Fenomenalno dobar namaz od slanutka – veganska “linolada”

Slatki namaz od slanutka

Odmah da vam pojasnim potencijalno najbitniju informaciju. Iako je slanutak glavni sastojak ovog namaza, on se kao takav ne osjeti u okusu. Nimalo. To mi je i bio cilj, ali ne zato jer slanutak ne volim – jer volim, već zato jer me zanimalo mogu li dobiti potpuno novi okus koristeći slanutak u tako značajnom omjeru.

Možda su neki od vas čuli ili čak i probali čokoladni humus, a jeste li čuli ili probali maslac od slanutka? Ovo nije ni jedno, a ni drugo, ali kombinira elemente iz oba.

Objasnit ću vam ukratko kako. Čokoladni humus se radi slično kao i klasični humus, ali se osim tahinija i kuhanog slanutka dodaje slatki sirup poput javorovog ili od datulje i zatim kakao. To bi bio nekakav bazni, a onda možete mašti na volju svašta još dodati. Umjesto tahinija neki od orašastih maslaca poput bademovog, lješnjakovog ili od kikirikija.

Moj „problem“ s takvim humusom je taj što se osjeti slanutak. Da se razumijemo, to nije problem ako vam se to sviđa, no na mene nije ostavilo najjači utisak u toj slatkoj varijanti ili možda nisam isprobala dobar recept i prerano odustala. Što se maslaca od slanutka tiče, on se radi od pečenog slanutka, a kako slanutak sam po sebi nema dovoljno masnoće da se pretvori u maslac, dodaje mu se neka od masnoća. Tako dobiveni maslac, priznajem, puno mi se više svidio, ali ovog sam se puta baš zainatila da želim napraviti nešto drukčije.

Kako ćete dalje u samom receptu vidjeti, kuhani slanutak sam začinila i prelila sirupima, pa tako zapekla u pećnici, a tek onda sam sukladno okusu kojeg sam htjela dodavala ostale sastojke. Nemojte se bojati maslinovog ulja ili začina koje navodim u sastojcima. Ništa od toga se samo po sebi ne osjeti, osim laganog čili peckanja u tamnom dijelu, ali sve zajedno baš u tim omjerima je neutraliziralo okus slanutka.

Rezultat me jako, ali jako ugodno iznenadio, a kako sam tako ushićena oko 2 sata poslije ponoći banula sestri u sobu da isproba, od milja sam taj namaz nazvala njezinim nadimkom, Pepe. Njezina reakcija, nakon prve žlice bila je: „ Mislim da će mi krenuti suzice“ i ne, nije se referirala na čili.

Veganska linolada
Foto: Mare

Od navedenih sastojaka dobit ćete više od 800 g namaza u dvije boje i dva okusa, a u dobro zatvorenim staklenkama možete ga čuvati u frižideru bez problema do tjedan dana. Vjerojatno i više, ali jedva sam se suzdržala i tih tjedan dana i to upravo za potrebe ovog recepta.

Sastojci:

Sastojci - veganska linolada
Foto: Mare

Smeđi namaz

  • 240 g kuhanog slanutka,
  • 80 g tamne čokolade,
  • 2 žlice kakaa u prahu,
  • 100 do 150 ml rižinog mlijeka,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 3 žlice sirupa od agave,
  • 2 žlice sirupa od datulja,
  • ½ žličice soli,
  • ½ žličice cimeta,
  • ½ žličice čili u prahu.

Bijeli namaz

  • 240 g kuhanog slanutka,
  • 80 g bijele veganske čokolade,
  • 20 g mljevenih lješnjaka (može i bez),
  • 100 do 150 ml rižinog mlijeka,
  • 2 žlice suncokretovog ulja,
  • 3 žličice ekstrakta vanilije,
  • 3 žlice sirupa od agave,
  • 2 žlice sirupa od datulja,
  • ½ žličice soli,
  • ½ žličice đumbira u prahu,
  • ½ žličice limunske trave u prahu.

Priprema:

Mljeveni pečeni slanutak
Foto: Mare
  1. Slanutak za oba namaza dobro isperite pod mlazom hladne vode, prosušite i rasprostranite po limu za pečenje kojeg ste obložili papirom za pečenje. Razdvojite polovice svaku na jednu stranu lima da se ne bi izmiješale. Svaku prelijte s po 3 žlice sirupa od agave i posolite, a jednu polovicu začinite cimetom i čilijem, a drugu đumbirom i limunskom travom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.
  2. Svaku polovicu zasebno usitnite u procesoru za hranu ili blenderu. Dobit ćete brašnastu teksturu u koju onda dodajete preostale sastojke.
  3. Za tamni namaz, u samljevenu smjesu od slanutka s čilijem i cimetom dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckanu ili naribanu tamnu čokoladu, kakao u prahu, rižino mlijeko na način da najprije dodate 100 ml pa po potrebi još, te sirup od datulje. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
  4. Za bijeli namaz, u smjesu od slanutka s đumbirom i limunskom travom dodajte suncokretovo ulje, ekstrakt vanilije, nasjeckanu ili naribanu bijelu vegansku čokoladu, mljevene lješnjake po želji, rižino mlijeko po jednakom principu kao u 3. koraku, te sirup od datulje. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
  5. Dobivene namaze prebacite u staklene posudice i čuvajte u frižideru.
Veganska linolada
Foto: Mare

Napomene:

  • standardne konzerve slanutka od 400 g sadrže 240 g ocijeđene mase, a omjer suhog slanutka i kuhanog iznosi između 2 i 2.5 naprema 1. Dakle, od 100 g suhog kuhanjem ćete dobiti između 200 i 250 g, ovisno o slanutku. Vodu (aquafabu) nemojte baciti nego ju iskoristite za neki od recepata. U hladnjaku može stajati svega par dana, ali ju možete zalediti pa vaditi po potrebi.
  • možete koristiti cijele lješnjake koje prethodno kratko tostirajte u tavi, ogulite im opnu pa ih sameljite sa slanutkom.
  • limunsku travu u prahu možete zamijeniti anisom, kimom, klinčićem ili nekim od začina koje volite u slatkim kombinacijama.
  • ako ne želite lješnjake, slobodno ih izostavite, okus je i dalje jako fin, a ja čak nisam ni sigurna da li mi je bolje s lješnjacima ili bez.
  • želite li rižino mlijeko napraviti sami, slobodno se poslužite ovim receptom.

Navalite žlicom! 🙂

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Fenomenalno dobar namaz od slanutka – veganska “linolada”

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje