Beluga crna leća u rižotu sa zelenim šparogama
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Beluga crna leća svoj naziv duguje sličnosti s beluga kavijarom. Bogata je prehrambenim vlaknima i folatima.
Folati su B vitamini topivi u vodi koji su potrebni su za normalnu staničnu diobu i popravak stanica, pa su zato između ostalog odlični za zdravlje srca i stvaranje zdravih crvenih krvnih stanica. Za razliku od ostale leće, crna leća posjeduje antocijanine – isti snažan antioksidant koji se nalazi u tamnim bobicama poput borovnica i kupina.
Kod pripreme takve leće odlično je što ju nije potrebno prethodno namakati, već samo temeljito isprati pod mlazom vode i kuhati dvadesetak minuta. Kad je kuhana ona zadržava kompaktniji oblik od ostalih leća. Razmišljajući s čime da ju kombiniram naletjela sam na libanonsko jelo koje se naziva Moujadara, a sastoji se od zelene leće i riže s karameliziranim lukom.
Kako je moj hladnjak još uvijek pun finih debelih šparoga odluka je odmah pala da će moje jelo imati za bazu rižoto sa šparogama, a na kraju ću u njega umiješati već prethodno kuhanu beluga leću. Uz dodatak tikvice koja će mi poslužiti da jelo bude kremastije i naribane mrkve koja cijelu kombinaciju podiže i vizualno, nutrijentima, a bome i okusom.
Za 2-3 porcije trebat će vam:
- 200 g riže za rižoto (ja sam koristila carnaroli),
- 100 g beluga crne leće,
- 10 komada kultiviranih šparoga,
- 3 mlada luka,
- 1 mrkva,
- ½ tikvice,
- 500 ml povrtnog temeljca,
- 3 žlice maslinovog,
- 100 ml bijelog vina,
- 1 žlica veganskog maslaca,
- sol i papar.
Priprema:
- Beluga leću dobro operite pod mlazom vode i kuhajte u proključaloj vodi 20 minuta.
- Stavite temeljac da se grije, a u njega tikvicu narezanu na veće komade. Cilj je da se tikvica raskuha pa da ju na kraju u obliku pirea dodate u rižu.
- Na maslinovom ulju kratko dinstajte sitno kosani mladi luk, posolite te na njega dodajte rižu. Kratko miješajte da se riža „tostira“ te zalijte bijelim vinom.
- Kad je vino isparilo, dodajte malo po malo temeljca te konstantno miješajte desetak minuta.
- Dodajte šparoge odrezane na malo deblje kolutiće i naribanu mrkvu te podlijte ostatkom temeljca. Uz povremeno miješanje kad je riža skoro kuhana (obično treba od 15 do 18 minuta sveukupno) dodajte zgnječenu tikvicu koja se kuhala u temeljcu, žlicu veganskog maslaca te dodajte malo papra i još soli po potrebi.
- Servirajte toplo, a kao dodatak možete ponuditi veganski parmezan i/ili klice od češnjaka.
Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Nadjev za punjena jaja: Imamo jednostavne recepte uz koje će ovaj Uskrs biti još ukusniji
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja