Buča i prokulica zapečeni u parmezanu – recept

sir prokulica buca

Jesen je doba kelja pupčara (prokulica) i buče. Tada je pravo vrijeme za udružiti ih s finim sirom (u ovom receptu s ribancem) i zapeći u pećnici.

Sastojci potrebni za 4 osobe:

  • 50 dkg buče,
  • 50 dkg kelja pupčara,
  • 1 kom crvenog luka,
  • 1 češanj bijelog luka,
  • 2 dl vrhnja,
  • 1-2 žlice brašna,
  • 10 dkg sira ribanca,
  • 1 žlica maslaca,
  • malo muškatnog oraščića,
  • po potrebi soli i papra,
  • do 1 dl vode,
  • oko 0.5 dl mlijeka.

Priprema prokulice i buče u zagrljaju parmezana:

Vrijeme pripreme: oko 1 h

  • Buču očistiti i narezati na lijepe kocke.
  • Kelju pupčaru odstraniti vanjske listove, oprati u vodi kojoj smo dodali žlicu soli.
  • Crveni luk i bijeli luk narezati na sitne kockice.
  • Maslac zagrijavati dok ne prestane pjeniti. Dodati crveni luk i pržiti na svjetlo.
  • Dodati bijeli luk i kada zamiriši dodati kelj.
  • Kelj pirjati uz dodavanje malo vode i povremeno promiješati.
  • Napraviti probu s vilicom – kada vilica ulazi do polovine kuglice kelja treba dodati buču. Posoliti.
  • Zajedno pirjati i dodavati malo po malo vode da ne zagori. Napraviti probu s bučom – kada vilica ulazi do polovine kocke buče skinuti sa štednjaka, poklopiti i ostaviti mirovati oko 15 minuta. Ostatak topline će zgotoviti buču.
  • Uključiti pećnicu na 200°C.
  • Pomiješati vrhnje, mlijeko, brašno i pola parmezana, papar i muškatni oraščić. Naliti na kelj i buču, pomiješati.
  • Usipati u vatrostalnu zdjelu, posipati preostalim parmezanom.
  • Peći 20-25 minuta.

Dobar tek!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu