Brzi uštipci od heljde – recepti i priprema

heljda uštipci

Heljda je veoma nutritivna namirnica koja se koristi u kombinaciji s drugim brašnima ili samostalno. Po sastavu zapravo nije žitarica te ne sadrži gluten tako da su recepti s heljdom ili u kombinaciji s drugim bezglutenskim brašnima pogodni za osobe osjetljive na gluten. Uštipci od heljde tako su idealni za brz i hranjiv obrok.

Zahvaljujući pomalo intenzivnom okusu, heljdu većinom miješamo s drugim brašnima, a posebice ako se tek privikavamo na njen okus. S vremenom se možete okušati u pripremi recepata isključivo s heljdom, no preporučujemo da pripazite s receptima za osobe koje nisu upoznate s njenim okusom, posebice djeca.

Heljdino brašno možemo miješati s bilo kojim drugim brašnom, dok su neka od poželjnih pirovo, zobeno, rižino ili proseno brašno. Heljdu možemo koristiti i u slasticama jer će slatkoća poprilično zamaskirati okus, a heljda će pružiti više nutrijenata od uobičajenog brašna. 

Heljda sadrži zdrave ugljikohidrate, antioksidanse, vitamine i minerale. Lako je probavljiva, neće uzrokovati nadutost i ne podiže razinu šećera u krvi te je pogodna za dijabetičare. Ova biljka zapravo pripada zeljastom povrću, a sadrži i čak 8 esencijalnih aminokiselina te flavonoide poznate za zdravlje našeg organizma.

Za više informacija o samoj heljdi, drugim receptima te kako napraviti brašno od heljde pročitajte OVDJE.

Pogačice od heljdinog brašna (hrono uštipci)

  • 1 veća šalica (250g) heljdinog brašna,
  • 1 jaje,
  • 2 manje šalice jogurta,
  • 100 g sira (svježi ili posni)
  • 2 čajne žličice praška za pecivo,
  • 1 žličica soli,
  • Malo origana.

heljdini uštipci hrono

  1. Pomiješajte suhe sastojke s pjenjačom za ravnomjerno miješanje, a zatim dodajte jaje i čaše jogurta.
  2. Sve dobro izmiješajte i dodajte ulje. U međuvremenu uključite pećnicu na 200°C.
  3. Kada je smjesa homogena, dodajte i sir te malo origana.
  4. Jušnom žlicom i rukama oblikujte male pogačice (loptice) na papir za pečenje.
  5. Pecite 10-20 minuta ovisno o jačini pećnice i kontrolirajte kako ne bi zagorjele.

Palačinci od heljde (heldovi uštipci bez praška za pecivo i laktoze)

Za osobe koje ne konzumiraju prašak za pecivo, sljedeći recept možete pripremiti uz pomoć sode bikarbone. Recept također ne sadrži mliječne proizvode poput jogurta ili sira koji su učestali u pripremi ovih uštipaka. Uštipke prije pečenja možete posuti sjemenkama po izboru za još više nutrijenata.

heljdini uštipci hrono

  • 1 i 1/2 šalica heljdinog brašna (170 g),
  • 1 jaje,
  • 1/2 šalice mineralne vode,
  • 1 ravna jušna žlica ulja, 
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone,
  • 1 ravna čajna žličica soli,
  • 2-3 žličice limunovog soka (izborno)
  1. Prvo pomiješajte sodu bikarbonu i sol, a zatim dodajte jaje i sve dobro izmiješajte. 
  2. Zatim u smjesu dodajte mineralnu (kiselu) vodu, ulje i polako počnite s dodavanjem brašna. 
  3. U pola dodavanja brašna dodajte limunov sok i sve dobro izmiješajte do kraja s brašnom.
  4. Prije pečenja možete dodati sjemenke ili oblikovane uštipke posuti sjemenkama po želji.
  5. Oblikujte rukama uštipke na papir za pečenje i pecite na 220°C otprilike 10-15 minuta, ovisno o jačini pećnice.

Uštipci od integralnog brašna s heljdom

  • 100 g heljdinog brašna,
  • 300 g integralnog pšeničnog brašna (što sitnije),
  • 200 g posnog ili svježeg sira,
  • 100 ml tople vode,
  • 1 i 1/2 čajna žličica suhog kvasca,
  • 2-3 jušne žlice ulja,
  • 1 i 1/2 čajna žličica praška za pecivo,
  • 1 čajna žličica soli,
  • Sjemenke po izboru za posipanje.

uštipci heljda

  1. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, prašak za pecivo i sol) te pomiješajte pjenjačom za bolje raspoređivanje.
  2. Zatim dodajte ulje po izboru, sir i toplu vodu pa sve dobro izmiješajte u glatko tijesto.
  3. Po potrebi možete dodati još tople vode ako se tijesto čini odviše tvrdo.
  4. Rukama oblikujte loptice i stavljajte na papir za pečenje u ravnomjernim razmacima.
  5. Za posipanje sjemenkama dodatno premažite pogačice jajima, a zatim pospite.
  6. Pecite cca. 15 minuta na 200°C stupnjeva, no pripazite da ne zagore.

Lepinjice od heljde (Lepine od heljde)

  • 300 g heljdinog brašna (ili pola-pola),
  • 300 g svježeg ili posnog sira,
  • 150-170 g maslaca,
  • 1 čajna žličica praška za pecivo,
  • 1 čajna žličica soli,
  • Sjemenke ili kim za posipanje po želji.
  1. Prvo pomiješajte brašno i maslac što je bolje moguće, a zatim dodajte prašak za pecivo, sol i sir.
  2. Sve dobro izmiješajte. Kada ste dobili homogeno tijesto, izvucite ga valjkom na površinu koju ste posuli s malo brašna.
  3. Presavijajte tijesto 3 puta, svaki put na 15-ak minuta. Finalno izvučeno tijesto treba biti debelo cca. 1 cm.
  4. Okruglim kalupom ili čašom vadite lepinjice na papir za pečenje, a zatim ih premažite jajetom i pospite sjemenkama po želji.
  5. Pogačice pecite na 200°C stupnjeva dok ne postanu rumene. Umetnite čačkalicu te ako izađe čista, lepinjice su spremne.
Članak objavljen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ustipci od heljde, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu