Božićni kolači i keksi – Marina veganska kuharica
- 2 komentara
- 2 min čitanja

Stiglo je doba godine u kojem jednu od centralnih uloga zauzima priprema božićnih kolača i keksa.
Za vas sam pripremila 10 odabranih recepata koji će zadovoljiti najrazličitija nepca, od bogatih čokoladnih okusa, slatko-slanih kombinacija pa sve do mekih krema i baklava.
Želim Vam sretnu novu 2021. godinu!

Recepti
- Tahini keksi s đumbirom i limetom
- Božićni razlomci
- Baklava cigare
- Čupavci
- Millefoglie
- Linzeri
- Pandoro
- Borići
- Prhki otisci
- Keksi na mašinu
Više recepata potražite u božićnoj kuharici ovdje.

Tahini keksi s đumbirom i limetom
Sastojci
*dostatni za 20-ak okruglih keksa
- 125 ml tahinija,
- 1 žlica bijelog sezama,
- 100 g paste ili sirupa od datulja
- 60 g zobenog brašna,
- 50 g pšeničnog oštrog brašna,
- 1/4 žličice praška za pecivo,
- prstohvat soli.
Za glazuru:
- 100 g bijele veganske čokolade,
- naribana korica jedne limete,
- naribani svježi đumbir (po želji),
- 3 žlice vrhnja za šlag,
- šaka tostiranih sjeckanih lješnjaka.

Priprema
- Pomiješajte sve sastojke zatim tijesto raspodijelite na jednake kuglice koje spljoštite čašom na obloženom limu za pečenje. Prije pečenja, prebacite kekse u hladnjak na oko 15 minuta.
- Pecite kekse na 180°C oko 6 do 8 minuta ili dok lagano ne posmeđe.
- Odmah iz pećnice kolačići će biti vrlo mekani zato ih ostavite da se ohlade na limu za pečenje oko 10 minuta prije nego što ih prenesete na stalak za hlađenje.
- Glazuru pripremite tako da otopite čokoladu s vrhnjem za šlag, unutra naribajte koricu limete i svježi đumbir. Ispečene kekse umačemo s obje strane i uvaljamo u sjeckane lješnjake.
*Tahini kolačići dobro se čuvaju na hladnom suhom mjestu u zatvorenom spremniku i do tjedan dana.
Baklava cigare

Sastojci
*dostatni za kalup dimenzija 25×35 cm
- 10 listova kora za savijače,
- maslinovo ulje za premaz,
- šaka sjeckanih pistacija,
- naribana kora limete.
Nadjev:
- 200 g oraha,
- 100 g badema,
- 50 g indijskih oraščića,
- 100 g datulja bez koštica,
- 3 žlice šećera kokosovog cvijeta,
- 150 ml ocijeđenog soka od naranče,
- 1 limeta (ocijeđeni sok),
- 1⁄2 žlice cimeta,
- 1⁄2 žličice kardamoma,
- · 1⁄2 žličice soli.
Sirup za preljev
- 400 ocijeđenog soka od naranče,
- 3 žlice „meda“ od maslačka ili agavinog sirupa.

Priprema
- Pripremite nadjev za baklave tako da sve navedene sastojke pomiješate i usitnite u procesoru za hranu do srednje zrnate teksture. Nije cilj dobiti fino izblendanu pastu. Po želji ili u nedostatku procesora, orahe, bademe, datulje i indijske oraščiće možete i nožem nasjeckati na sitno.
- Za sirup je potrebno promiješati maslačkov „med“ sa sokom od naranče te zagrijavanjem reducirati dobivenu količinu za pola. Potrebna količina iznosi oko 250 ml sirupa.
3. Izmjerite i po potrebi odrežite kore tako da im širina bude u skladu s limom za pečenje. U redu je ostaviti po 1 cm viška sa svake strane.
4. Svaki list kore premažite najprije lagano maslinovim uljem te pri dnu od 2 žlice nadjeva formirajte valjkasti oblik, kao dugačka cigara. Preklopite zatim prema unutra taj višak kore s lijeve i desne strane te zarolajte do kraja. Dobivenu rolicu premjestiti u obloženi lim za pečenje.
5. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore, a zatim prerežite točno po polovici od vrha do dna tako da u konačnici imate formirane dvije kolone rolica.
6. Pecite na 180°C dok baklave ne poprime zlatno-smeđu boju.
7. Po vađenju iz pećnice prelijte sirupom te posipajte sitno sjeckanim pistacijama te naribanom koricom limete.
Više recepata potražite u božićnoj kuharici ovdje.
Članak uređen:
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Božićni kolači i keksi – Marina veganska kuharica
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Izvrsni recepti.
Izvrsni recepti.