Bučino brašno – recepti od bučinog brašna

bucino brasno naslovna

Bundeva je povrće kojem se dolaskom jeseni gotovo svi radujemo. Juha od bundeve, pečena bundeva, pite od bundeve – lista je dugačka, a recepti nebrojeni.

Bučino brašno može pružiti okus i miris buče te bučinih koštica u sklopu mnogih jela. U nastavku članka vam donosimo zanimljive recepte s bučinim brašnom, a saznat ćete i kako napraviti bučino brašno.

Bučino brašno – nutritivna vrijednost

Bučino brašno posjeduje brojne nutritivne vrijednosti te je bogato proteinima, zbog čega je često zdrava alternativa za standardno pšenično brašno. Bučino brašno može se dobiti i od mesa bundeve, iako je ta varijanta manje uobičajena.

Smatra se da je bučino brašno „rodom“ iz Meksika, a danas je rasprostranjeno po cijelom svijetu.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today navode da 100 grama organskih bučinih sjemenki sadrži:

  • 127 kalorija,
  • 15 grama ugljikohidrata,
  • 17.9 grama dijetalnih vlakana,
  • 5 miligrama proteina,
  • 21.43 grama masti,
  • 20 miligrama kalcija,
  • 0.9 grama željeza,
  • vitamine A, E,
  • minerale magnezij, cink, natrij. 

Osim toga, bučine sjemenke sadrže i vrijedne antioksidativne spojeve, poput skvalena. Znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Alternative Medicine Review ističu da skvalen ima ulogu u zaštiti kože od UV zračenja te održavanju zdravlja očiju

100 grama bučinog brašna ima:

  • oko 530 kalorija,
  • oko 43 g masnoće,
  • 4 g ugljikohidrata i
  • oko 32 g proteina.

Ove okvirne nutritivne vrijednosti vrijede za bučino brašno napravljeno kod kuće od koštica bundeve.

Brašno bučinih koštica ima više proteina od običnog brašna te je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina E i minerala kao što su:

  • željezo,
  • cink,
  • magnezij,
  • fosfor,
  • bakar.

Brašno od mesa bundeve nešto je drugačije u svom sastavu od brašna bučinih koštica, a najznačajnije razlike su manja kalorijska vrijednost, slatkast okus te bogatstvo vitaminom A i C.

buca
Foto: Photospin

Bučino brašno – kako i zašto koristiti?

Osim što je hranjivije, brašno bučinih koštica ima brojne zdravstvene prednosti. Među njima su:

  • Snižavanje kolesterola – bundevine sjemenke sadrže tvari potrebne za snižavanje razine tzv. lošeg kolesterola u tijelu.
  • Regulacija šećera u krvi – pomaže pri kontroliranju inzulina u tijelu pa je stoga odličan odabir za osobe koje imaju takvih problema.
  • Bučino brašno pogodno je za osobe koje izbjegavaju gluten.

Brašno bundeve može se koristiti u gotovo svim slatkim ili slanim pekarskim proizvodima, a možete ga stavljati i u smoothieje.

Intenzivnog je mirisa i blagog orašastog okusa. Pri pripremi tijesta se ipak preporučuje miješanje bučinog brašna s još nekim brašnom.

Bučino brašno – kako napraviti?

Bučino brašno obično se radi od sjemenki bundeve, nakon izrade bučinog ulja tako da se nakon cijeđenja ulja iz koštica preostala suha tvar melje u brašno. Brašno od sjemenki bundeve možete napraviti i kod kuće vrlo jednostavno i brzo.

Jedini sastojak za pripremu bučinog brašna su pržene koštice bundeve. Količina sjemenki je proizvoljna. Stavite sjemenke u blender ili mlinac i u kratkim intervalima miksajte dok ne dobijete željenu konzistenciju brašna.

Iz tog brašna možete iscijediti ulje stiskanjem, ali i ne morate. Naravno, ovaj postupak nije istovjetan industrijskom. Nakon stiskanja, dobiveno brašno prosijte i spremite u zatvorenu posudu.

Više o bučinom ulju pročitajte ovdje.

Ako želite napraviti bučino brašno od mesa bundeve, potrebno je očistiti bundevu od kore i sjemenki te ju izrezati u obliku tankih ploški. Komadići se trebaju isušiti, za što bi korisno bilo imati dehidrator. Dehidrirane komade buče potrebno je samljeti i spremno je za korištenje.

buca
Foto: Photospin

Muffini od bučinog brašna

Bučino brašno možete koristiti u brojnim receptima za različita slasna jela kao što su:

  • palačinke od bučinog brašna,
  • pogačice od bučinog brašna,
  • keksi od bučinog brašna,
  • kruh.

U nastavku pročitajte recept za čokoladne muffine s bučinim brašnom.

Sastojci:

  • 2 šalice brašna od bučinih sjemenki,
  • ½ šalice kakaa u prahu,
  • 4 jaja,
  • ½ čajne žličice sode bikarbone,
  • ¼ čajne žličice soli,
  • 3 žlice meda,
  • 3 žlice maslinovog ulja ili otopljenog kokosovog ulja,
  • ½ šalice čokoladnih komadića ili bučinih sjemenki.

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C i pripremite kalup za muffine
  2. Pomiješajte suhe i mokre sastojke u dvije različite zdjele, a potom ih zajedno pomiješajte
  3. Raspodijelite mješavinu u kalup tako da svaki kalup bude 2/3 popunjen
  4. Pecite muffine 16 – 18 minuta. Čačkalicom provjerite jesu li gotovi.

Extra korak: kad su muffini gotovi, na vrh možete staviti cijele komadiće sjemenki bundeve ili čokoladni preljev.

brasno
Foto: Photospin

Njoki od bučinog brašna

Ne morate koristiti krumpir pri spremanju njoka kod kuće. Ako želite pripremiti zdraviju verziju njoka, u nastavku pročitajte recept za njoke od bučinog brašna.

Sastojci:

  • 5 – 7 jušnih žlica bučinog brašna,
  • 1 jaje,
  • 1 jušna žlica vrhnja (za ublažavanje okusa buče),
  • sol i začini po želji. 

Priprema:

  1. Umutite jaje i kiselo vrhnje. 
  2. Postupno dodavajte žlice brašna u smjesu dok ne dobijete željenu gustoću. Smjesu ostavite pola sata u hladnjaku.
  3. Pospite bučino brašno po plohi i smjesu izvaljajte u oblik kobasice.
  4. Izrežite njoke na željenu veličinu.
  5. Stavite kuhati vodu. Kada zavrije, dodajte njoke. Ostavite da se kuhaju maksimalno 5 minuta. 
njoki s bučinim brašnom
Foto: Photospin

Keksi od bučinog brašna

Sljedeći recept savršen je za vas koji nemate puno vremena, a želite jelo koje sadrži bučino brašno. 

Sastojci:

  • 100 g bučinog brašna,
  • 120 g običnog brašna,
  • 100 g maslaca,
  • 1 žlica praška za pecivo,
  • 1 žlica soli (ili po želji),
  • 200 ml mlijeka,
  • bučine sjemenke (opcionalno). 

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Umiješajte brašna, maslac, prašak za pecivo i sol. Za ovaj korak možete koristiti blender (u tom slučaju blendajte polako dok ne dobijete smjesu s grudicama veličine graška).
  3. Dodajte mlijeko smjesi. 
  4. Formirajte kekse i stavite ih u pećnicu dok ne poprime zlatnu boju (oko 15 – 20 min). Ako želite, prije pečenja možete dodati bučine sjemenke na vrh. 
keksi s bučinim brašnom
Foto: Photospin

Bučino brašno – gdje kupiti?

Ako ipak ne želite raditi svoje bučino brašno možete ga kupiti po pristupačnim cijenama. S obzirom na to da ova vrsta brašna nije vrlo popularna u Hrvatskoj, moguće ga je potražiti u trgovinama zdrave hrane ili online.

Bučino brašno možete kupiti u sljedećim trgovinama zdrave hrane ili internet trgovinama: 

  • Tvornica zdrave hrane – Nutrigold Brašno od sjemenki bundeve, 500 g, grublje mljeveno, 14 kn;
  • Bio&bio – Brašno od bundeve, 500 g, 19 kn;
  • Nutri oil 1 – Bučino brašno, 300 g, 25 kn.

Bučino brašno kao zdraviju ili bezglutensku alternativu isprobajte već danas.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Cooking with Pumpkin Seed Flour Recipes. (2019) Yummly.
  2. Ketchum, D. (2019) How to Grind Pumpkin Seeds to Make Protein Powder. Livestrong.
  3. Olsen, N., Ware, M. (2018) What are the health benefits of pumpkin seeds? Medical News Today.
  4. Kelly, G. S. (1999) Squalene and its potential clinical uses. Altern. Med. Rev. 4(1):29-36.

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bučino brašno, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu