Fina galetta za skori kraj ljeta

Galetta od voća

Ako se dosad niste susretali s nazivom Galetta, evo ukratko o tome.

Prvaci u slastičarstvu, Francuzi, taj izraz koriste za prhka tijesta kao za pite, koji nekako rustikalno, neki bi rekli nezgrapno, grli nadjev na način da su vanjski rubovi preklopljeni preko dijela nadjeva. Kao da se previše ne trudite da izgleda lijepo. 🙂  Nadjev može biti slan i sladak, ali se puno češće radi slatko. Karakteristično je da bude sezonsko i da bude aromatično, a to se nerijetko postiže dodavanjem raznih začina, alkohola i slično.  

Ovo vrijeme godine kada još ima ljeta, a jesen se nadzire mi je vjerojatno draže od samog ljeta, a govoreći o hrani sada ima svega. Baš to je i motiv galette. Kombinirala sam i bundevu i grožđe, uz smokve, breskve i jabuke… a tijesto je tako prhko i aromatično da se topi u ustima. Kako i ne bi kad kombinira pirovo i heljdino brašno uz malo krupice za palentu.

Galetta od voća
Foto: Mare

Neću previše duljiti, sigurno vas najviše zanima recept, pa izvolite:

Sastojci

Za prhko tijesto:

  • 120 g pirovog brašna,
  • 100 g heljdinog brašna,
  • 2 žlice kukuruzne krupice za palentu,
  • 120 g veganskog maslaca ili margarina,
  • 1 žlica muscovado šećera,
  • 1/2 žličice soli,
  • 1/4 cup hladne vode.

Za premaz

  • 1 žlica biljnog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žlice ulja oraha ( kao alternativa može sezamovo)
Galetta od voća
Foto: Mare

Nadjev

  • 700 g voća po želji ili:
    • 200 g bundeve,
    • 100 g grožđa,
    • 200 g jabuka,
    • 100 g breskvi,
    • 100 g smokava,
  • 4 žlice mljevenih oraha,
  • 1 žlica heljdinog brašna,
  • 1 žlica samljevenog rogača,
  • 100 g muscovado šećera.

Premaz nakon pečenja:

  • 1 žlica marmelade od smokava,
  • 1 žlica mlake vode.

Za serviranje, po želji:

Galetta od voća
Foto: Mare

Postupak

  1. Prhko tijesto napravite tako da najprije promiješate sve suhe sastojke i onda u njih umiješate veganski maslac ili margarin na listiće te sve dobro izgnječite s rukama. Postepeno dodajte hladnu vodu te kad je sve sjedinjeno formirajte deblji disk, omotajte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da odstoji sat vremena. 
  2. Voće i bundevu nasjeckajte na tanko, promiješajte s brašnom (ono će upiti višak tekućine te ujedno napraviti kremast okus voćnog soka), orasima i šećerom. 
  3. Sastojke za prvi premaz promiješajte, osim šećera (njega ćete posipati naknadno). 
  4. Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na debljinu cca. pol centimetra, a za rubove ne morate paziti da budu pravilni. Dapače, to je jedan od zaštitnih obilježja galette. Prebacite na papiru za pečenje u lim u kojem ćete peći.
  5. Raspodijelite nadjev po tijestu, ali ostavite par centimetara tijesta po rubu kojeg onda presavinete po nadjevu. 
  6. Premažite premazom tijesto i posipajte šećerom. Pecite na 200°C oko pola sata. Ohladite na mreži za hlađenje. 
  7. Kad se ohladilo, premažite i voće i tijesto s drugim premazom od marmelade i vode. To će galetti dati sjaj, dodatnu aromu i pomoći da tijesto ostane prhko cijelo vrijeme. 
  8. Ako želite, meni se pokazalo jako ukusnim jesti uz mekani domaći veganski sir, mrvicu kremastog aceta i kap maslinovog ulja…uz listiće timijana. No bez brige, bez svega toga i dalje pri svakom zalogaju imate puuuna usta okusa. 

U slast!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Fina galetta za skori kraj ljeta

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.