Juha od tikve (bundeve, buče) – recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Tikva, zvana još i bundeva ili buča, jedna je od rijetkih dijetalnih i zdravih namirnica koja se prilikom uzgoja ne tretira pesticidima i umjetnim gnojivom jer podnosi samo prirodno prihranjivanje.
Bogata je vlaknima i mineralima zbog čega potiče probavu te vezuje na sebe loš kolesterol izvlačeći ga iz organizma. Preporučuje se muškarcima u očuvanju zdravlja prostate zbog selena i cinka kojima obiluje.
Također, zbog beta karotena koji joj daje karakterističnu narančastu boju, tikva pogoduje i zdravlju kože i očiju.
Ova zahvalna namirnica može se konzumirati kao kolač, marmelada, kaša, njezine sjemenke su odlična zamjena za grickalice, ali ipak je najpoznatiji način pripreme tikve upravo krem juha.
Krem juha od tikve
Sastojci:
- 1 kg tikvi
- 3 mrkve
- 3 krumpira
- 2 luka
- 1/2 zelene paprike
- 2 grančice peršina
- 2 grančice celera
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
- papar
- maslac
- vrhnje za kuhanje
Priprema:
- Tikvu očistite i narežite na manje ploške. Mrkvu, krumpir i luk ogulite i narežite na manje komade, a polovicu zelene paprike narežite na sitnije kockice.
- Narezano povrće stavite u posudu, ulijte vodu tako da ga prekriva 3 centimetra iznad te stavite kuhati.
- Dodajte maslinovo ulje, sol te sitno nasjeckani celer i peršin.
- Kuhajte dok povrće ne omekša, odnosno dok se krumpir ne raspada pri dodiru vilicom.
- Kada je povrće skuhano, odlijte većinu vode i sastojke izmiksajte štapnim mikserom. Ovisno o tome želite li gušću ili rjeđu juhu, polako dolijevajte prethodno odlivenu vodu.
- Dodajte pola žlice maslaca i dobro izmiješajte.
- Juhu u tanjuru prelijte s dvije žlice vrhnja za kuhanje, a za poseban okus dodajte i popečene sjemenke tikve.
- Poslužite s popečenim kruhom.
Savjeti:
Umjesto u običnoj vodi, juhu možete kuhati u pilećem temeljcu kako biste dobili još bogatiji okus.
Dodate li malo muškatnog oraščića umjesto peršina i celera, dobit ćete nešto zanimljiviju varijantu ove klasične juhe.
Za dekoraciju na sredinu tanjura možete dodati nekoliko listova peršina, a želite li iznenaditi goste, juhu poslužite u jednoj izdubljenoj i očišćenoj tikvi.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Juha od tikve (bundeve, buče) – recept
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.