Burger od vrganja i rezanci od buče

Burger od vrganja

Ne tako davno osmislila sam burgere od vrganja s rezancima od sušene bundeve, a kako sam sada našla još ukusnih vrganja, napravila sam ih opet s time da sam recept malo izmijenila u korist vrganja.

Naime, izmijenila sam omjere luka, slanutka i vrganja, a uz to sam iskušala i varijantu da pljeskavice nakon što ih ispečem na tavi, dovršim u pećnici. Ta varijanta je odlična ako radite deblje pljeskavice jer tako će se smjesa biti dobro termički obrađena i iznutra.

Vrganj
Foto: Mare

Ovog puta nisam kombinirala s rezancima od sušene bundeve već sa sotiranom bundevom, kineskim kupusom i fenomenalnim pestom od crnog kelja.

Malo je reći da sve zajedno čini eksploziju okusa u vašim ustima, posebice ako i peciva za burgere, točnije prerezani dio peciva lagano umočite u mješavinu ulja i povrtnog temeljca (ili vode sa začinima) i zapečete ih na tavi da budu hrskavi i sočni. Isto kao i tada, odlučite li kombinirati i napraviti samo prvu fazu recepta, dobit ćete odličnu varijantu tatarskog bifteka od gljiva.

Da ne duljim, recept za fini pesto pronaći ćete ovdje , a za 8 velikih sočnih pljeskavica od vrganja u nastavku.

Burger od vrganja
Foto: Mare

Sastojci:

1. faza

  • 800 g vrganja,
  • 2 srednje velika luka,
  • 2 mrkve,
  • 1 glavica češnjaka,
  • 80 g sušenih rajčica,
  • 12 žlica maslinovog ulja,
  • 4 žlica bbq umaka,
  • 200 ml bijelog vina,
  • 400 ml povrtnog temeljca,
  • sol i papar.
Burger od vrganja
Foto: Mare
  1. Dinstajte luk, mrkvu i češnjak sve dok se skoro ne karamelizira. Pritom sve posolite i podlijevajte temeljcem. Polovicu naznačene količine temeljca sačuvajte za sljedeći korak.
  2. Dodajte grublje pokidane ili narezane vrganje kada je sva tekućina isparila i dobro ih zapecite sa svih strana. Miješajte ih desetak minuta i po potrebi dodajte žlicu ili dvije temeljca.
  3. Dodajte nasjeckanu suhu rajčicu, bbq umak te podlijte vinom, a nakon što vino ispari preostalim temeljcem.
  4. Kad su se vrganji lijepo zapekli, a sva tekućina isparila, začinite paprom i solju. Maknuti  s vatre i prebaciti na dasku za rezanje. Sitno isjeckajte kao da radite tatarski umak.
  5. Ostavite da odstoji 30-ak minuta u frižideru.
Burger od vrganja 2
Foto: Mare

2. faza

  • 400 g namočenog slanutka (ne kuhanog, samo namočenog),
  • 100 ml povrtnog temeljca,
  • 8 žlica bučinog ulja,
  • 7 žlica zobenih pahuljica,
  • 10 žlica pšeničnog glutena,
  • stručak listova peršina.
  1. Slanutak koji je prethodno namočen, ali ne i kuhan (kao za falafele) stavite u blender zajedno s povrtnim temeljcem, bučinim uljem, zobenim pahuljicama.
  2. Kratko blendajte jer želite da ostane tekstura grublja i dobivenu smjesu promiješajte s prethodno pripremljenim sjeckanim vrganjima te svemu dodajte pšenični gluten i sitno sjeckani peršin.
  3. Promiješajte i podijelite na 8 pljeskavica ili sami odredite veličinu i debljinu, pa time i broj.
  4. Tako formirane ostavite da odstoje u frižideru barem 30 minuta.
  5. Pecite u tavi premazanoj uljem dok se ne zapeče sa svih strana, a ako ste radili deblje pljeskavice, ovako zapečene prebacite ih u prethodno ugrijanu pećnicu na 200°C 15-ak minuta. Pljeskavica je po teksturi sočna, a samo je vanjska korica zapečena jače. Na taj se način vrganji još finije osjete.
  6. Servirajte uz peciva koja tostirate, objasnila sam prethodno u uvodu kako, pesto od crnog kelja, svježi kineski kupus i tanko rezane listiće bundeve koju samo minut, dva sotirate na vrućem ulju u tavi  i začinite balzamičkim octom, još idealnije ako ga imate reduciranog.

Nećete pogriješite ni ako dodate neku od veganskih majoneza.

Dobar tek!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: burger od buče, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Burger od vrganja i rezanci od buče

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.