Jednostavni kolač od kivija – kruh od kivija (kiwi bread)

Kruh od kivija

Vjerojatno znate za kruh od banane, poznatiji kao „banana bread“, a da li ste čuli da se po sličnom principu radi i kruh iliti kolač od kivija?
E pa radi se, kivi se usitni štapnim mikserom ili u blenderu i takav doda u samu smjesu. Ja sam osmislila vegansku verziju tog kolača te za vas donosim ne jednu već dvije provjerene varijante.

Zašto dvije? Pa zato što kad dajem alternative nekoj namirnici, u ovom slučaju govorimo o tofu koji će u kolaču „glumiti“ jaja, onda volim biti jako sigurna da to funkcionira uistinu savršeno pa sam isti recept napravila i s bananom umjesto tofua, no to je onda zahtijevalo i neke sitne prepravke u ostalim sastojcima.

Kivi
Foto: Mare

Za koju god varijantu se odlučite, okus je sočan i jako ukusan, a priprema jednostavna i brza. Poželite li kolaču pri serviranju dodati još nešto, nasjeckani komadići kivija, korica nešpricane limete te veganski šlag. Jednostavno, brzo i jako fino.

Sastojci dostatni za pravokutni lim dimenzija 30 x 12 cm.

Kruh od kivija tekstura
Foto: Mare

Verzija s tofuom

Sastojci:

  • 4 do 5 kivija,
  • 50 g čvrstog tofua,
  • 100 g šećera demerara ili kokosovog cvijeta,
  • 125 g sojinog jogurta,
  • 300 g pšeničnog glatkog ili bijelog pirovog brašna,
  • 10 g praška za pecivo,
  • 100 ml sojinog mlijeka,
  • 60 ml maslinovog ulja,
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije,
  • 1 limeta (sok i naribana korica),
  • prstohvat soli.
Kruh od kivija
Foto: Mare

Priprema

  1. Prosijati prašak za pecivo s brašnom te dodati prstohvat soli i naribanu koricu limete.
  2. U blenderu ili štapnim mikserom usitniti kivije i tofu pomiješane sa sojinim jogurtom i mlijekom, maslinovim uljem, šećerom, ocijeđenim sokom limete i ekstraktom ili pastom vanilije.
  3. Pomiješati suhe i mokre sastojke te uliti u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.
  4. Peći na 180°C od 30 do 45 minuta, ovisno o pećnici s time da čim površina dobije lijepu boju prekriti lagano aluminijskom folijom i peći do kraja. Provjeriti je li pečeno ubadanjem drvenog štapića.

Verzija s bananom

Sastojci:

  • 4 do 5 kivija,
  • ½ banane,
  • 100 g šećera demerara ili kokosovog cvijeta,
  • 250 g sojinog jogurta,
  • 300 g pšeničnog glatkog ili bijelog pirovog brašna,
  • 10 g praška za pecivo,
  • 60 ml sojinog mlijeka,
  • 60 ml maslinovog ulja,
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije,
  • 1 limeta (sok i naribana korica),
  • prstohvat soli.

Priprema

  1. Prosijati prašak za pecivo s brašnom te dodati prstohvat soli i naribanu koricu limete.
  2. U blenderu ili štapnim mikserom usitniti kivije i polovicu banane pomiješane sa sojinim jogurtom i mlijekom, maslinovim uljem, šećerom, ocijeđenim sokom limete i ekstraktom ili pastom vanilije.
  3. Pomiješati suhe i mokre sastojke te uliti u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.
  4. Peći na 180°C od 30 do 45 minuta, ovisno o pećnici s time da čim površina dobije lijepu boju prekriti lagano aluminijskom folijom i peći do kraja. Provjeriti je li pečeno ubadanjem drvenog štapića.
  5. Ideja za serviranje: svježe narezani sitno sjeckani kivi i veganski šlag, a po želji još dodatno posipati naribanom koricom limete.

Više moj recepata možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Jednostavni kolač od kivija – kruh od kivija (kiwi bread)

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.