Peršin kao lijek – zašto i kako jesti više peršina?

peršin kao lijek

Peršin je dvogodišnja biljka tamnozelenih listova koja se najčešće koristi kao začin. No peršin nije samo ukras na tanjurima jer ima brojna ljekovita svojstva.

Peršin se kao lijek može konzumirati na različite načine i za različita stanja. U nastavku saznajte zašto biste trebali jesti više peršina i kako to ostvariti.

Peršin – tradicionalna upotreba

Peršin se kultivira već 2 000 godina, a u Grčkoj kulturi bio je iznimno cijenjen radi ceremonija u kojima se koristio. U srednjem vijeku peršin je pronašao svoje mjesto u folklornoj medicini gdje je i stekao popularnost.

U staroj Grčkoj postojalo je vjerovanje kako je Prozerpina, božica podzemlja, stvorila peršin. Tada se, baš kao i danas, čaj od peršina spravljao za:

  • izbacivanje viška vode iz tijela,
  • za čišćenje bubrega,
  • potrebe za detoksikacijom (npr. nakon masnih i vinom opijenih večera).

Peršin je od davnina smatran eliksirom vitalnosti te je jedan od boljih prirodnih lijekova koji pruža bogatstvo vitamina i minerala. 

tradicionalnoj medicini se peršin koristi u sljedeće svrhe:

  • pomaže u otklanjanju problema vezanih uz loš zadah,
  • budući da je peršin bogat željezom, preporučuje se u liječenju anemije,
  • ublažava menstrualne bolove i grčeve, a koristan je i kod liječenja neredovitih menstruacija,
  • smanjuje razinu lošeg kolesterola,
  • koristi se za smanjenje visokog krvnog tlaka,
  • pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa,
  • ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija, a posebno kod upale pluća,
  • djeluje kao antioksidans,
  • pomaže u oporavku od porođaja.

Nažalost, sve indikacije ljekovitosti peršina su još uvijek iskustvene i mnoge od njih nisu znanstveno potvrđene, pišu stručnjaci sa zdravstvenog portala WebMD.

Peršin – ljekovitost

Peršin je iznimno bogat antioksidansima kao što su beta-karoten, luteolin, apigenin, likopen i alfa-karoten. Sadrži i važne vitamine i minerale kao što su vitamin A, C i K, folat, željezo i kalcij.

Šalica sjeckanog peršina sadrži 984 mikrograma vitamina K, pišu stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today. Osim toga, količine ostalih hranjivih sastojaka su:

  • 1.78 grama proteina,
  • 0.47 grama masti,
  • 3.8 grama ugljikohidrata,
  • 0.51 gram šećera,
  • 2 grama vlakana,
  • 79.8 mikrograma vitamina C,
  • 5,054 internacionalnih jedinica (IU) vitamina A. 

Zbog brojnih nutrijenata koje sadrži jača imunitet. Koristi se i u liječenju anemije uzrokovane nedostatkom željeza u obliku čajeva i sokova od peršina.

Neka ljekovita djelovanja peršina koja su znanstveno potvrđena su:

  • povećano izlučivanje urina,
  • obilnije menstruacije,
  • stimuliranje apetita,
  • poboljšanje probave.

Peršin je i prirodni osvježivač daha. Smanjuje loš zadah nakon češnjaka ako ga se žvače sirovog.

peršin

Foto: Photospin

Peršin kao lijek za bubrege

S obzirom na to da je bogat antioksidansima i vitaminima, peršin prirodno pomaže čišćenju bubrega i doprinosi normalnom funkcioniranju. Stoljećima se koristio kao diuretik za probleme s bubrežnim kamencem, žučnim kamencem i infekcijama mokraćnog sustava.

Čišćenje bubrega peršinom može se odviti uz medicinski nadzor unošenjem peršina u obliku čaja ili soka. Korijen peršina koristan je i kod suzbijanja bubrežnih kamenaca.

Ispijanje čaja od peršina nije bilo opasno po stvaranje bubrežnih kamenaca, a kompozicija mokraće nije bila primjetno promijenjena“, ističu znanstvenici i liječnici Odjela za urologiju bolnice u Riyadhu u Saudijskoj Arabiji.

Nakon provedene studije na zdravim pojedincima u trajanju od 4 tjedna, mogli su zaključiti da čaj od peršina nije uzrokovao promjene u sastavu urina koje bi mogle biti rizične po zdravlje bubrega i mokraćnog mjehura.

Ipak, prevelike količine peršina mogu izazvati probleme kod osoba koje imaju probleme s bubrezima i žučnim mjehurom.

Peršin u borbi s rakom

Flavonoidi koji se nalaze u peršinu (kao što su miricetin i apigenin) mogu pomoći u preveniranju nastanka i razvoja karcinoma. Peršin se pokazao posebno učinkovit u preveniranju raka prostate i debelog crijeva.

Antioksidativni spojevi u peršinu mogu djelovati protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. 

Peršin za mršavljenje

Peršin ima malo kalorija, a puno nutrijenata. Doprinosi optimalnom funkcioniranju tijela što zauzvrat pomaže mršavljenju.

Zahvaljujući enzimima i vlaknima peršin potiče metabolizam, a diuretičkim djelovanjem pomaže izbacivanju viška tekućine iz tijela i smanjivanju nadutosti.

O čaju od peršina koji pomaže u mršavljenju možete saznati ovdje.

Peršin za zdravlje kostiju

Zbog velikih količina vitamina K i kalcija koje sadrži, peršin doprinosi zdravlju kostiju. Pomaže preveniranju osteoporoze i smanjuje rizik od frakture kostiju.

Konzumiranje vitamina K pomaže i apsorpciji kalcija koji je iznimno važan za zdravlje kostiju.

Peršin i dijabetes

Peršin je jedan od najboljih izvora miricetina koji se koristi za preveniranje i liječenje dijabetesa. Peršin se tradicionalno koristi kao lijek za dijabetes u Turskoj.

Studije pokazuju da miricetin može smanjiti razinu šećera u krvi i otpornost na inzulin. Druga istraživanja pokazala su da miricetin može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Korijen peršina kao lijek

Korijen peršina bogat je vitaminom C i željezom, a sadrži i velike količine natrija. Smanjuje nadutost i lošu probavu, može pomoći smanjenju krvnog tlaka, a pritom i jača imunitet.

Ekstrakt korijena peršina ima svojstva diuretika i krvnog pročišćavanja.  Osušeni korijen i eterično ulje koriste se u indijanskom ayurvedskom liječenju.

Korijen peršina može se i jesti kuhan, sirov ili pečen. Priprema se kao i ostalo slično povrće (mrkva, repa) pa se može koristiti i kao njihova zamjena. Možete ga dodati u juhe i variva ili ispeći. Sirovi korijen ima intenzivan okus ali se može dodati u salate.

korijen peršina

Foto: Photospin

Čaj od peršina kao lijek

Čaj od peršina može se piti za pojačano mokrenje ili kao lijek za različita stanja.

Čaj od peršina se pripravlja tako da se:

  1. U pola litre zakuhane vode doda 2 jušne žlice svježeg peršina.
  2. Peršin se kuha u vodi 3 – 5 minuta pa se procijedi.
  3. Pije se topao ili ohlađen.

Zadnju šalicu popijte najmanje 5 sati prije spavanja. Čaj od peršina se u pravilu pije s pauzama. Čaj možete piti tjedan dana, no nakon toga je potrebno napraviti pauzu od tjedan dana.

Često mokrenje može dovesti do pretjeranog gubitka elektrolita, vitamina i minerala koji su topivi u vodi.

Više o čaju od peršina i koliko često piti čaj od peršina možete saznati ovdje.

Kako jesti više peršina?

Sada kada znate na koje sve načine peršin može doprinijeti vašem zdravlju, sigurno se pitate kako ga uklopiti u svakodnevnu prehranu. Osim čajeva i sokova od peršina, postoje brojna jela u koja se peršin dodaje.

Smatra se da okus svježeg peršina ide odlično uz:

  • krumpir,
  • rižu,
  • umak od rajčice,
  • jela od peradi,
  • jela od jaja itd.

Svježi peršin možete nasjeckati na sitno i dodati na vrh omleta, rižota ili drugog omiljenog jela prije serviranja. Možete ga dodati i u juhe, variva i salate.

Ako ne želite raditi sok možete ga dodati u jutarnji smoothie.

Peršin možete upotrijebiti i u izradi raznih namaza i umaka kao što je pesto (zajedno s bosiljkom ili umjesto njega).

Postoje i razna tradicionalna jela koja u receptu sadrže veliku količinu peršina. Neka od tradicionalnih jela su:

  • chimichurri (južnoamerički umak),
  • tabbouleh (levantska salata od bulgura i peršina) i
  • persillade (francuski umak ili mješavina začina).
peršin jelo

Foto: Photospin

Peršin – nuspojave

Kao i svaka druga biljka peršin može imati svoje negativne učinke. Umjerenost i pažljivo pridržavanje uputa navedenih na pakiranju pomaže u izbjegavanju neželjenih posljedica.

Trudnice mogu konzumirati peršin u uobičajenim količinama koje se stavljaju za začinjavanje hrane. 

Pretjerana konzumacija čaja od peršina može uzrokovati osjetljivost na sunčeve zrake te dovesti do razvoja osipa. Osim toga, kod nekih ljudi peršin može izazvati alergijske reakcije. 

Ako ranije niste koristili čaj od peršina, može se pojaviti glavobolja. Glavobolja većinom prođe nakon nekog vremena konzumacije peršina. U nekim literaturama se navodi kako se od pretjerane konzumacije čaja od peršina mogu javiti i naznake oštećenja bubrega.

Osim toga, neke nuspojave korištenja čaja od peršina mogu biti i:

  • sniženje razine šećera u krvi,
  • usporavanje zgrušavanja krvi,
  • zadržavanje soli u tijelu i povišenje krvnog tlaka.

Zbog svih mogućih nuspojava je preporučljivo peršin kao lijek koristiti oprezno i uz savjet sa stručnom osobom. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.38 / 5   21

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu