Fini domaći rezanci od slanutkovog i pirovog brašna

Fni domaći rezanci

Nakon dugo vremena izvadila sam maminu mašinu za tjesteninu i rezance te krenula u eksperimentiranje s raznim brašnima. Došla sam do nekih zanimljivih okusa, meni novih u ovako domaćoj izvedbi te ih rado dijelim s vama.

Rezanci od slanutkovog i pirovog brašna, s maslinovim uljem, aquafabom i paprom. O aquafabi sam vam pisala još davno u receptu za kolač s makom i pudingom, a danas ću samo napomenuti da sam u ovom receptu aquafabu reducirala kako bi bila što gušća i dala tjestenini veću elastičnost.

Tijesto za fine domaće rezance
Foto: Mare

Također, koristila sam ohlađenu aquafabu, no želite li od ovog tijesta raditi neku deblju tjesteninu poput pljukanca, radije koristite ugrijanu aquafabu.

Prije samog recepta još jedna važna napomena. Ne morate imati mašinu za tjesteninu kako bi pripremili ove rezance. Tijesto možete razvaljati i rezati ručno i slobodno ga pritom ostavite malo debljim. Recimo sve od 1 do 3 mm je sasvim u redu.

Fina domaća tjestenina
Foto: Mare

Sastojci:

  • 150 g slanutkovog brašna,
  • 100 g pirovog bijelog brašna,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 120 do 150 ml reducirane aquafabe ( inicijalno trebate 200 ml)
  • 1 žličica soli,
  • 1 do 2 žličice papra,
  • extra brašno za posipavanje.
Fini domaći rezanci za juhu
Foto: Mare

Priprema

  1. Promiješajte slanutkovo i pirovo brašno te mu dodajte sol.
  2. Aquafabu lagano zagrijavajte dok se ne reducira na skoro polovicu. Treba vam biti gusta i već pomalo ljepljiva.
  3. Kada se aquafaba ohladila, dodajte joj ulje i sve zajedno umijesite u brašna.
  4. Mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Slobodno prebacite na dasku i pomognite si posipavanjem brašna, a kada ste dobili kompaktnu smjesu, formirajte loptu, pokrijte i ostavite da miruje minimalno 30 minuta, na hladnom mjestu ili u frižideru.
  5. Tijesto prije samog valjanja, a nakon što je dostajalo na hladnom, ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.
  6. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela i ako imate mašinu za tjesteninu krenite ga valjati od najdebljeg prema tanjem, al stanite negdje na 1 do 3 mm debljine. Ja bi čak laganu prednost dala 3 mm.
  7. Dobivene listove tjestenina pobrašnite te narežite na rezance željene debljine, a odlični su i za tanke rezance za juhu.
  8. Rezance možete kuhati odmah ili ih sušiti prije, a vrijeme kuhanja je zaista kratko. Ovisno o debljini, to može biti od 2 do 4 minuta. Naravno, stavljate ih u kipuću vodu koju ste prethodno malo posolili.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Fini domaći rezanci od slanutkovog i pirovog brašna

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.