Čarobni kolač od vanilije

Čarobni kolač od vanilije

Biste li očekivali da ako u kolač stavite proso i tofu možete dobiti teksturu i okus tako kremast i fin s izrazito intenzivnim okusom vanilije? Pa pred godinu i više vjerojatno ni ja ne bih, no otkako sam eksperimentirala s kremom od prosa u kolaču s višnjama i s tofuom u biskvitu kod kolača sa šljivama moje oduševljenje s tim okusima ne prestaje i nerijetko tražim nove kombinacije u koje bih mogla neki od ta dva sastojka ukomponirati.

Veganska krema od vanilije
Foto: Mare

U slučaju ovog kolača, upotrijebila sam oboje. Osim kreme i biskvita, bogat okus upotpunit će i vafel kore, ali i posip od lisnatog tijesta. Tako će ono što bi na prvu moglo biti „običan“ vafel vanilija kolač postati prava mala rapsodija okusa i tekstura.

Poželite li napraviti sami svoj ekstrakt vanilije, na kraju teksta vam donosim kratke upute. Koristite tu „mirišljivu“ tekućinu često, svakako vam se isplati imati svoju jer ćete uštedjeti novaca, a dobiti čisti ekstrakt vanilije.

Čarobni kolač od vanilije 2
Foto: Mare

Sastojci su dostatni za kalup veličine 24 x 30 cm.

Sastojci

  • 100 g vafel listova (oblatne),
  • 120 g lisnatog tijesta,
  • 1 žličica vanilija šećera (po želji).

Za kremu:

  • 200 g prosa (skuhati s 900 ml vode) ,
  • 3 žlice vrhnja za šlag biljnog porijekla,
  • 50 g margarina,
  • 120 g datulja,
  •  1 limun (sok i korica),
  •  po potrebi biljnog mlijeka,
  •  1 žličica ekstrakta vanilije,
  • komadić đumbira (1 cm).

Za biskvit:

  • 100 g datulja,
  • 300 ml biljnog mlijeka s okusom vanilije,
  • 30 g ulja/margarina,
  • 80 g tofua,
  • 40g praška za puding – okus vanilije,
  • 4 žlice oštrog brašna,
  • 10 g praška za pecivo,
  • 3 žlice skuhanog prosa (iz sastojaka za kremu).

Priprema

Čarobni kolač od vanilije
Foto: Mare
  1. Prvo pripremite kremu jer ona treba biti hladna kada budete slagali kolač, a i zato jer će vam trebati dio kuhanog prosa za biskvit. Proso kuhate na način da mu dodajete vodu postepeno i pritom cijelo vrijeme miješate, kao kad kuhate rižoto. Ako vam je potrebno, detaljnije sam taj proces opisala u ovom receptu. Kad je proso kuhan, odvojite tri pune žlice i maknite sa strane. To će vam trebati za biskvit.
  2. U blenderu ili procesoru za hranu usitnite, tj. pretvorite u kremastu pastu datulje, vrhnje za šlag (u tekućem obliku), margarin, ekstrakt vanilije, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna. Tu pastu ćete umiješati u kuhani proso i sve još jednom dobro izblendati dok ne dobijete finu kremu s okusom vanilije. Po želji dodajte više ili manje ekstrakta vanilije, ali i biljnog mlijeka s okusom vanilije ako vam se krema teško blenda. Vodite računa da krema mora biti kompaktna, ne previše tekuća stoga nemojte pretjerati s biljnim mlijekom. Do 2 žlice maksimalno.
  3. Pristupite izradi biskvita na način da u blenderu usitnite datulje, margarin ili ulje, tofu te kuhani proso koji ste još na početku maknuli sa strane. Kad ste dobili kremastu teksturu umiješajte biljno mlijeko, prašak za puding, brašno i prašak za pecivo. Izlijte u kalup i pecite tridesetak minuta na 180°C. Tekstura biskvita će biti mekana i „mokra“ i to je ok.
  4. Nakon biskvita ispecite i lisnato tijesto. Tijesto mora biti tanko izvaljano, kao za krempite, po želji ga posipajte vanilija šećerom i pecite 15 do 20 min dok ne poprimi zlatno žutu boju. Kad je pečeno i ohlađeno, usitnite ga valjkom ili u blenderu. Ono što želite postići su mrvice lisnatog tijesta, kao krušne mrvice, ali slobodni ste odrediti si sami s kakvom ste teksturom zadovoljni.
  5. Kolač posložite na način da na dno stavite jednu koru (ovisno o veličini kora odrežite da paše u kalup koji koristite), na nju namažete tanak sloj kreme zatim na tu kremu položite biskvit. Namažete njega kremom pa opet na njega vafel koru. Zatim kremu, pa opet koru. Dok ne završite, a zadnji premaz po površini neka bude sloj kreme po kojem posipate mrvice lisnatog tijesta.

Napomena:

Ako vam ostane kreme, možete ju namazati na viška koru i zarolati kao cigaru te umakati u otopljenu čokoladu i mrvice ili mljevene lješnjake, bademe, orahe….

Kako napraviti ekstrakt vanilije doma?

Ekstrakt vanilije
Foto: Mare

Potrebna su vam samo 2 sastojka za domaći ekstrakt vanilije: mahune vanilije i votka. Pustite da mahune vanilije infuziraju votku najmanje 8 tjedana, ali za optimalan okus pričekajte najmanje 6-12 mjeseci prije upotrebe. Domaća vanilija je isplativija opcija od one koju kupujete u trgovini, a recept po kojem sam ja pravila svoj ekstrakt pronašla sam ovdje.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čarobni kolač od vanilije

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.