Bazga – recepti

Jela od bazge

O samoj bazgi kao i receptima za sirup i čaj imate u prethodno objavljenim tekstovima ovdje.

Ja sam ove godine osim sirupa, kojeg već par godina radim isključivo zbog koktela Hugo kojim se volim počastiti u vrućim ljetnim danima, napravila i liker od bazge u koji sam kombinirala limetu umjesto limuna.

Također sam osušila cvjetove za čaj, pa se dala u eksperimentiranje što bi još finog osim soka i Hugo koktela mogla sa sirupom.

Čaj od bazge
Foto: Mare

Prije samih recepata, napomenuti ću i ono što nisam stigla zasad isprobati, a bilo mi primamljivo pa možda nekome posluži za ideju.  Fermentirane sokove od bazge koji koriste za bazu kombuchu ili pak jednostavniju varijantu s vodenim kefirom, a te mnoge druge ideje mogu se pronaći na Pinterestu.

Ako se odlučite napraviti liker od bazge i limete na moj način, ovo je recept:

Liker od bazge i limete

Liker od bazge
Foto: Mare

Sastojci:

  • 35 svježih cvjetova bazge,
  • 1 l alkohola poput lozovače, votke ili gina,
  • 2 limete,
  • 200 g šećera.

Priprema

  1. Očistite cvjetove od duljih stapki i napunite njima staklenku.
  2. Limetu izrežite na kriške i dodajte u staklenku, prelijte alkoholom i zatvorite. Ostavite na hladnom i tamnom mjestu 4 tjedna.
  3. Pripazite da su svi cvjetovi ispod površine tekućine jer će u suprotnom potamniti.
  4. Procijedite tekućinu te umiješajte šećer. Miješajte dok se ne rastopi te prebacite u bocu.

Napomena: Iako se može konzumirati odmah, liker stajanjem postaje ukusniji.

Biskvit od bazge

Biskvit od bazge i krema
Foto: Mare

Sastojci:

  • 180 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 15 g chia sjemenki,
  • 50 ml vode,
  • 2 limuna/sok,
  • 200 ml sirupa od bazge,
  • 100 ml suncokretovog ulja,
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • ½ žličice sode bikarbone,
  • ½ žličice soli.

Priprema

  1. Promiješajte chia sjemenke s vodom i sokom limuna te ostavite 10 do 15 minuta da nabubre.
  2. Za to vrijeme prosijajte brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.
  3. Kad su chia sjemenke nabubrile dodajte u njih sirup od bazge i ulje. Dobro promiješajte i ulijte u posudu u kojoj se nalazi brašno s ostalim sastojcima. Kratko i dobro pjenjačom promiješajte i ulijte u kalup kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  4. Pecite 35 do 40 minuta na 180°C. Vrijeme pečenja, a i visina kolača će dosta varirati ovisno o tome koju veličinu kalupa koristite. Provjerite da li je kolač pečen koristeći drveni štapić za ražnjić ili čačkalicu. Bocnite kolač i kad izvučete površina mora biti suha, bez tragova biskvita.
  5. Ako želite biskvit obogatiti kremom, ja sam iskoristila kremu od bazge i limuna čiji recept vam donosim u nastavku.
Biskvit i krema od bazge
Foto: Mare

Napomena:

*sastojci su dostatni za okrugli kalup do 20 cm, ako želite rezati pa napuniti kremom, a biskvit je odličan i kao samostalan desert pa možete koristiti i malo veći kalup.

Krema od bazge i limuna

Ova krema je odlična kao samostalni desert, može stajati nekoliko dana u frižideru, a odlična je i kao dodatak drugim desertima kako ćete vidjeti u nekoliko primjera dalje. Također, samu gustoću kreme dozirate sami dodavanjem više biljnog mlijeka, ovisno o potrebama ili ukusu.

Sastojci

  1. 150 g prosa,
  2. 1 prstohvat soli,
  3. 50 g veganskog maslaca ili margarina,
  4. 100 ml sirupa od bazge,
  5. 1 do 2 limuna/ sok,
  6. 100 + ml biljnog mlijeka,
  7. prstohvat kurkume za jaču žutu boju.

Priprema

  1. Proso operite i zatim kratko tostirajte dok se ne posuši, posolite i zatim kuhajte dodavanjem vode malo po malo. Kao kad kuhate rižoto, uz konstantno miješanje da bude što kremastiji na kraju.
  2. Kad je kuhan, a voda sva isparila, dodajte veganski maslac ili margarin, sirup od bazge te sok limuna. Sve dobro promiješajte i prebacite u blender ili procesor za hranu.
  3. Dodajte biljno mlijeko po potrebi ili do željene gustoće vaše kreme.
  4. Prebacite u posudicu koju možete zatvoriti i čuvajte u frižideru do tjedan dana.

Napomena

*ako vam je potrebna kompaktna krema koja stabilno stoji stavite manje biljnog mlijeka ili naknadno kremu ugrijte i miješanjem kuhajte dok se ne zgusne.

Ideja za sladoledni štapić ili hladnu kremu koju možete servirati uz pohanu bazgu.

Sladoledni štapić ili hladna krema

Sladoledni štapić
Foto: Mare

Sastojci

  • 2 smrznute banane,
  • 1 avokado,
  • 2 žlice kreme od bazge i limuna,
  • 50 ml biljnog vrhnja za šlag,
  • sirup od bazge po potrebi.

Priprema

  1. Sve sastojke zajedno izblendajte dok ne dobijete finu kremu, a sirup od bazge dodajte ako vam je potrebno da bude slađe.

Tako dobivenu kremu možete staviti u kalupe za sladoled ili servirati odmah uz pohanu bazgu.

Pohana bazga

Pohana bazga
Foto: Mare

Sastojci:

  • 10 cvjetova bazge,
  • 100 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 150 mineralne vode,
  • 1 žlica ulja,
  • 2 žličice šećera,
  • ½ žličice praška za pecivo,
  • prstohvat soli.

Priprema

  1. Sve sastojke, osim cvjetova bazge,  dobro promiješajte.
  2. Umačite cvjetove držeći za stapku, lagano otresite višak smjese i pržite u toplom ulju dok ne porumene.
  3. Prije konzumacije odrežite stapke jer zbog njihovog sastava mogli biste imati probavne smetnje.

Napomena

*po želji dio tekućine (mineralne vode) za pripremu smjese za pohanje zamijenite likerom od bazge ili bijelim vinom.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bazga – recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.