Čarobni kolač od vanilije: Rapsodija za nepce! Imamo recept koji će vas oduševiti kombinacijom vafel kora, lisnatog tijesta i najfinije kreme

Čarobni kolač od vanilije

Biste li očekivali da, ako u kolač stavite proso i tofu, možete dobiti tako kremastu teksturu i fin okus s izrazito intenzivnim okusom vanilije? Prije koju godinu vjerojatno ni ja ne bih, no, otkako sam eksperimentirala s kremom od prosa u kolaču s višnjama i s tofuom u biskvitu kod kolača sa šljivama, moje oduševljenje s tim okusima ne prestaje i nerijetko tražim nove kombinacije u koje bih mogla neki od ta dva sastojka ukomponirati. Zato vam u nastavku donosim recept za čarobni kolač od vanilije.

Veganska krema od vanilije
FOTO: Mare

U slučaju ovog kolača upotrijebila sam oboje. Osim kreme i biskvita, bogat okus upotpunit će i vafel kore, ali i posip od lisnatog tijesta.

Tako će ono što bi na prvu mogao biti “običan” vafel vanilija kolač postati prava mala rapsodija okusa i tekstura.

Poželite li napraviti sami svoj ekstrakt vanilije, na kraju teksta vam donosim kratke upute. Tu “mirišljavu” tekućinu koristite često, svakako vam se isplati imati svoju jer ćete uštedjeti, a dobiti čisti ekstrakt vanilije.

Čarobni kolač od vanilije 2
FOTO: Mare

Sastojci su dostatni za kalup veličine 24 x 30 cm.

Sastojci:

  • 100 g vafel listova (oblatne)
  • 120 g lisnatog tijesta
  • 1 čajna žličica vanilin šećera (po želji).

Sastojci za kremu:

  • 200 g prosa (skuhati s 900 ml vode)
  • 3 jušne žlice vrhnja za šlag biljnog porijekla
  • 50 g margarina
  • 120 g datulja
  • 1 limun (sok i korica)
  • po potrebi biljnog mlijeka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • komadić đumbira (1 cm).

Sastojci za biskvit:

  • 100 g datulja
  • 300 ml biljnog mlijeka s okusom vanilije
  • 30 g ulja/margarina
  • 80 g tofua
  • 40 g praška za puding okusa vanilije
  • 4 jušne žlice oštrog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 3 jušne žlice skuhanog prosa (iz sastojaka za kremu).
Čarobni kolač od vanilije
FOTO: Mare

Priprema

  1. Prvo pripremite kremu jer ona treba biti hladna kada budete slagali kolač, a i zato jer će vam trebati dio kuhanog prosa za biskvit. Proso kuhajte na način da mu postepeno dodajete vodu i pritom cijelo vrijeme miješate, kao kad kuhate rižoto. Ako vam je potrebno, detaljnije sam taj proces opisala u receptu “Fini kolač s petit keksima i višnjama“.
  2. Kad je proso kuhan, odvojite tri pune jušne žlice i maknite sa strane. To će vam trebati za biskvit.
  3. U blenderu ili procesoru za hranu usitnite, tj. u kremastu pastu pretvorite datulje, vrhnje za šlag (u tekućem obliku), margarin, ekstrakt vanilije, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna.
  4. Dobivenu pastu umiješajte u kuhani proso i sve još jednom dobro izblendajte dok ne dobijete finu kremu s okusom vanilije. Po želji dodajte više ili manje ekstrakta vanilije, ali i biljnog mlijeka s okusom vanilije ako vam se krema teško blenda. Vodite računa da krema mora biti kompaktna, ne previše tekuća, stoga nemojte pretjerati s biljnim mlijekom, do dvije jušne žlice maksimalno.
  5. Sada pristupite izradi biskvita na način da u blenderu usitnite datulje, margarin ili ulje, tofu te kuhani proso koji ste još na početku maknuli sa strane.
  6. Kad ste dobili kremastu teksturu, umiješajte biljno mlijeko, prašak za puding, brašno i prašak za pecivo.
  7. Izlijte u kalup i pecite 30-ak minuta na 180 °C. Tekstura biskvita će biti mekana i “mokra” i to je u redu.
  8. Nakon biskvita ispecite i lisnato tijesto. Tijesto mora biti tanko izvaljano, kao za krempite, po želji ga posipajte vanilin šećerom i pecite 15 – 20 minuta dok ne poprimi zlatno-žutu boju.
  9. Kad je pečeno i ohlađeno, usitnite ga valjkom ili u blenderu. Ono što želite postići su mrvice lisnatog tijesta, kao krušne mrvice, ali slobodni ste odrediti sami s kakvom ste teksturom zadovoljni.
  10. Kolač posložite na način da na dno stavite jednu koru (ovisno o veličini kora odrežite da odgovara kalupu koji koristite), na nju namažite tanak sloj kreme, zatim na tu kremu položite biskvit. Namažite njega kremom pa opet na njega stavite vafel koru. Zatim kremu pa opet koru. Dok ne završite, a zadnji premaz po površini neka bude sloj kreme po kojem posipajte mrvice lisnatog tijesta.

Napomena

Ako vam ostane kreme, možete je namazati na koru viška i zarolati kao cigaru te umakati u otopljenu čokoladu i mrvice ili mljevene lješnjake, bademe, orahe itd.

Ekstrakt vanilije
FOTO: Mare

Kako napraviti ekstrakt vanilije kod kuće?

Potrebna su vam samo dva sastojka za domaći ekstrakt vanilije – mahune vanilije i votka. Pustite da mahune vanilije infuziraju votku najmanje osam tjedana, ali za optimalan okus pričekajte najmanje 6 – 12 mjeseci prije upotrebe.

Domaća vanilija je isplativija opcija od one koju kupujete u trgovini, a recept sam pronašla u članku “Homemade Vanilla Extract“.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   7

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu