Kada koristiti svježe, a kada smrznuto povrće i voće?

voće i povrće

Ukoliko ste u mogućnosti, uvijek je poželjno da kuhate jela od svježeg povrća i voća, no ponekad nismo u stanju posvetiti se sjeckanju povrća ili isto pak nije dostupno u sezoni. U tom slučaju sasvim je u redu dati prednost smrznutom voću i povrću.

Ukoliko razmišljate da li kuhati sa smrznutim povrćem i voćem, dajte prednost istome ako:

Smrznuto povrće koje kupujete nije dostupno svježe u sezoni

Tijekom većeg dijela godine (u našim krajevima) svježi grašak u ljusci nije dostupan, što ovo povrće čini jednim od prvih na listi za kupovinu u smrznutom stanju. Isto pravilo vrijedi za bobičasto voće.

Kupovinom smrznutog povrća ćete uštedjeti mnogo vremena

Čak i ako je grašak dostupan u sezoni svjež u ljusci, vjerojatno ćete potrošiti pola sata do sat vremena da biste ga ogulili. Ukoliko nemate puno vremena, onda vrijedi kupiti smrznuti grašak (čak i ako ćete ga platiti nešto skuplje).

Nemate mnogo vremena za kuhanje

Ukoliko nemate mnogo vremena za kuhanje, kupovinom isjeckanog smrznutog povrća skratit ćete si vrijeme kuhanja za polovinu! Isto vrijedi ako ne volite kuhati ili tek počinjete eksperimentirati s povrćem u kuhinji: smrznuto povrće pomoći će vam za vrijeme tranzicije i olakšati početničke korake.

Smrznuto povrće je jeftinije od svježega

Ukoliko vodite računa o kućnom budžetu, razmislite da li vam je isplativije kupiti svježe ili smrznuto povrće, te se odlučite kupiti smrznuto ako ćete time uštedjeti novac.

Smrznuto povrće je odlično za “hitne slučajeve”

Bilo da imate svo vrijeme i novac na svijetu za kupovinu i pripremu jela od svježeg povrća, život je nepredvidljiv i uvijek se može desiti da vam dođu iznenadni gosti, taj dan u tjednu budete spriječeni otići u kupovinu povrća na tržnicu ili se ne osjećate najbolje, ili pak žurite negdje i želite jesti “na brzinu”. Da ne biste u ovim situacijama posegnuli za telefonom i naručili hranu ili posegnuli za konzervama ili pak trčali u kupovinu u “zadnju minutu”, neka nekoliko vrsta smrznutog povrća uvijek bude prisutno u vašem hladnjaku.

Mudar izbor je imati grašak, neku mješavinu isjeckanog povrća, brokule ili prokulice, od kojih vrlo lako možete napraviti neko varivo, jelo od povrća i riže (ili cous-cousa), jelo s krumpirom u rerni ili ga izdinstati na maslinovom ulju s omiljenim začinima.

Od smrznutih malina ili jagoda možete napraviti desert na brzinu (voćni jogurt u blenderu ili ga izmiksati smrznutog i poslužiti kao zdraviju varijantu za sladoled), smoothie ili frape za goste, a ako imate nekoliko banana ili jabuka, možete napraviti i ukusnu voćnu salatu.

Ukoliko vam se sviđa ovaj tekst pročitajte 10 savjeta kako se organizirati u kuhinji brže, lakše i jednostavnije.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kada koristiti svježe, a kada smrznuto povrće i voće?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.