Kelj pupčar: Recepti s prokulicama koji će osvojiti i one koji ih ne mogu smisliti! Pripremite slasni tart, punjenu tjesteninu ili krepku juhu

Kelj pupčar - recepti

Kelj pupčar (lat. Brassica oleracea var. gemmifera) poznat je još i kao prokulica, čimula ili čimulica i briselski kupus. Kako god ga zvali, ako spadate u one koji ga vole kombinirati u svoje obroke, uz jedan postojeći donosim vam dva nova recepta, točnije dva i pol. 🙂

Recepti s keljom pupčarom
FOTO: Mare

Kelj pupčar – recepti kojima ćete se vraćati

Naime, odličan nadjev iz recepta za tart možete koristiti za jela od zapečene tjestenine. Osim tarta i tjestenine, pripremila sam i krepku juhu koja kombinira kelj pupčar, bijeli grah i pastu češnjaka.

Svi recepti su brzi što se same pripreme tiče.

Što vam sve treba i kako pripremiti pročitajte u nastavku.

Tart of tofua i kelja pupčara
FOTO: Mare

Tart od kelja pupčara, tofu kreme i aromatizirane mrkve

Prvi je na redu recept za tart od kelja pupčara.

Sastojci:
Priprema
  1. Kelj pupčar očistite i narežite na tanje ploške, a mrkvu na tanke rezance.
  2. Pripremite marinadu za mrkvu na način da pomiješate balzamični ocat i pola jušne žlice ulja te prelijte preko mrkve i ostavite da se marinira.
  3. Lisnato tijesto izvaljajte (ako ne koristite već izvaljano) pa položite na lim za pečenje. Želite li da tart ima “okvir”, lagano ga iscrtajte po lisnatom tijestu nožem, bez da izrežete do kraja. Premažite biljnim mlijekom ili vodom i posipajte po njemu sezamove sjemenke, a ostatak lisnatog probodite vilicom.
  4. Pecite 10-ak minuta na 200 °C pa izvadite. Ostavite da se malo ohladi, a za to vrijeme pripremite nadjev.
  5. Tofu prethodno dobro ocijedite te zajedno s biljnim vrhnjem i ostatkom maslinovog ulja izblendajte do teksture kreme te začinite prehrambenim kvascem, solju i paprom.
  6. Pomiješajte narezani kelj pupčar i kremu od tofua te tako dobiveni nadjev ravnomjerno rasporedite po lisnatom tijestu koje prethodno (nakon što se ohladilo) utisnite po cijeloj površini, osim rubova, ako je napuhnuto.
  7. Rasporedite mariniranu mrkvu te vratite u pećnicu još 10-ak minuta da se zapeče. Po želji dodajte listiće mažurana.
Tart od kelja pupčara i tofua
FOTO: Mare

Tjestenina s nadjevom od tarta

Želite li umjesto lisnatog tijesta takav nadjev poslužiti s tjesteninom, donosim vam ukusnu ideju za Conchiglie, obično poznate kao školjke. Zbog svojeg oblika i veličine idealne su za guste umake, ali i za punjenje.

Za ovo jelo napravite identičan nadjev od tofua i kelja pupčara i njime punite prethodno kuhanu tjesteninu.

Da jelo ne bi bilo previše suho, ubacite u blender šaku špinata i 100 ml biljnog vrhnja te začinite po želji. Dobit ćete vrhnje za kuhanje s okusom špinata koje začinite sukladno vašem ukusu te ulijte u posudice ili posudu u kojoj ćete zapeći tjesteninu. Na to posložite napunjenu tjesteninu i recimo crne masline pa pecite 10-ak minuta na 200 °C.

Tjestenina s keljom pupčarom
FOTO: Mare

Juha od kelja pupčara i bijelog graha

Evo i recepta za juhu od kelja pupčara.

 Sastojci:
Krem juha od kelja pupčara
FOTO: Mare
Priprema
  1. Bijeli grah prethodno skuhajte i ocijedite, kelj pupčar očistite i nasjeckajte na četvrtine, a češnjak usitnite na fino, u pastu.
  2. Na maslinovom ulju kratko pirjajte pastu od češnjaka te mu dodajte kelj pupčar. Kratko promiješajte i ulijte temeljac.
  3. Ostavite da zavrije, zatim dodajte bijeli grah i začinite i ostavite da se krčka još pet minuta na polujakoj vatri.
  4. Želite li da juha bude srednje gusta, a opet da ima teksturu, odvojite nekoliko jušnih žlica graha i kelja zajedno s temeljcem u kojem se kuhaju, dodajte u to jušnu žlicu kikiriki maslaca i usitnite u blenderu ili štapnim mikserom pa tako dobivenu kremu vratite u ostatak juhe.

Dobar tek!

Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu