Sok od aronije – ljekovita svojstva, kako napraviti i u kojim količinama piti

sirup-od-aronije

Aronija (crnoplodna aronija, lat. Aronia melanocarpa) je biljka iz porodice ruža koja posjeduje mnoga ljekovita svojstva. 

Poznato je da podiže cijeli imunološki sustav, izvrstan je antioksidans, a ima čak i antitumorsko djelovanje. U nastavku pročitajte za što je sok od aronije dobar te kako ga napraviti i piti.

Aronija – uzgoj

Aronija se najviše uzgaja na području Češke, Slovačke i Rusije, a u Hrvatskoj se nalazi oko 20 hektara zemljane površine za njen uzgoj u komercijalne svrhe, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Agroklub.

Njezin uzgoj ne zahtijeva nikakvu posebnu brigu pa je pogodna za sadnju u manjim vrtovima i na manje plodnom tlu. Podnosi hladne temperature i treba oko 600 mm padalina godišnje.

Također, nema prirodnih neprijatelja, tako da je nije potrebno špricati pesticidima.

Plodovi dozrijevaju na ljeto, najčešće u kolovozu, a moguće ih je očekivati tek treću godinu od sadnje.

Kilogram aronije sadrži:

  • 137 – 200 miligrama vitamina C,
  • 17.1 miligram vitamina E,
  • 242 mikrograma vitamina K,
  • 180 – 260 mikrograma vitamina B1, B2 i B6,
  • 2.79 miligrama pantotenske kiseline,
  • 162 miligrama magnezija,
  • 322 miligrama kalcija,
  • 2.18 grama kalija,
  • 9.3 miligrama željeza,
  • 1.47 miligrama cinka.

Sok od aronije – ljekovita svojstva

aronija-bobice

Foto: Photospin

Aronija ima sljedeće uloge:

  • ublažava migrenu i glavobolju,
  • ima blagotvoran učinak na želudac i crijeva, zaustavljanje proljeva,
  • snižava krvni tlak,
  • sprečava bakterijske i virusne infekcije,
  • osnažuje imunološki sustav.

Mnoga istraživanja na životinjama su pokazala da ova biljka poboljšava cirkulaciju krvi te da svakodnevno konzumiranje smanjuje razinu kolesterola i triglicerida, štiteći kardiovaskularni sustav.

Sok od aronije je pun antioksidativnih sastojaka koji djeluju protiv djelovanja štetnih slobodnih radikala.

Rezultati dobiveni u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Nitric Oxide otkrivaju značajnu ljekovitost aronije kao snažnog stimulatora endotelnog stvaranja dušikovog oksida u koronarnim arterijama.

Naime, dušikov oksid je važan medijator homeostatskih procesa, a njegova uloga u regulaciji tonusa krvnih žila i krvnog tlaka je izrazito važna zbog citotoksičnog djelovanja na mikroorganizme i stanice tumora.

Aronija također pruža zaštitu od bolesti očiju, odnosno mišićne degeneracije očiju. To je neizlječiva bolest koja dovodi do sljepoće, a istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju sok od aronije imaju manje šanse oboljeti od ove bolesti.

Aronija:

  • potiče zacjeljivanje rana,
  • usporava starenje kože i tijela,
  • sprječava nastanak bora,
  • štiti od negativnih UV zraka.

Istraživanje iz 2010. godine objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Medicinal Food posebno ističe sljedeća ljekovita svojstva aronije:

„Bobice aronije sadrže antocijanine i procijanidine koji posjeduju snažan antioksidacijski potencijal. Uz to, redovito pijenje soka od aronije djeluje antitumorski, kardioprotektivno, antioksidativno, antidijabetički, protuupalno, antibakterijski, antivirusno, gastroprotektivno te imunomodulatorski.”

Domaći sok od aronije – kako ga napraviti?

Sok od aronije može se kupiti, a cijena jedne litre kreće se oko 100 kuna. Proizvodnja vlastitog soka može biti povoljnija investicija.

No s obzirom na to da se sok pije u malim količinama, čak i ako nemate uvjete za izradu domaćeg soka isplati ga se i kupiti.

Hladno prešani sok od aronije – recept

sok-od-aronije

Foto: Photospin

Recept za sok od aronije je vrlo jednostavan. Od 1 kg bobica aronije obično ćete dobiti oko 0,7 litara soka, a ponekad i manje.

Nakon što voće sazre, najbolje je zamrznuti ga. Jednom odmrznuto voće nemojte ponovno zamrznuti.

Zamrzavanje nema negativan utjecaj na kvalitetu soka jer je poznato da aronija jako dobro podnosi niske temperature. 

Najbolje je prešati odmrznutu aroniju koristeći sokovnik za hladno prešanje ili koristiti stroj za mljevenje mesa da biste dobili pravi domaći sok.

Preporučuje se da ne dodajete konzervanse niti sladila.

Sirup od aronije – recept

Za sirup od aronije su vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 2 kg bobica aronije,
  • 1 litra vode,
  • 800 g šećera,
  • 1 svježe cijeđeni limun.

Priprema:

  1. U zdjelu vode dodajte šećer i stavite na štednjak dok ne zavrije. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svježeg voća.
  2. Stalno ga miješajte dok smjesa ne počne kuhati. Dok miješate sirup, pritisnite bobice tako da otpuste što više soka.
  3. Kada se postigne točka ključanja potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim izvaditi sirup i pustiti da se ohladi.
  4. Procijedite sadržaj i vratite ga na štednjak da zavrije još jednom. Nakon što proključa, maknite poklopac i dodajte jedan cijeđeni limun.
  5. Promiješani sok ulijte u staklene boce koje ste prethodno sterilizirali i zatvorite boce.
  6. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te konzumirajte po potrebi razrijeđenog s malo vode.

Ostatak bobica možete koristiti za ukusni pekmez od aronije. Napunite hladnjak domaćim sokom i sirupom od aronije i svaki dan uživajte ​​u punom okusu tamne bobice.

aronija-sibirska-borovnica

Foto: Photospin

Sok od aronije – doziranje

Preporučena dnevna doza svježih bobica je 300 grama. Čisti hladno prešani sok od aronije pije se u količini od 1 do 3 čašice za rakiju dnevno.

Za zdrave ljude preporučena doza je samo jedna čašica ujutro na prazan želudac.

Ljudi koji su skloni obolijevanju trebali bi konzumirati jednu čašicu prije svakog obroka. Sok je potrebno piti barem pola sata prije obroka da bi iskoristili više korisnih svojstava ovog domaćeg soka.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Hun Kim, J., Auger, C., Kurita, I., Anselm, E., Rivoarilala, L., Won Lee, K. i Schini-Kerth, V. (2013). Aronia melanocarpa juice, a rich source of polyphenols, induces endothelium-dependent relaxations in porcine coronary arteries via the redox-sensitive activation of endothelial nitric oxide synthase. Nitric Oxide, 35, 54-64.
  2. Kokotkiewicz, A., Jaremicz, Z. i Luczkiewicz, M. (2010). Aronia Plants: A Review of Traditional Use, Biological Activities, and Perspectives for Modern Medicine. Journal of Medicinal Food, 13(2).
  3. Sharif, T., Stambouli, M., Burrus, B., Emhemmed, F., Dandache, I., Auger, C. i Fuhrmann, G. (2013). The polyphenolic-rich Aronia melanocarpa juice kills teratocarcinomal cancer stem-like cells, but not their differentiated counterparts. Journal of Functional Foods, 5(3), 1244-1252.
  4. Štraus, B. (1996). Dušikov oksid i njegove funkcije. Biochemia Medica, 6(1), 13-21.
  5. Wessels, D., Wilson, D.R. (2018) What are the health benefits of aronia berries? Healthline.
  6. Aronija. (2019) Agroklub.

Ocijenite članak

4.11 / 5   174

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sok od aronije, aronija sok, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu