Tijesto za pizzu – recepti za brzo, mekano i najjednostavnije tijesto

Tijesto za pizzu bez dizanja

Pizza je ukusno i svima poznato jelo koje potječe iz Italije, posebno iz napolitanske regije. Talijansko tijesto za pizzu je tanko i okruglo, premazano umakom od rajčice i obogaćeno raznim sastojcima. Tradicionalno se pizza peče u krušnoj peći, a svi je mogu jednostavno pripremiti kod kuće.

U nastavku članka saznajte kako napraviti ukusno tijesto za pizzu, kao iz pizzerije.

Tijesto za pizzu – recept

Pizza je raširena po cijelom svijetu zbog toga što se jednostavno i brzo priprema. Kod pečenja pizze nema posebnih pravila, na nju možete staviti što god želite i uživati u omiljenim namirnicama.

Tijesto za pizzu se također može napraviti na više načina, a mi donosimo sve vrste recepata.

Tijesto za pizzu s jogurtom

Najjednostavnije tijesto za pizzu se može napraviti uz pomoć jogurta. To je mliječni proizvod velike nutritivne vrijednosti, koji sadrži kalcij i vitamine B skupine.

Sastojci potrebni za tijesto za pizzu s praškom za pecivo i jogurtom su:

  • 190 grama glatkog brašna + 10 grama za miješenje,
  • 200 grama jogurta,
  • 1 prašak za pecivo,
  • sol.

Postupak izrade:

  1. U veću zdjelu stavite brašno te mu dodajte sol i prašak za pecivo.
  2. Izmiješajte suhe sastojke te dodajte jogurt.
  3. Pomiješajte sve sastojke i umijesite glatko, mekano tijesto na pobrašnjenoj površini.
  4. Ako Vam se čini da je tijesto presuho, dodajte malo mlake vode.
  5. Tijesto bi trebalo biti formirano nakon 7 – 8 minuta miješenja.

Ovo je tijesto za pizzu bez dizanja, pa ga odmah možete razvaljati na veličinu koja odgovara posudi u kojoj ćete peći pizzu. Na tijesto namažite umak za pizzu i dodajte omiljene sastojke. Pizza se obično peče na 200°C 8 – 10 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.

Tijesto za pizzu

Tijesto za pizzu sa suhim kvascem

Domaća pizza je obično najukusnija, a pamtimo je po debelom sloju mekanog i ukusnog tijesta. Takvo tijesto se može napraviti s kvascem jer će se uzdignuti i ostati rahlo.

Sastojci potrebni za pizzu sa suhim kvascem:

  • 350 glatkog brašna,
  • 250 grama oštrog brašna,
  • 5 grama suhog kvasca,
  • 1 decilitar mlijeka,
  • 2.5 decilitra tople vode,
  • 1 decilitar maslinovog ili suncokretovog ulja,
  • 2 čajne žlice soli,
  • 1 čajna žlica šećera.

Ovo tijesto za pizzu s mlijekom napravite na sljedeći način:

  1. U velikoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke.
  2. Napravite udubinu u zdjeli i polagano ulijte mlijeko, vodu i zatim ulje.
  3. Zamijesite glatko mekano tijesto i ostavite ga na toplom mjestu pola sata da se uzdigne.
  4. Nakon toga ga prebacite na pobrašnjenu površinu i opet mijesite.
  5. Tijesto pohranite sat vremena na toplom mjestu.
  6. Nakon toga ga možete razvaljati i napraviti pizzu s omiljenim sastojcima.

Tijesto za najbolju domaću pizzu

Domaća jela obično pamtimo po neodoljivom mirisu i okusu. Donosimo još jedan isprobani recept iz kojeg proizlazi mekana pizza koja se topi u ustima.

Sastojci:

  • 200 grama oštrog i 200 grama glatkog brašna,
  • 5 grama suhog kvasca,
  • žličica soli,
  • žličica šećera,
  • decilitar ulja,
  • 1 cm široka kriška margarina,
  • 2 decilitra tople vode.

Priprema jednostavne domaće pizze:

  1. U velikoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke.
  2. U posebnoj posudi pomiješajte ulje, margarin i vodu.
  3. Tu otopljenu smjesu ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima.
  4. Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplom mjestu. Ako nedostaje vode, ulijte još malo.
  5. Pustite tijesto da se uzdiže oko 40 minuta dok se ne udvostruči.

Nakon toga tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga na debljinu od oko 1 cm. Namažite ga umakom za pizzu i dodajte omiljene sastojke.

Domaća pizza

Bezglutenska pizza

Ako želite napraviti tijesto za pizzu bez glutena, ne možete koristiti obično pšenično brašno. Gluten služi kao “ljepilo” pa će tijesto za pizzu bez glutena biti drukčije teksture od običnog, odnosno neće biti elastično i ljepljivo.

Možete koristiti bezglutensko brašno, kao i ostale sastojke:

  • 200 g bezglutenskog brašna za kruh,
  • 5 grama suhog kvasca,
  • pola žličice šećera,
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja,
  • 200 mL mlake vode,
  • malo soli.

Priprema bezglutenske pizze:

  1. U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.
  2. Dodajte vodu i ulje te umijesite tijesto.
  3. Ostavite tijesto na toplom mjestu oko pola sata dok se ne udvostruči.
  4. Kratko premijesite tijesto i pustite ga da odleži u hladnjaku nekoliko sati.
  5. Nakon toga možete razvaljati tijesto i staviti ga u kalup za pečenje.
  6. Tijesto u kalupu treba odležati još 20 minuta.

Nakon toga možete zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih i pripremiti pizzu kakvu želite. Bezglutenska pizza se peče oko 25 minuta. Više bezglutenskih recepata za pizzu pronađite ovdje.

Na koliko stupnjeva se peče pizza?

Za ukusnu hrskavu pizzu potrebno je kraće vrijeme pečenja na visokoj temperaturi. Obično se pizza peče desetak minuta na 200 stupnjeva Celzijusa. Znat ćete da je pečena po zlatnoj boji korice i mjehurićima koji se stvaraju na siru.

Tijesto za pizzu s jogurtom

Umak za pizzu

Ukusni umak za pizzu možete pripremiti od sljedećih sastojaka:

Sastojke možete izmiješati i dodati u količinama koje želite, i zapamtite da je umak za pizzu to bolji što je raznovrsniji.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tijesto za pizzu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu