Brzi i jednostavni kolač sa šljivama
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Prošle godine sam osmislila svoju verziju izokrenutog kolača sa šljivama, pa sam sada htjela još jednu verziju kolača sa šljivama koji se brzo priprema, a okusom nekako i dalje podsjeća na te bakine jednostavne kolače. Mogla sam šljive kombinirati s prhkim tijestom, u nekoj finoj piti ili ih samo uroniti u mekani biskvit, no eto ja odlučila u jednom kolaču i jedno i drugo. To svakako nije nešto čega sam se prva dosjetila, no svakako ovakvu vegansku verziju niste još imali prilike probati stoga toplo preporučam… iako, fino je i hladno.
Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 24×30 cm.

Za biskvit:
- 250 g pšeničnog glatkog brašna,
- 10 g praška pa pecivo,
- 100 g svježeg čvrstog tofua,
- 150 ml veganskog jogurta (u receptu je korišten sojin),
- 150 g šećera,
- 100 ml ulja (u receptu je korišteno pola suncokretovog/pola maslinovog).

Za prhko tijesto:
- 100 g pšeničnog glatkog brašna,
- 120 g mljevenih lješnjaka,
- 100 g veganskog maslaca ili margarina,
- 90 g šećera,
- 500 g šljiva.

Priprema
- Najprije pripremite prhko tijesto na način da promiješate brašno, mljevene lješnjake i šećer te u njih naribate margarin ili veganski maslac. Zamijesite rukama dok se sve ne sjedini u kompaktnu masu. Napravite kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru bar 30-ak minuta da se dobro ohladi.
- Šljive očistite i izrežite na polovice ili po želji i na manje komade ako su šljive veće.
- Zamijesite biskvit tako da izblendate tofu, jogurt, ulje i šećer, a u dobivenu kremu (koja je ujedno i jako fina sama po sebi J) umiješajte prosijano brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo. Dobivena smjesa će biti izrazito gusta, možete po želji dodati malo biljnog mlijeka ili vode, ali i ne morate. Raspodijelite tu smjesu u kalup, po papiru za pečenje, po njoj posložite raskomadane šljive, a prhko tijesto naribajte po površini.
- Pecite na 180°C 35 do 40 minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića u biskvit.
U slast!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Članak uređen:
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Brzi i jednostavni kolač sa šljivama
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.