Juha od suhih vrganja

Juha od vrganja

Donosim vam recept za krepku juhu od suhih vrganja kojoj sam pri serviranju dodala kockice starog kruha koje sam prepekla u tavici na malo bučinog ulja s orasima. To je već jako finu juhu učinilo još slasnijom pa iako nije neophodno, sugeriram da probate. 

Dilema koju najčešće susrećemo kad su u pitanju suhe gljive je da li koristiti vodu u kojoj su se namakale ili ne?

To je u konačnici vaš izbor i koliko imate povjerenja u način na koji su gljive sušene, skladištene, ali mogu vam reći što struka misli o tome.

Pritom mislim na informaciju koju sam našla u ilustriranoj enciklopediji gljiva: Biblija samoniklih gljiva s kuharicom, autora Peter Jordana, čiji urednik na hrvatskom jeziku je  poznati autoritet u gljivarskom svijetu prof.dr.sc. Romano Božac. Tu piše da se oživljavanje suhih gljiva vrši na način da ih se potopi 20 -ak minuta u toploj vodi, a vodu od namakanja sačuvajte i koristite za podlijevanje, baš poput temeljca.

Namakanje suhih vrganja
Foto: Mare

Pripazite da voda u kojoj potopite gljive ne bude vruća jer bi tada gljive bile još tvrđe. Eto, sada kad smo pokrili uvod, krenimo na recept.

Juha od suhih vrganja
Foto: Mare

Sastojci

  • 50 g suhih vrganja,
  • 1 luk,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 50 g mrkve,
  • 50 g pastrnjaka,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1 srednje veliki batat,
  • 2 l povrtnog temeljca,
  • 1 šaka oraha,
  • 2 fete starijeg kruha,
  • 1 žlica bučinog ulja,
  • sol i papar,
  • svježi peršin ili vlasac.
Juha od vrganja s prepečenim kruhom
Foto: Mare

Priprema

  1. Gljive potopite 20-ak minuta u toploj, ali ne vrućoj vodi ( za više detalja pročitajte uvod).
  2. Na 2 žlice maslinovog ulja dinstajte sitno sjeckani luk, pastrnjak i naribanu mrkvu koje ste posolili.
  3. Dodajte batat narezan na male kockice te gljive koje ste ocijedili (vodu sačuvajte). Dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja i kratko zapržite da se sve karamelizira zajedno s dinstanim povrćem.
  4. Podlijte vodom u kojoj su se gljive namakle, a kad ispari ulijte povrtni temeljac te na srednje jakoj vatri ostavite da se krčka dok batat i gljive ne omekšaju, a vi ste ujedno i zadovoljni s gustoćom juhe. Začinite paprom i po potrebi dodajte još soli.
  5. Na tavici zagrijte bučino ulje te fete kruha narežite na kockice koje ubacite na vruće ulje. Dodajte orahe i sve zajedno tostirajte par minuta.
  6. Pri serviranju pospite svježe sjeckani peršin ili vlasac te tostirane kockice kruha i orahe.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Juha od suhih vrganja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.