Kako spremiti tikvice?

Tikvice

U obilju povrća koje nam ljetne topline pružaju, tikvice ponekad ostanu zapostavljene. Iako su blagog okusa, vrlo su nutritivne i mogu se koristiti u različitim receptima – od juha, palačinki, pa čak i do kolača!

U nastavku saznajte koje su najpopularnije vrste tikvica i na koje sve načine možete spremiti tikvice.

Jestive tikvice – vrste

Diljem svijeta uzgajaju se različite vrste tikvica. Iako ste vjerojatno naviknuli na obične zelene tikvice, tikvice mogu izgledati vrlo različito od onoga što je nama uobičajeno.

Neke od popularnijih vrsta tikvica su sljedeće:

  • Zelene tikvice – duguljaste, najpopularnije vrste tikvica.
  • Žute tikvice – slične zelenim tikvicama, samo žute boje.
  • Cocozelle Di Napoli – talijanska sorta ljetnih tikvica. Ovo su svijetlozelene tikvice s dugim tamnozelenim prugama. Mogu se koristiti kao obične tikvice.
  • Okrugle tikvice (Eight Ball Zucchini)– ove slatke, malene i okrugle tikvice su zbog svojeg oblika najbolje za punjenje i pečenje.
  • Patišon tikvice (Pattypan Squash) – vrlo malene tikvice u obliku diska, a mogu biti žute, svijetlo ili tamnozelene i bijele boje. Zbog veličine najčešće se konzumiraju u pečenom obliku.

Na našim predjelima najčešće se konzumiraju i uzgajaju upravo zelene i žute tikvice, koje su i u dosta drugih zemalja najpopularnije vrste tikvica. Prilikom kupovine tikvica svakako odaberite što tvrđe tikvice.

Tikvica – nutritivna vrijednost

Kao što smo napomenuli, tikvice su vrlo nutritivne, ali i niskokalorične. Pa tako jedna srednje velika tikvica sadrži:

Osim toga, tikvice sadrže vitamine i minerale kao što su vitamin C, vitamin A, željezo i kalcij.

Punjene tikvice
Foto: Stockphoto Secrets

Pripremanje tikvica

Tikvice se najčešće koriste za slana jela, a ponekad se mogu koristiti i u pripremi slatkih jela. U nastavku ćete zasigurno dobiti ideju za pripremu tikvica.

Najjednostavnija priprema tikvica je prženje, pečenje, grilanje ili pohanje tikvica. Osim toga, tikvice možete pretvoriti i u zdrave, niskokalorične špagete uz pomoć naprave „spiralizatora“. Nakon kratkog prženja, špagete od tikvica možete jesti sa željenim umakom.

Tikvice možete naribati i “sakriti” u jelima kao što su lazanje, fritata, popečci od povrća, projara, rižoto, itd.

Jela s tikvicama

Neka od popularnih jela koja možete spremiti s tikvicama su sljedeća:

  • Juha od tikvica – lagana i brza juha za koju će vam trebati svega nekoliko sastojaka, a zasigurno ćete uživati u njoj!
  • Umak od tikvica – nekoliko ideja kako pripremiti umak s tikvicama koji možete koristiti kao umak za tjesteninu ili samostalno za prilog.
  • Punjene tikvice – ovaj recept bez mesa zasigurno će vas iznenaditi okusom ako niste prije punili tikvice ili ako ste ih punili samo mesom.
  • Palačinke s tikvicama – ako volite punjene slane palačinke, ovaj recept je odličan za malu promjenu od klasičnih slanih palačinki s mesom.
  • Varivo od tikvica – ideje za nutritivna variva koja će vas sigurno ostaviti sitima i zadovoljnima.

Osim toga, možete pripremiti i jesti i cvjetove tikvica, a recept za punjene i pohane cvjetove tikvica možete pronaći ovdje.

Brownie s tikvicama

Ovaj recept za brownie je primjer kako možete iskoristiti tikvice u slatkim jelima, a da se one uopće ne osjete!

Sastojci

  • ½ šalice biljnog ulja,
  • 1 ½ šalica šećera,
  • 2 žličice ekstrakta vanilije,
  • 2 šalice glatkog brašna,
  • ½ šalice kakaovog praha,
  • 1 ½ žličica sode bikarbone,
  • 1 žličica soli,
  • 2 šalice naribane tikvice,
  • ½ šalice usitnjenih oraha.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C.
  2. U velikoj zdjeli dobro umiješajte ulje, šećer i ekstrakt vanilije.
  3. U drugoj zdjeli umiješajte brašno, kakaov prah, sodu bikarbonu i sol.
  4. Umiješajte sastojke iz druge zdjele u prvu zdjelu tako da sve bude dobro spojeno.
  5. Nježno umiješajte tikvice i orahe u smjesu.
  6. Smjesu ravnomjerno stavite u tepsiju i pecite 25 – 30 minuta.
  7. Kada je gotovo, pustite da se brownie malo ohladi pa ga izrežite na kockice.

Članak uređen:

Izvori

  1. Nosowitz, D. (2015). 10 Summer Squash Varieties: Some You Know, Some You Don’tModern Farmer.
  2. Watson, M. (2018). Types of Zucchini and Summer SquashThe Sprouce Eats

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako spremiti tikvice?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.