Zdravi recepti za blagdanski stol

bozic

Rijetki ljudi mijenjaju svoje tradicionalne blagdanske recepte. Ugodnost poznatog i navike im to onemogućavaju. Ako ste željni zanimljivih blagdana, začinjenih novim i nepoznatim, a opet ukusnim i zdravim, predlažemo da spravite barem neki od navedenih recepata. Također, svi recepti su veganski.

mršavljenje

“Mesna” štruca

Sastojci:

  • 2 žlice biljnog ulja (preporučuje se ekstra djevičansko maslinovo),
  • 2 crvena luka (nasjeckana),
  • 2 naribane mrkve,
  • 1/4 naribanog celera (150 g),
  • 1/2 žličica soli,
  • 200 g indijskih oraščića,
  • 100 g kestena,
  • peršin (nasjeckani),
  • svježi timijan,
  • crni papar,
  • ljuta crvena paprika (prstohvat),
  • 2 žličice soja sosa,
  • 100 g kus kus-a,
  • lisnato tijesto (kore); preporučujemo veganske.

Priprema:

  • 200 g indijskih oraščića pržite na tavi (bez ulja, kratko), stavite ih u blender i procesuirajte. Ciljajte da oraščići ostanu hrskavi te da nemaju teksturu brašna.
  • 100 g kestena skuhajte te ih nasjeckajte.
  • Stavite 2 žlice ulja na tavu, dodajte luk, mrkvu, celer i sol. Smanjite vatru.  Dodajte procesuirane indijske oraščiće, nasjeckani kesten, peršina po želji, svježeg timijana, prstohvat crnog papra te 2 žličice soja sosa.
  • Pojačajte vatru i pirjajte još 5 minuta; dok smjesa poprimi smeđu boju.
  • Upalite pećnicu da se zagrije.
  • Na lim za pečenje položite papir za pečenje te koru ili dvije lisnatog tijesta. Nauljite s maslinovim ili nekim drugim biljnim uljem (najbolje uz pomoć kista).
  • Smjesu prebacite iz tave na tijesto te rasporedite ravnomjerno. Savijte kore te dodajte još jednu ili dvije na gornji dio štruce. Oblikujte i povežite kore u oblik štruce kruha te lagano premažite uljem izvana.
  • Pecite 20-30 minuta na 180°C (dok štruca ne poprimi zlatnu boju).

Uživajte u mirisu koji će se proširiti kuhinjom. Za još načina kako postići božićni miris u vašem domu pročitajte ovdje.

 Video za pripremu “mesne” štruce:

Francuska salata

Sastojci:

  • 5-6 krumpira (srednje veliki),
  • 3-4 mrkve, 1 šalica graška,
  • 3-4 kisela krastavca,
  • 1 žlica limunovog soka,
  • 2-3 žlice majoneze bez jaja (vegansku majonezu možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane),
  • sol.

Priprema:

  • Skuhati krumpir, mrkvu i grašak.
  • Povrće i krastavce isjeći na kockice, dodati limunov sok i sol, pa sve dobro izmiješati.
  • Dodati majonezu i senf pa još jednom sve dobro promiješati tako da majoneza poveže sastojke.
  • Po želji možete dodati tofu sir ili sojino vrhnje.

blagdani

Sarma

Sastojci:

  • 300 g sojinih ljuspica,
  • 500 g kiselog kupusa,
  • 200 g dimljenog seitana,
  • 50 g riže, malo peršina,
  • žlica mljevene crvene paprike,
  • žlica brašna,
  • 1/2 dl ulja, žlica koncentrata rajčice,
  • sol i papar.

Priprema:

  • Popržiti rižu i sojine ljuspice na malo ulja, dodati sjeckani peršin i crvenu papriku te sve dobro izmiješati.
  • Listove kiselog kupusa oprati i nadjenuti smjesom te saviti i dobro učvrstiti krajeve.
  • Dno posude obložiti preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme.
  • Između sarmi posložiti komadiće dimljenog seitana.
  • Odozgo posložiti listove kupusa te sve preliti vodom i kuhati oko sat vremena na laganoj vatri.
  • Na ulju popržiti žlicu brašna, dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhati i preliti preko sarma.

Još veganskih blagdanskih recepata pronađite ovdje.

veganska-sarma

Orehnjača

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna,
  • 1 dl ulja,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žlica šećera,
  • 2-3 dl sojinog mlijeka,
  • limunova korica,
  • 1 svježi kvasac,
  • 2 žličice šećera.

Nadjev:

  • 250 g oraha,
  • 200 g šećera,
  • sojino mlijeko,
  • 100 g grožđica,
  • korica limuna,
  • šećer u prahu za posipanje.

Priprema:

  • U šalicu staviti 2 žličice šećera, izmrvite kvasac, preliti toplim mlijekom i ostaviti da se diže na toplom mjestu.
  • Umiješati dobivenu smjesu u brašno, dodati sol, šećer ulje, limun,  i sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesiti glatko tijesto.
  • Ostaviti da se ponovno diže.
  • Nadjev napraviti od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom.
  • Dodati šećer, grožđice i limun.
  • Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu 1 cm.
  • Nadjenuti nadjevom i saviti u valjak, staviti u nauljeni viši lim (ili koristite papir za pečenje).
  • Neka se diže još oko 30 min. Peći 30 min na 200°C.
  • Kad se ohladi posipati šećerom u prahu i rezati na ploške.

orahnjača  orasi

Božićni slatki kruh

Sastojci:

  • 2 šalice badema,
  • 1 šalica svježih datulja,
  • 1 šalica grožđica,
  • 1 šalica brusnica,
  • 1 žlica soka od limuna,
  • 1/2 žličice cimeta,
  • 4 grubo sjeckane smokve,
  • 1 sjeckana jabuka.

Priprema:

  • Sameljite sve sastojke u procesoru.
  • Stavite u kalupe obložene papirom za pečenje ili kalupe premazane uljem. Možete koristiti i silikonske kalupe.
  • Tako oblikovanu smjesu stavite na ladicu dehidratora. Dehidrirajte smjesu 8 – 12 sati na 42°C.
  • Ako ne posjedujete dehidrator, kalup stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 50°C (možete ju ostaviti poluotvorenom za vrijeme pečenja).

bademi

Čupavci

Sastojci:

  • 1 šalica suhih marelica,
  • 1 šalica datulja,
  • 2 šalice badema,
  • 1/2 šalice kokosova brašna,
  • malo vanilije.

Čokoladni preljev:

  • 1/2 šalice kokosova ulja ili maslaca
  • 2 žlice kakaa
  • 4 žlice agavina sirupa

veganski-cupavci

Priprema:

  • Procesuirajte u blenderu bademe, dodajte suho voće i kokosovo brašno.
  • Sve dobro promiješajte rukom.
  • Smjesu stavite u posudu obloženu papirom za pečenje.
  • Ostavite 1 sat u hladnjaku, a zatim izrežite kocke ili oblikujte kuglice.
  • Pomiješajte sve sastojke za čokoladni preljev pa umočite čupavce u njega te uvaljajte u kokosovo brašno.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zdravi recepti za blagdanski stol

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.