Brzi uštipci od heljde – recepti i priprema

heljda uštipci

Heljda je veoma nutritivna namirnica koja se koristi u kombinaciji s drugim brašnima ili samostalno. Po sastavu zapravo nije žitarica te ne sadrži gluten tako da su recepti s heljdom ili u kombinaciji s drugim bezglutenskim brašnima pogodni za osobe osjetljive na gluten. Uštipci od heljde tako su idealni za brz i hranjiv obrok.

Zahvaljujući pomalo intenzivnom okusu, heljdu većinom miješamo s drugim brašnima, a posebice ako se tek privikavamo na njen okus. S vremenom se možete okušati u pripremi recepata isključivo s heljdom, no preporučujemo da pripazite s receptima za osobe koje nisu upoznate s njenim okusom, posebice djeca.

Heljdino brašno možemo miješati s bilo kojim drugim brašnom, dok su neka od poželjnih pirovo, zobeno, rižino ili proseno brašno. Heljdu možemo koristiti i u slasticama jer će slatkoća poprilično zamaskirati okus, a heljda će pružiti više nutrijenata od uobičajenog brašna. 

Heljda sadrži zdrave ugljikohidrate, antioksidanse, vitamine i minerale. Lako je probavljiva, neće uzrokovati nadutost i ne podiže razinu šećera u krvi te je pogodna za dijabetičare. Ova biljka zapravo pripada zeljastom povrću, a sadrži i čak 8 esencijalnih aminokiselina te flavonoide poznate za zdravlje našeg organizma.

Za više informacija o samoj heljdi, drugim receptima te kako napraviti brašno od heljde pročitajte OVDJE.

Pogačice od heljdinog brašna (hrono uštipci)

  • 1 veća šalica (250g) heljdinog brašna,
  • 1 jaje,
  • 2 manje šalice jogurta,
  • 100 g sira (svježi ili posni)
  • 2 čajne žličice praška za pecivo,
  • 1 žličica soli,
  • Malo origana.

heljdini uštipci hrono

  1. Pomiješajte suhe sastojke s pjenjačom za ravnomjerno miješanje, a zatim dodajte jaje i čaše jogurta.
  2. Sve dobro izmiješajte i dodajte ulje. U međuvremenu uključite pećnicu na 200°C.
  3. Kada je smjesa homogena, dodajte i sir te malo origana.
  4. Jušnom žlicom i rukama oblikujte male pogačice (loptice) na papir za pečenje.
  5. Pecite 10-20 minuta ovisno o jačini pećnice i kontrolirajte kako ne bi zagorjele.

Palačinci od heljde (heldovi uštipci bez praška za pecivo i laktoze)

Za osobe koje ne konzumiraju prašak za pecivo, sljedeći recept možete pripremiti uz pomoć sode bikarbone. Recept također ne sadrži mliječne proizvode poput jogurta ili sira koji su učestali u pripremi ovih uštipaka. Uštipke prije pečenja možete posuti sjemenkama po izboru za još više nutrijenata.

heljdini uštipci hrono

  • 1 i 1/2 šalica heljdinog brašna (170 g),
  • 1 jaje,
  • 1/2 šalice mineralne vode,
  • 1 ravna jušna žlica ulja, 
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone,
  • 1 ravna čajna žličica soli,
  • 2-3 žličice limunovog soka (izborno)
  1. Prvo pomiješajte sodu bikarbonu i sol, a zatim dodajte jaje i sve dobro izmiješajte. 
  2. Zatim u smjesu dodajte mineralnu (kiselu) vodu, ulje i polako počnite s dodavanjem brašna. 
  3. U pola dodavanja brašna dodajte limunov sok i sve dobro izmiješajte do kraja s brašnom.
  4. Prije pečenja možete dodati sjemenke ili oblikovane uštipke posuti sjemenkama po želji.
  5. Oblikujte rukama uštipke na papir za pečenje i pecite na 220°C otprilike 10-15 minuta, ovisno o jačini pećnice.

Uštipci od integralnog brašna s heljdom

  • 100 g heljdinog brašna,
  • 300 g integralnog pšeničnog brašna (što sitnije),
  • 200 g posnog ili svježeg sira,
  • 100 ml tople vode,
  • 1 i 1/2 čajna žličica suhog kvasca,
  • 2-3 jušne žlice ulja,
  • 1 i 1/2 čajna žličica praška za pecivo,
  • 1 čajna žličica soli,
  • Sjemenke po izboru za posipanje.

uštipci heljda

  1. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, prašak za pecivo i sol) te pomiješajte pjenjačom za bolje raspoređivanje.
  2. Zatim dodajte ulje po izboru, sir i toplu vodu pa sve dobro izmiješajte u glatko tijesto.
  3. Po potrebi možete dodati još tople vode ako se tijesto čini odviše tvrdo.
  4. Rukama oblikujte loptice i stavljajte na papir za pečenje u ravnomjernim razmacima.
  5. Za posipanje sjemenkama dodatno premažite pogačice jajima, a zatim pospite.
  6. Pecite cca. 15 minuta na 200°C stupnjeva, no pripazite da ne zagore.

Lepinjice od heljde (Lepine od heljde)

  • 300 g heljdinog brašna (ili pola-pola),
  • 300 g svježeg ili posnog sira,
  • 150-170 g maslaca,
  • 1 čajna žličica praška za pecivo,
  • 1 čajna žličica soli,
  • Sjemenke ili kim za posipanje po želji.
  1. Prvo pomiješajte brašno i maslac što je bolje moguće, a zatim dodajte prašak za pecivo, sol i sir.
  2. Sve dobro izmiješajte. Kada ste dobili homogeno tijesto, izvucite ga valjkom na površinu koju ste posuli s malo brašna.
  3. Presavijajte tijesto 3 puta, svaki put na 15-ak minuta. Finalno izvučeno tijesto treba biti debelo cca. 1 cm.
  4. Okruglim kalupom ili čašom vadite lepinjice na papir za pečenje, a zatim ih premažite jajetom i pospite sjemenkama po želji.
  5. Pogačice pecite na 200°C stupnjeva dok ne postanu rumene. Umetnite čačkalicu te ako izađe čista, lepinjice su spremne.

Članak uređen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ustipci od heljde, hrono zemičke, proje od heljde, uštipci od heljde recept, uštipci od heljdinog brašna, www uštipci od heljde, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Brzi uštipci od heljde – recepti i priprema

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.