 10 minuta uz miješanje dok ne dobije zlatnu nijansu.

 Začinite solju i paprom, podlijte s malo vode, dodajte lovorov list i pirjajte još 10 minuta pod poklopcem. Povremeno dolijte vode ako je potrebno.

Zatim dodajte grah i pirjajte još 10 minuta bez poklopca, dok višak vode ne ispari. Poslužite toplo.

Kiseli kupus s pireom od krumpira

Sastojci za 6 osoba: 

  • 3 luka,
  • 1 kg krumpira, ulje,
  • 800 g kiselog kupusa,
  • 2 dl mlijeka,
  • 40 g maslaca,
  • 12 vegekobasica,
  • 1 čajna žlica muškatnog oraščića,
  • 1 žlica brašna,
  •  2-3 lovorova lista,
  • sol,
  • papar,
  • voda.

kiseli_kupus_s_pireom

 

Dva luka izrežite na sitne kockice, a jedan na kolutiće. Krumpir skuhajte u kori, a potom pažljivo ogulite. dodajte mlijeko i 20 g maslaca te izradite pire gnječilicom ili mikserom do željene teksture. Začinite solju i muškatnim orašćićem. 

U tavi popecite luk koji ste nasjeckali na kockice i dodajte isprani i iscijeđeni kiseli kupus te ga pirjajte 10ak minuta uz miješanje. Dodajte vodu, sol, papar i lovorov list, prekrijte poklopcem i ostavite kuhati 20 minuta dok voda ne ispari.

U drugoj tavi zagrijte dvije žlice ulja i specite vege – kobasice povremeno ih okrećući. Kobasice maknite sastrane na tanjur, a u tavu gdje su se pekle dodajte luk narezan na kolutiće i brašno. Promiješajte te dodajte 20 g maslaca i pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. 

Poslužite pire, kupus i kobasice na tanjuru s kolutićima od luka i posipajte sitno nasjeckanim vlascem.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu