Brzi i jednostavni kolač sa šljivama

Kolač od šljiva

Prošle godine sam osmislila svoju verziju izokrenutog kolača sa šljivama, pa sam sada htjela još jednu verziju kolača sa šljivama koji se brzo priprema, a okusom nekako i dalje podsjeća na te bakine jednostavne kolače. Mogla sam šljive kombinirati s prhkim tijestom, u nekoj finoj piti ili ih samo uroniti u mekani biskvit, no eto ja odlučila u jednom kolaču i jedno i drugo. To svakako nije nešto čega sam se prva dosjetila, no svakako ovakvu vegansku verziju niste još imali prilike probati stoga toplo preporučam… iako, fino je i hladno.

Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 24×30 cm.

Kolač od crvenih šljiva
Foto:. Mare

Za biskvit:

  • 250 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 10 g praška pa pecivo,
  • 100 g svježeg čvrstog tofua,
  • 150 ml veganskog jogurta (u receptu je korišten sojin),
  • 150 g šećera,
  • 100 ml ulja (u receptu je korišteno pola suncokretovog/pola maslinovog).
Sastojci za prhki kolač od šljiva
Foto: Mare

Za prhko tijesto:

  • 100 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 120 g mljevenih lješnjaka,
  • 100 g veganskog maslaca ili margarina,
  • 90 g šećera,
  • 500 g šljiva.
Prhki kolač od šljiva
Foto: Mare

Priprema

  1. Najprije pripremite prhko tijesto na način da promiješate brašno, mljevene lješnjake i šećer te u njih naribate margarin ili veganski maslac. Zamijesite rukama dok se sve ne sjedini u kompaktnu masu. Napravite kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru bar 30-ak minuta da se dobro ohladi.
  2. Šljive očistite i izrežite na polovice ili po želji i na manje komade ako su šljive veće.
  3. Zamijesite biskvit tako da izblendate tofu, jogurt, ulje i šećer, a u dobivenu kremu (koja je ujedno i jako fina sama po sebi J) umiješajte prosijano brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo. Dobivena smjesa će biti izrazito gusta, možete po želji dodati malo biljnog mlijeka ili vode, ali i ne morate. Raspodijelite tu smjesu u kalup, po papiru za pečenje, po njoj posložite raskomadane šljive, a prhko tijesto naribajte po površini.
  4. Pecite na 180°C 35 do 40 minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića u biskvit.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Brzi i jednostavni kolač sa šljivama

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.