Kelj varivo na gusto – hranjivo i ukusno

Kelj varivo na gusto

Kelj, bio glavati, kovrčavi ili crni toskanski, jako puno koristim ove jeseni i zime. Tako sam vam dosad predstavila recept za fini pesto, a danas vam predstavljam jelo iz toskanske tradicije koje u originalu koristi crni, toskanski kelj.

Kako sam ovo fino kremasto varivo kuhala već nekoliko puta, isprobala sam i s kovrčavim keljem-raštikom, te s glavatim keljem i mogu vam mirne savjesti potvrditi – uvijek je fino. Jelo se u originalu zove „Bordatino toscano“ ili „Polenta morbida con cavolo nero e cannellini“, a u nekom slobodnom prijevodu to bi bila mekana palenta s crnim keljom i grahom.

Kako to obično i biva s tradicionalnim jelima, ovisno koga i u kojem dijelu Toskane pitate svi imaju neke svoje varijacije. Ja ću vam predstaviti onu koja osim palente koristi u jednakom omjeru i heljdino brašno, a jelo je toliko fino da ga u Toskani nerijetko predstavljaju kao gostoljubivo i hranjivo jelo koje grije srce.

Kelj varivo na gusto
Foto: Mare

Sastojci

Sastojci su dostatni za 4 osobe:

  • 100 g kukuruzne krupice za palentu,
  • 100 g heljdinog brašna,
  • 200 g crnog lisnatog kelja ili manja glavica glavatog kelja,
  • 200 g suhog graha cannellini ili neki manji bijeli grah,
  • 4 pelata iz konzerve,
  • 1 mrkva,
  • 1 stabljika celera,
  • 1 luk,
  • 1 češnjak,
  • stručak svježeg peršina,
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • sol i papar.

Dodatno pri serviranju:

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje,
  • svježe samljeveni papar.
Kelj varivo na gusto
Foto: Mare

Priprema

  1. Grah namočite večer prije, a prije same pripreme variva skuhajte ga u 2 litre vode. Kada ga ocijedite sačuvajte vodu u kojoj se kuhao.
  2. U tu vodu dodajte polovicu skuhanog graha i prognječite ga što je više moguće, kao da želite dobiti pire od graha. Možete, ali i ne morate, koristiti blender. Ostavite sa strane, zajedno s ostatkom kuhanog graha kojeg ste ostavili cijelog.
  3. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i češnjak, posolite te sve zajedno kratko dinstate na ulju.
  4. U međuvremenu očistite kelj. Bez obzira koji kelj koristite izrežite na ga manje trakice, a deblji središnji dio žile maknite (nemojte baciti već spremite za temeljac).
  5. Kad je povrće koje se pržilo na ulju poprimilo zlatno-smeđu boju dodajte kelj i pelate nasjeckane na male kockice. Ugasite i ostavite poklopljeno dvadesetak minuta da kelj omekša.
  6. Prethodno izblendani grah promiješajte s ostatkom graha i stavite na vatru da zavrije.
  7. Sipajte u to mješavinu palente i heljdinog brašna uz stalno miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Kuhajte tridesetak minuta, a imajte sa strane litru kipuće vode u kojoj ste prokuhali deblje ostatke kelja, a koju po potrebi ulijevate u palentu kako bi ostala jako mekana (samo vodu).
  8. Pred sam kraj ubacite dinstano povrće i omekšani kelj te sve dobro promiješajte.
  9. Pri serviranju običaj je obilato zaliti maslinovim uljem i začiniti dodatno svježim paprom.

Prijedlog: ako vam zatreba ideja s čime servirati ovo varivo, za one dane kada naprosto želite još nešto, meni se odličnim pokazalo jesti ga uz pohane gljive. Neke od ideja kako gljive pohati možete pronaći i ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kelj varivo na gusto, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kelj varivo na gusto – hranjivo i ukusno

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.