Focaccia: Ispunite dom mirisom Mediterana! Imamo tri recepta uz koje najbolje idu dobro društvo, vino i sir

Focaccia

Što prvo pomislite kada vam netko kaže “Italija”? Venecija, Rim, Koloseum, Rimsko Carstvo, pizza, tjestenina – samo su neke riječi koje vas mogu asocirati na ovu predivnu zemlju. Italija, ali i cijeli svijet zavolio je focacciu, plosnati kruh koji potječe iz sjevernijih dijelova Mediterana, a pretpostavlja se da su se prve focaccie pekle još za vrijeme Etruščana i Starih Grka.

Focaccia je plosnati kruh preliven maslinovim uljem i začinima, a na njega možete staviti rajčice i masline. Ona je zapravo najraniji oblik moderne pizze. Prvo se pekla na kamenu pored vruće vatre (nešto slično kao današnja peka) ili na zagrijanoj podlozi ispod koje se nalazio plamen vatre.

Ima karakteristične ureze na kruhu koji se izrađuju uz pomoć noža, prsta ili čačkalice.

Kako bi se sačuvala svježina kruha, maslinovo ulje se kistom ili rukom maže na tijesto prije pečenja.
Focaccia - recepti
FOTO: Shutterstock

Focaccia – recepti

Ako znate da vam navečer dolaze prijatelji ili obitelj na druženje i pokoju “čašicu razgovora”, možete napraviti focacciu. Dobra atmosfera, odlično društvo, ritam glazbe, crno vino i sir bit će najbolji dodatak ovoj ukusnoj pogači koja će milovati vaše nepce.

Iako za izradu focaccie treba gotovo tri sata, vidjet ćete da će se trud isplatiti. Miris koji će prožimati vašu kuću, od trenutka izrade pogače do trenutka kada ćete je izvaditi van, bit će toliko opojan da ćete se jedva oduprijeti posegnuti za prvim komadićem ovog kruha.

U nastavku članka pronađite tri recepta za focacciu i osjetite pravi okus Mediterana.

Focaccia s maslinama
FOTO: Shutterstock

Focaccia s maslinama – recept

Focaccia s maslinama se u Italiji često poslužuje na Badnjak ili Uskrs. Za razliku od Italije, Amerikanci vole staviti i kadulju, sir ili luk. Postoje i slatke verzije focaccie koje sadrže jaja, med, grožđice, anis, šećer, limun ili narančinu koricu.

Focaccia s maslinama ipak je jedna od tradicionalnih verzija ovog obroka ili dodatak brojnim namazima. Ako radite isti ovaj recept, ali bez maslina, rajčica i crvene paprike, onda ćete napraviti izvornu verziju focacciefocaccia rustica.

Sastojci za tijesto:
  • 500 g mekog brašna
  • 15 g svježeg kvasca
  • 1 jušna žlica šećera
  • 1 jušna žlica soli
  • 300 ml tople vode.
Sastojci za premaz:
  • oko 60 ml maslinovog ulja
  • 1,5 čajna žličica soli (možete i manje, ovisi kako vama odgovara)
  • 2 nasjeckana režnja češnjaka
  • 1 čajna žličica papra (preporučujemo svježe mljeveni)
  • ružmarin (otprilike 4 čajne žličice suhog)
  • crne ili zelene masline
  • mljevena crvena paprika (po želji)
  • cherry rajčice.
Priprema
  1. U manjoj posudi ili šalici razmrvite svježi kvasac, dodajte jušnu žlicu šećera i prelijte sa 150 ml tople vode.
  2. Ostavite 10 – 15 minuta da nabubri. Možete staviti na toplo (kraj radijatora) ili na sunce.
  3. Dok kvasac bubri, u velikoj posudi prosijajte brašno i sol.
  4. U tijestu napravite rupu, dodajte uzdigli kvasac i ostatak vode. Rukama počnite mijesiti tijesto, a bit će potrebno oko sedam minuta miješenja da biste dobili glatku kuglu.
  5. Nakon sedam minuta izvadite tijesto iz posude na pobrašnjenu podlogu i još ga mijesite 2 – 3 minute.
  6. U čistu posudu stavite dvije jušne žlice maslinovog ulja pa unutra stavite tijesto. Malo pritisnite tako da tijesto može upiti ulje dok se diže. Trebat će mu oko sat i pol dok se ne udvostruči.
  7. Napravite premaz dok se tijesto diže, tako da se svi sastojci mogu međusobno prožeti. Stavite maslinovo ulje, sol, češnjak, papar, ružmarin (malo ga usitnite) i žličicu crvene paprike ako želite da vam tijesto poprimi lagano narančastu boju.
  8. Kada se tijesto diglo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovno premijesite.
  9. Vratite ga u posudu, prekrijte krpom i ostavite da se diže još sat i pol.
  10. Kada se tijesto diglo, uzmite veliki protvan i obložite ga papirom za pečenje. Iz posude prebacite tijesto na protvan i izvucite tijesto tako da dođe do svih krajeva tepsije gurajući ga jagodicama, tako da na tijestu ostanu rupe koje su klasične za focacciu. Možete i, kada razvučete tijesto, lagano nožićem zarezati ureze po površini tijesta.
  11. Focacciu zatim premažite premazom, a u utore stavite narezane masline. Ako želite, možete mjestimično staviti masline i cherry rajčice. Upalite pećnicu na 200 °C.
  12. Dok se pećnica grije, ostavite pogaču još 10-ak minuta da se diže u protvanu.
  13. Pecite je u ugrijanoj pećnici oko 20 minuta. Osjetit ćete zamaman miris tijekom pečenja, zbog čega ćete jedva čekati probati pogaču.
  14. Nakon 20 minuta je izvadite van i pričekajte pet minuta da se barem malo ohladi. Jedite toplu jer je takva najukusnija.
Mekana focaccia sa sirom
FOTO: Shutterstock

Mekana focaccia sa sirom

Ono što je još dobro kod izrade focaccie je to što je na neki način terapija za izbacivanje frustracija i napetosti u životu. Mijesite tijesto i još možete bušiti rupe u njemu.

Zaljubit ćete se u ovaj recept jer će se sir topiti u vašim ustima, a u svakom ćete zalogaju osjetiti maslac i češnjak kroz utore u koje ste stavili premaz.

Savršen je i kao dodatak uz marinadu ili umake, variva ili guste juhe.
Sastojci za tijesto:
  • 1 šalica vode
  • 2 jušne žlice omekšalog maslaca
  • 1 čajna žličica soli
  • 2,5 šalice mekog brašna (koristite šalicu od 200 ml)
  • 2 + 1/4 čajne žličice suhog kvasca.
Sastojci za premaz:
  • 2 jušne žlice rastopljenog maslaca
  • pola čajne žličice češnjaka u prahu
  • pola čajne žličice soli
  • 1 jušna žlica suhog peršina (ili svježeg)
  • 1/3 šalice parmezana ili sira grana padano.
Priprema
  1. Zagrijte vodu na otprilike 50 °C. Voda bi trebala biti topla, ne prevruća.
  2. Stavite vodu u veliku zdjelu i dodajte kvasac, miješajući vilicom dok se ne rastopi.
  3. Dodajte otopinu u dvije i pol šalice brašna, dvije jušne žlice omekšalog maslaca i sol.
  4. Miješajte dok se ne formira mekano tijesto, a onda ga prebacite na pobrašnjenu podlogu.
  5. Mijesite tijesto tako da gornji dio povlačite ispod. Ako je potrebno, dodajte još brašna kako se tijesto ne bi zalijepilo za podlogu. Tijesto treba biti mekano i elastično. Trebat će vam oko 5 – 10 minuta miješenja.
  6. Stavite ga onda u nauljenu posudu i prekrijte krpom ili plastičnom folijom. Ostavite ga 10 minuta.
  7. Nakon 10 minuta stavite tijesto na protvan obložen papirom za pečenje. Raširite ga tako da dođe do krajeva, ali oblikujte ga ukrug.
  8. Ponovno prekrijte i stavite na toplo mjesto neka se diže 30 – 45 minuta ili dok se ne udvostruči.
  9. Pećnicu zagrijte na 180 ºC.
  10. Kada se tijesto diglo, prstima pritisnite tijesto da ostanu utori. Ostavite jedan centimetar razmaka između rupa.
  11. Tijesto namažite otopljenim maslacem tako da prekrije cijeli gornji sloj i utore. Gornji sloj posipajte s češnjakom u prahu, peršinom i naribanim sirom. 
  12. Stavite u pećnicu na 25 – 30 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. 
  13. Servirajte dok je topla.
Focaccia s integralnim brašnom
FOTO: Shutterstock

Focaccia s integralnim brašnom

Osim s bijelim brašnom, focacciu možete napraviti i s integralnim. Odličnog je okusa – pomalo zrnatog zbog integralnog brašna koji se slaže uz ružmarin, morsku sol i maslinovo ulje. 

Ovu focacciu je jednostavno napraviti jer je nije potrebno mijesiti, stoga nema toliko nereda.

Savjetujemo vam da ne koristite samo integralno brašno jer okus nije toliko dobar kao kada koristite pola integralnog i pola običnog brašna.

Iako dizanje tijesta traje dugo, sama priprema traje svega 10 minuta. U međuvremenu možete napraviti lazanje za savršenu talijansku večer.

Sastojci:
  • 3 šalice bijelog brašna
  • 1 + 1/3 šalice integralnog brašna
  • 2 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica suhog kvasca
  • 2 šalice tople vode
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice svježeg ružmarina
  • sol.
Priprema
  1. U maloj zdjeli ili posudi za mjerenje pomiješajte kvasac i vodu.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte bijelo i integralno brašno sa soli.
  3. U sredini napravite rupu i dodajte smjesu od kvasca i vode.
  4. Pomiješajte sve zajedno, a tijesto će biti ljepljivo.
  5. Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dva sata.
  6. Obložite protvan papirom za pečenje i nauljite ga s dvije jušne žlice maslinovog ulja.
  7. Kada se tijesto diglo, prebacite ga na protvan i raširite špatulom ili prstima na otprilike 0,5 cm debljine.
  8. Prelijte s dvije jušne žlice maslinovog ulja i prstima oblikujte utore u tijestu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se diže još jedan sat.
  9. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 ºC.
  10. Prije pečenja posipajte ružmarin i sol po gornjem sloju tijesta.
  11. Pecite 30 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
  12. Izvadite i poslužite dok je još topla.

Nadamo se da ćete ispeći barem jedan od ovih recepata, servirati uz popodnevno ili večernje druženje i da ćete uživati kao i stari Rimljani kada su pekli panis focacius – pogaču pečenu na ognjištu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.95 / 5   41

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu