Božićni kolači i keksi – Marina veganska kuharica

Božićni kolači i keksi

Stiglo je doba godine u kojem jednu od centralnih uloga zauzima priprema božićnih kolača i keksa.
Za vas sam pripremila 10 odabranih recepata koji će zadovoljiti najrazličitija nepca, od bogatih čokoladnih okusa, slatko-slanih kombinacija pa sve do mekih krema i baklava.

Želim Vam sretnu novu 2021. godinu!

Božić - blagdani-vegani
Foto: Mare

Recepti

  1. Tahini keksi s đumbirom i limetom
  2. Božićni razlomci
  3. Baklava cigare
  4. Čupavci
  5. Millefoglie
  6. Linzeri
  7. Pandoro
  8. Borići
  9. Prhki otisci
  10. Keksi na mašinu
Više recepata potražite u božićnoj kuharici ovdje.
Tahini keksi s đumbirom
Foto: Mare

Tahini keksi s đumbirom i limetom

Sastojci

*dostatni za 20-ak okruglih keksa

  • 125 ml tahinija,
  • 1 žlica bijelog sezama,
  • 100 g paste ili sirupa od datulja
  • 60 g zobenog brašna,
  • 50 g pšeničnog oštrog brašna,
  • 1/4 žličice praška za pecivo,
  • prstohvat soli.

Za glazuru:

  • 100 g bijele veganske čokolade,
  • naribana korica jedne limete,
  • naribani svježi đumbir (po želji),
  • 3 žlice vrhnja za šlag,
  • šaka tostiranih sjeckanih lješnjaka.
Tahini keksi s đumbirom
Foto: Mare

Priprema

  1. Pomiješajte sve sastojke zatim tijesto raspodijelite na jednake kuglice koje spljoštite čašom na obloženom limu za pečenje. Prije pečenja, prebacite kekse u hladnjak na oko 15 minuta.
  2. Pecite kekse na 180°C oko 6 do 8 minuta ili dok lagano ne posmeđe.
  3. Odmah iz pećnice kolačići će biti vrlo mekani zato ih ostavite da se ohlade na limu za pečenje oko 10 minuta prije nego što ih prenesete na stalak za hlađenje.
  4. Glazuru pripremite tako da otopite čokoladu s vrhnjem za šlag, unutra naribajte koricu limete i svježi đumbir. Ispečene kekse umačemo s obje strane i uvaljamo u sjeckane lješnjake.

*Tahini kolačići dobro se čuvaju na hladnom suhom mjestu u zatvorenom spremniku i do tjedan dana.

Baklava cigare

Baklava cigare
Foto: Mare

Sastojci

*dostatni za kalup dimenzija 25×35 cm

  • 10 listova kora za savijače,
  • maslinovo ulje za premaz,
  • šaka sjeckanih pistacija,
  • naribana kora limete.

Nadjev:

  • 200 g oraha,
  • 100 g badema,
  • 50 g indijskih oraščića,
  • 100 g datulja bez koštica,
  • 3 žlice šećera kokosovog cvijeta,
  • 150 ml ocijeđenog soka od naranče,
  • 1 limeta (ocijeđeni sok),
  • 1⁄2 žlice cimeta,
  • 1⁄2 žličice kardamoma,
  • · 1⁄2 žličice soli.

Sirup za preljev

  • 400 ocijeđenog soka od naranče,
  • 3 žlice „meda“ od maslačka ili agavinog sirupa.
Baklava s pistacijom
Foto: Mare

Priprema

  1. Pripremite nadjev za baklave tako da sve navedene sastojke pomiješate i usitnite u procesoru za hranu do srednje zrnate teksture. Nije cilj dobiti fino izblendanu pastu. Po želji ili u nedostatku procesora, orahe, bademe, datulje i indijske oraščiće možete i nožem nasjeckati na sitno.
  2. Za sirup je potrebno promiješati maslačkov „med“ sa sokom od naranče te zagrijavanjem reducirati dobivenu količinu za pola. Potrebna količina iznosi oko 250 ml sirupa.
    3. Izmjerite i po potrebi odrežite kore tako da im širina bude u skladu s limom za pečenje. U redu je ostaviti po 1 cm viška sa svake strane.
    4. Svaki list kore premažite najprije lagano maslinovim uljem te pri dnu od 2 žlice nadjeva formirajte valjkasti oblik, kao dugačka cigara. Preklopite zatim prema unutra taj višak kore s lijeve i desne strane te zarolajte do kraja. Dobivenu rolicu premjestiti u obloženi lim za pečenje.
    5. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore, a zatim prerežite točno po polovici od vrha do dna tako da u konačnici imate formirane dvije kolone rolica.
    6. Pecite na 180°C dok baklave ne poprime zlatno-smeđu boju.
    7. Po vađenju iz pećnice prelijte sirupom te posipajte sitno sjeckanim pistacijama te naribanom koricom limete.
Više recepata potražite u božićnoj kuharici ovdje.


Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: veganski kolaci recepti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Božićni kolači i keksi – Marina veganska kuharica

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje