10 “trikova” kako očuvati svježinu voća i povrća
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Vrlo je praktično kupiti na tržnici povrće i voće za cijeli tjedan, no nerijetko se dešava da povrće ne ostane svježe duže od nekoliko dana. Pročitajte korisne savjete kako da produžite “vrijeme trajanja” povrću i voću i olakšajte si planiranje jelovnika, a ujedno reducirate bacanje dragocjene hrane i uštedite novac.
Rajčice čuvajte na sobnoj temperaturi.
Da biste očuvali okus rajčica, poželjno je da ih čuvate na sobnoj temeraturi. Za vrijeme ljetnih vrućina, možete ih pohraniti u hladnjak, no neka mjesto za njih bude na posljednjoj polici, a po mogućnosti, neka ne dolaze u dodir sa ostalim povrćem. Vodite računa da ih drugo povrće ne nagnječi, što će ubrzati vrijeme njihovog kvarenja.
Ukoliko želite da rajčice sazriju brže, smjestite ih zajedno s jabukama (i obrnuto, ukoliko su sasvim zrele, čuvajte ih podalje od jabuka).
Mrkve čuvajte u staklenkama ili plastičnim kutijama i vrećicama.
Da bi mrkve sačuvale svježinu duže vremena, pohranite ih u hladnjak u zatvorenim staklenkama, plastičnim vrećicama ili kutijama, koje će čuvati vlagu i neće im dozvoliti da se osuše. Prije nego pohranite mrkve odjsecite zeleni dio na vrhu – to će im produžiti “rok trajanja”.
Zelenu salatu umotajte u kuhinjski papir.
Zelenu salatu prije pohranjivanja operite, ocijedite i umotajte u kuhinjski papir, a zatim pohranite u zatvorenu plastičnu kutiju. Na ovaj način sačuvat ćete njihovu svježinu nekoliko dana duže. Isto pravilo važi kao i za rajčice: čuvajte ih podalje od jabuka.
Patlidžane čuvajte što dalje od vode.
Patlidžane pohranite u zatvorenu plastičnu kutiju i čuvajte ih podalje od vode, da bi ostali svježi duže vrijeme.
Jedna loša trešnja pokvariti će sve ostale.
Prije nego pohranite trešnje u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi odstranite one koje su se već pokvarile, da ne pokvare i ostale. Isto pravilo važi za višnje, te jagode i drugo bobičasto voće.
Ponesite staklenke i kutije sa sobom u kupovinu bobičastog voća.
Kada krenete u kupovinu bobičastog voća ponesite sa sobom staklenke ili plastične kutije obložene kuhinjskim papirom, te zatražite od trgovca da ih nakon vaganja zapakira u njih.
Nerijetko se desi da prelijepe jagode ili borovnice, spakirane u plastičnu vrećicu, do povratka doma postanu “kaša”od jagoda i borovnica, a njihov sok iscuri na sve stane po vrećici. Ovako izgnječeno bobičasto voće vrlo brzo se i pokvari. Ukoliko ponesete staklenku ili plastičnu kutiju za njih, to možete izbjeći.
Krastavce pohranite u plastičnoj vrećici ili kutiji obloženoj kuhinjskim papirom i umanjite njihovu gorčinu masiranjem odrezanog vrha.
Krastavci će ostati svježi duže vrijeme ukoliko ih pohranite u plastičnoj vrećici ili kutiji obloženoj kuhinjskim papirom (a ne otvorene). Da biste bili sigurni da krastavci neće biti gorki, primjenite “trik” za odstranjivanje gorčine (pročitajte kako ovdje)
Limun i feferone čuvajte u zatvorenoj vrećici ili staklenki.
Da bi sačuvali svježinu duže vrijeme limun i čili-papričice (feferone) potrebno je čuvati u plastičnoj vrećici ili staklenki, inače će izgubiti svježinu vrlo brzo.
Zeleno lisnato povrće upotrijebite odmah i pohranite pažljivo.
Ukoliko je moguće, zeleno lisnato povrće upotrijebite isti dan ili najviše u toku nekoliko dana, a ostalo povrće koje može trajati duže (cvjetača/karfiol, mrkva, paprika…) upotrijebite kasnije. Ukoliko nećete upotrijebiti zeleno lisnato povrće isti dan, pohranite ga u zatvorenu plastičnu kutiju koju ste obložili kuhinjskim papirom.
Prije pohranjivanja odvojite listove i odstranite one koji su loši (ukoliko ih ima), da ne bi pokvarili ostale. Slijepljeni listovi špinata ili blitve, na otvorenom, vrlo brzo će se sasušiti I izgubiti na svježini.
Iskoristite svaku grančicu začinskog bilja.
Nerijetko se događa da začinsko bilje već nakon nekoliko dana završi u smeću (što je žalosno!). Začinsko bilje pohranite u plastičnu kutiju koju ste obložili kuhinjskim papirom, te zatvorite kutiju (može poslužiti i staklenka). Ukoliko ga ne uspijete iskoristiti u toku tjedan dana, ubacite ga u manju staklenku sa maslinovim uljem, koju ćete čuvati u hladnjaku. Ulje u kojem je bilo potopljeno začinsko bilje dobiti će posebnu aromu, te ga je idealno koristiti kao dressing za salate. Maslinovo ulje sa potopljenim začinskim biljem možete iskroistiti u toku jednog mjeseca.
Savjet više: Ukoliko je moguće reducirajte upotrebu plastičnog posuđa u kuhinji i zamijenite ga staklenkama i staklenim posudama sa poklopcem. Ukoliko se zbog praktičnih razloga ipak odlučite za plastično posude, pokušajte nabaviti ono bez BPA i od kvalitetnog materijala. Prije nego sto pohranite svježe povrće ili voće u plastične kutije obložite ih kuhinjskim papirom (koji će spriječiti kontakt povrća i voća sa plastičnom površinom).
Ukoliko vam se svidio ovaj članak pročitajte i “7 grešaka koje činimo kada jedemo povrće”
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
10 “trikova” kako očuvati svježinu voća i povrća
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.