Čili (Capsicum frutescens)

chili paprika

Čili je plod tropske paprike koji se suši i melje zajedno sa sjemenkama. Čili je izuzetno jakog okusa i do dvadeset puta ljući od ljute paprike.

Dodaje se u sva variva naročito u mahunarke jer ih čini lakšim za probavu. On potiče probavu i pražnjenje crijeva te dobro djeluje na podizanje energije i osjećaja topline za hladnih dana.

Osim suhog crvenog čilija, u indijskoj kuhinji se koristi i svježi zeleni čili, a ponekad i kombinacija oba čilija.

Za razliku od papra i feferona ne predstavlja problem ljudima s osjetljivim želucom ili hemeroidima – to vrijedi naročito u slučaju ako se kombinira s ostalim začinima indijske kuhinje.

Članak uređen:

Saznajte više o indijskoj kuhinji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čili (Capsicum frutescens)

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.