Kako koristiti chia sjemenke? Evo kako na 10 načina možete uvrstiti ovu “superhranu” u svoju prehranu

Kako koristiti chia sjemenke

Među brojnim novim trendovima zdrave hrane pojavile su se i chia sjemenke. Njihova nutritivna vrijednost osigurala im je naslov superhrane. Ništa neobično s obzirom na to da sadrže devet esencijalnih aminokiselina koje su potrebne u izgradnji mišića.

Također, izrazito su bogate omega-3 masnim kiselinama, kalcijem, željezom, magnezijem, manganom, fosforom te cinkom. Gotovo 90 % ugljikohidrata koje chia sadrži čine vlakna. Vlaknima za razgradnju nije potreban inzulin te ne podižu šećer u krvi.

chia sjemenke upijaju tekućinu te mogu povećati svoj obujam i do 10 puta
FOTO: Shutterstock

Poznati znanstveni časopis Journal of the American Oil Chemists’ Society donosi podatke o chia sjemenkama kao posebnom izvoru prirodnih lipidnih antioksidansa.

Moćna antioksidativna aktivnost definitivno izdvaja ove sjemenke na vrh ljestvice po pitanju zdravstvenih prednosti, a pritom je još važno napomenuti visoku koncentraciju polinezasićenih masnih kiselina koje tome doprinose.

U nastavku doznajte kako koristiti chia sjemenke.

Kako koristiti chia sjemenke? – 10 načina

Za početak, važno je napomenuti da chia sjemenke upijaju tekućinu te mogu povećati svoj obujam i do 10 puta. Postaju gelaste teksture, što ih čini idealnima u kuhinji.

1. Nadjevi sa chia sjemenkama

Čajnu žličicu chia sjemenki dodajte u svoje pahuljice, jogurt ili njima posipajte salatu. Jedna žličica sadrži samo 65 kcal, a opskrbljuje s 54 % potrebnog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina.

Chia smoothie
FOTO: Shutterstock

2. Chia smoothie

Chia sjemenke teksturu i okus smoothieja ili frapea neće promijeniti, samo će mu dati još bolju i gušću teksturu. Usto, napitak će obogatiti za 3,4 g vlakana, 80 % potrebnog dnevnog unosa vitamina K te 63,1 mg kalcija (1 jušna žlica).

3. Chia jaje

Zbog mogućnosti upijanja tekućine, chia je idealna zamjena za osobe netolerantne na jaja, vegane te one koji žele poboljšati svoje zdravlje.

Jušnu žlicu chia sjemenki stavite u blender na nekoliko sekundi. Potom u praškastu smjesu dodajte tri jušne žlice vode i pomiješajte. Ostavite da stoji pet minuta ili stavite u blender nekoliko sekundi.

Chia jaje imat će teksturu nalik pravom jaju, što omogućuje da ga koristite u pečenju muffina, kolača, peciva i sl. Ako želite više jaja, samo povećajte količinu chia sjemenki i vode (omjer 1:3).

Chia jaje
FOTO: Shutterstock

4. Chia puding

U zdjelicu stavite 1/4 šalice chia sjemenki te dodajte jednu šalicu bademovog mlijeka. Posipajte čajnom žličicom ekstrakta vanilije i dodajte prirodni zaslađivač (agavin ili javorov sirup). Ako želite, dodajte cimet.

Dobro promiješajte, poklopite zdjelicu i ostavite da stoji u hladnjaku preko noći. Ujutro uživajte u zdravom, veganskom doručku! Puding možete posuti kokosom, bademima i sl. Također, ako koristite zaslađeno bademovo mlijeko, dodajte manje sirupa za zaslađivanje.

Izradu chia pudinga možete deteljnije proučiti u videu.

5. Dodatak brašnu

Ako želite obogatiti svoj kruh, palačinke ili vafle žlicom zdravlja, u blender stavite chia sjemenke te ih nakon toga dodajte u brašno koje koristite. Preporučujemo da u recept uključite i chia jaje.

6. Chia gel za pekmeze

U 50 ml tople vode dodajte jednu jušnu žlicu chia sjemenki. Ostavite da stoji u hladnjaku preko noći. Dobiveni chia gel stavite u blender zajedno sa svježim voćem po želji te koristite kao pekmez.

Chia gel za pekmeze
FOTO: Shutterstock

7. Obogaćene zobene pahuljice

Recept za zobene pahuljice sa chia sjemenkama pronađite u članku “Zobene pahuljice – 5 slatkih načina”.

8. Detoksikacijski chia napitak

Napravite chia gel, stavite ga u staklenu bocu te dodajte jednu šalicu vode i jednu šalicu organskog, nezaslađenog soka po želji. Dobro promućkajte i uspješno se detoksicirajte!

Detoksikacijski chia napitak
FOTO: Shutterstock

9. Chia energetske pločice

Pločice su izvrsne kao obrok prije ili poslije napornog vježbanja. U blenderu 30 sekundi procesuirajte 12 datulja bez koštica (dok ne dobijete homogenu smjesu). U zdjelu stavite datulje, 70 g chia sjemenki, dvije jušne žlice kokosovog ulja i pola čajne žličice mljevenog cimeta.

Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Potom smjesu razmažite na plehu za pečenje (koristite papir za pečenje). Ostavite u hladnjaku 3 – 4 sata. Nožem iz smjese narežite osam jednakih pločica.

Chia energetske pločice
FOTO: Shutterstock

10. Piling za lice

Da, chia sjemenke ne morate samo jesti, već ih možete koristiti i u kozmetici! Pomiješajte 1/4 šalice kokosovog ulja, jednu čajnu žličicu limunovog soka i jednu jušnu žlicu chia sjemenki u posudici.

Smjesu stavite na mokro lice te kružnim pokretima masirajte lice. Potom pričekajte dvije minute dok se smjesa ne stisne. Mokrim ručnikom uklonite piling te lice umijte hladnom vodom. Smjesu pohranite u hladnjaku 3 – 5 dana.

Tajni savjet: ne kupujte smeđe chia sjemenke jer se nisu u potpunosti razvile. Konzumirajte bijele ili crne.

Chia sjemenke
FOTO: Shutterstock

Američki znanstveni časopis Journal of the American Oil Chemists’ Society potvrđuje činjenicu da se povećanjem društvene svijesti o važnosti zdravlja diljem svijeta povećala i potražnja za funkcionalnom hranom s višestrukim zdravstvenim prednostima. Upravo zbog toga su chia sjemenke ovako popularne u brojnim kulinarskim kombinacijama.

Časopis Journal of Biomedicine and Biotechnology objavio je 2012. godine studiju koja se nadovezuje na mijenjanje navika javnosti te ističe kako se korištenje ljekovite hrane iz narodne medicine sve više potiče i prakticira.

Pritom su posebnu važnost opet dobile chia sjemenke kao tradicionalna američka hrana koja se posebno koristi za održavanje zdrave razine lipida zahvaljujući prisutnosti fenolne kiseline i omega-3 ulja u sjemenu.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:
  1. Mohd Ali, N. i sur. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. J Biomed Biotechnol., 2012: 171956.
  2. Muñoz, L. A. i sur. (2012). Chia seeds: Microstructure, mucilage extraction and hydration. Journal of food Engineering, 108(1): 216–224.
  3. Taga, M. S. i sur. (1984). Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 61(5): 928–931.

Ocijenite članak

4.06 / 5   95

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu