Bob na salatu

Bob na salatu

Kao velika ljubiteljica boba, objavljujem premalo recepata s bobom. Ovog puta neću vas uvjeravati da je oguljeni bob ukusniji (ako govorimo o starijem bobu, naravno), ali i dalje stojim pri toj tvrdnji. Više o tome kao i recept za varivo od boba pronaći ćete ovdje.

Danas vam donosim super ukusnu salatu s bobom ili bob na salatu. Što sam sve pomiješala i s čime poslužila, pročitajte u nastavku.

Salata od boba
Foto: Mare

Sastojci:

  • 450 g boba,
  • 250 ml povrtnog temeljca,
  • 1 šaka kuhanog ječma,
  • 1 šaka kuhanog slanutka,
  • 4 režnja češnjaka,
  • rajčice po želji.

Za dresing

  • 3 žlice tahini,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 limeta (sok),
  • 50 ml povrtnog temeljca,
  • sol i papar.
Bob na salatu
Foto: Mare

Priprema

  1. Bob po želji ogulite. Ja to uvijek radim ako je bob stariji ili ovaj kupovni smrznuti. Skuhajte ga u povrtnom temeljcu. To će dati bobu jako fini okus.
  2. Kad je bob kuhan pomiješajte ga s prethodno kuhanim ječmom i slanutkom, dodajte sitno sjeckani češnjak i rajčice.
  3. Dresing za salatu napravite tako da dobro pomiješate sve sastojke. Prelijte preko salate i vaš bob na salatu je gotov.

Bob na salatu je u ovom sastavu fino samostalno ljetno jelo, možete mu dodati malo pečenog tofua ili sejtana i imate super fini obrok, a poželite li se poigrati malo gljivama, točnije stapkama vrganja, evo vam mom ukusnog prijedloga.

Marinirane stapke vrganja 

• 150 g stapki vrganja,
• 2 žlice maslinovog ulja za prženje.

Za marinadu

• 2 manje cikle (oko 100 g sveukupno),
• 5 režnja češnjaka,
• 1 i ½ žlice balzamičkog octa,
• 150 ml povrtnog temeljca,
• 1 žličica soli,
• 1 žličica papra,
• svježi timijan ili mažuran.

Priprema

Marinirane stapke vrganja
Foto: Mare

1. Stapke gljiva očistiti i nakidati po duljini, a sve ostale sastojke pomiješati u blenderu ili procesoru za hranu. Preliti gljive i dobro promiješati da marinada prekrije sve stapke. Ostaviti barem 5 sati pokriveno u frižideru, a može i preko noći.
2. Ocijediti od marinade (nemojte nju baciti, možete ju koristiti kao dresing za neku salatu), a gljive pržiti u zagrijanom ulju.

Članak uređen:

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bob na salatu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.