Tibetanska gljiva – kefir ili eliksir zdravlja i mladosti

tibetanska-gljiva

Tibetanska gljiva se u svijetu zdravlja naziva “živim lijekom”, jer se koristi u proizvodnji kefira. Riječ je o probiotičkom mliječnom proizvodu koji sadrži bakterije mliječne kiseline i obiluje spojevima koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Kefir je zapravo fermentirana tibetanska gljiva.

Kao i druge gljive, tibetanska također ima visoku nutritivnu vrijednost te je posebno bogata vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine A, D i E, cink, željezo, selen, bakar i molibden.

Ljekovita svojstva kefira

Znanstvenici su zadivljeni ljekovitim svojstvima kefira. Otkriveno je da kefir ima anti-bakterijski i antifungalni učinak te antialergijska svojstva. On ima veliku ulogu u ozdravljenju i obnovi oštećenih živčanih stanica te, zbog toga, može značajno poboljšati i nečije kognitivne sposobnosti.

Antialergijska svojstva kefira posebno su zanimala znanstvenike na Sveučilištu u Taipei. 2010. godine na Zavodu za animalne znanosti i tehnologiju proveli su istraživanje kojim su dokazali antialergijska svojstva bakterijskog soja Lactobacillus kefiranofaciens M1 prirodno prisutnog u kefiru. Istraživanjem su pokazali kako konzumacija kefira dovodi do smanjenja izlučivanja imunoglobulina E koji se javlja kako je u organizmu prisutna neka alergijska reakcija.  

Osim toga, kefir pozitivno djeluje na raspoloženje, zbog polisaharidnih zrna koja imaju afrodizijačka svojstva. Osim toga, kefirom možete:

  • kontrolirati psorijazu i ekcem,
  • ojačati imunološki sustav,
  • usporiti starenje (ima pomlađujući utjecaj na kožu i stanice tijela),
  • uravnotežiti metabolizam i apetit (te tako utjecati na gubitak težine),
  • obnoviti mikrofloru probavnog sustava,
  • sniziti razinu šećera u krvi i vratiti krvni tlak u normalu,
  • sniziti razinu lošeg kolesterola u krvi,
  • opustiti živčani sustav te poboljšati pamćenje i pozornost,
  • izliječiti Kandidu, bolesti jetre i žučnog mjehura,
  • liječiti gastritis, pankreatitis te čireve na želucu,
  • ublažiti simptome alergijskih reakcija,
  • utjecati pozitivno na liječenje upalnih bolesti,
  • liječiti bolesti srca i pročistiti krv,
  • ublažiti simptome proljeva i kroničnog zatvora,
  • zaustaviti razvoj stanica raka,
  • ublažiti depresiju i riješiti se poremećaja spavanja,
  • utjecati na brzinu zacjeljivanja rana i ozdravljenja modrica,
  • smanjiti intoleranciju na laktozu, odnosno mliječne proizvode,
  • ispraviti nezdrave prehrambene navike,
  • regulirati umor i povećati energiju
  • očistiti organizam od teških metala, kemijskih antibiotika, bubrežnih kamenaca i patogenih mikroorganizama.
jacanje-imuniteta

Iako nisu svi ljekoviti učinci znanstveno dokazani, kefir nesumnjivo ima veliki potencijal kada je u pitanju zdravlje.

Istraživanje provedeno 2012. godine na Zavodu za patologiju Sveučilišta Dokuz Eylül u Turskoj pokazalo je da kefir može imati učinkovita svojstva kod čira na želucu koji je nastao kao posljedica korištenja nesteroidnih protuupalnih lijekova. Istraživanje je provedeno na uzorku od 28 albino štakora kojima s pratilo izlučivanje želučanog soka i mikroskopsko stanje želuca.

Kako koristiti kefir?

Kefir nije samostalno rješenje za bilo koji od navedenih zdravstvenih problema, no može se koristiti kao dodatna pomoć u određenim situacijama i stanjima.

Odvikavanje od alkohola/detoksikacija

Pijte puno kefira ujutro na prazan želudac, između svakog obroka i jedan sat prije spavanja. Kefir uklanja toksine nakupljene u tijelu nakon zloupotrebe alkohola i lijekova. Druge vrste probiotika ne mogu ukloniti sve sintetičke droge iz organizma.

Alergija

Pomaže kod različitih vrsta alergija: “peludne groznice”, neurodermitisa, alergijskog rinitisa i alergija na hranu. Jedna čaša kefira triput dnevno na prazan želudac na početku alergijske sezone može imati čudesan učinak. Konzumirajte kontinuirano mjesec dana, a zatim napravite pauzu od dva tjedna.

Kašalj

Prstohvat sode bikarbone pomiješajte s pola čaše kefira, zagrijte na pari i pijte dva puta na dan.

Dijabetes

U slučaju dijabetesa kefir se može koristiti kao samostalni tretman za prvu fazu (do jedne godine) bolesti. Osim što snižava šećer u krvi, kefir djelomično obnavlja oštećene stanice gušterače koja proizvodi inzulin.

Jednu litru kefira podijeliti na dijelove od 150 mL i pijte tijekom dana u trenucima gladi i 15 minuta prije jela. Uz to, nakon svakog obroka, pijte biljni čaj. Ova “terapija” odvija se u 25-dnevnom periodu. Nakon toga uzmite pauzu od dva tjedna do mjesec dana, a zatim je ponovite.

Hipertenzija (povišeni krvni tlak)

Dvaput dnevno (jutro, večer) pijte po 150 mL kefira na prazan želudac. Pričekajte najmanje 15 minuta prije sljedećeg obroka nakon što ga popijete. Činite to dva tjedna, a zatim povećajte dozu kefira na 250 mL dvaput dnevno tijekom dva tjedna. Nakon toga uzmite pauzu od dva tjedna do mjesec dana i ponovite.

Problem s težinom

Kefir može pomoći da izgubite kilograme, ali i da dobijete na težini. Tajna je jednostavna: on potiče pravilan rad probavnog sustava i pomaže regulaciju crijevne flore te stvara zdrav probavni trakt.

Svi poremećaji prehrane ili problemi s kilogramima počinju u njemu. Da bi dobili na težini potrebno je 100 mL kefira tri puta dnevno pola sata prije jela, a kako bi je izgubili pola sata nakon obroka.

Vanjska primjena

maska-za-lice

Kefir ima i vanjsku primjenu. Može ubrzati zacjeljivanje rana i posjekotina, zaliječiti prišteve, akne i gnojne rane te druge upalne procese na koži. Pomaže i kod pelenskog osipa, ljuštenja kože i znojenja.

Kefir se zapravo sastoji od prirodnih probiotičkih bakterija koje sadržavaju antibakterijska i protuupalna svojstva.

2012. godine iranski znanstvenici na Institutu medicinskih biljaka u Kraj-u istraživali su učinak probiotičkih bakterija na zarastanje opeklina. U istraživanju je sudjelovalo 56 štakora kod kojih su napravljene slične opekline. Učinak zacjeljivanja je praćen tako da je pripremljen kefir u obliku gela koji se nanosio na opeklina, a sam proces dobivanja kefira trajao je 24h, 48h i 96h. 

Rezultati su pokazali kako je do najvećeg smanjenja površine opeklina, stupnja upale i ožiljaka došlo kod štakora kojima je nanošen kefir u obliku gela koji je fermentiran 96h. Zaključeno je kako je uporaba kefira u obliku gela učinkovito terapeutsko sredstvo kod ozbiljnih opeklina kože. 

Ako imate suhu kožu ili neurodermitis, možete si napraviti kupku od litre kefira i 100 mL maslinovog ulja. Kupka s kefirom može imati blagotvorni učinak na vaše noge i stopala. Ova kupka oslobodit će vas od bolova i umora te pomoći kod artritisa.

Kefir se koristi i kod pretjeranog opadanja kose. Utrljajte malo kefir u vlasište i isperite nakon 30 minuta. Redovito nanošenje na vlasište potiče rast zdrave kose. Kefir se uspješno bori protiv gubitka kose i kod muškaraca i kod žena. Različite mješavine s kefirom koriste se i za probleme tanke i lomljive kose te s peruti.

Vanjskom primjenom možete se osloboditi i neugodnih simptoma herpesa, ali i glavobolje. Recept za domaći kefir pogledajte na linku.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Hong W.S., Chen Y.P., Chen M.J., (2010.) The antiallergic effect of kefir Lactobacilli
  2. Huseini H.F., Rahimzadeh G., Fazeli M.R., Mehrazma M., Salehi M., (2012.) Evaluation of wound healing activities of kefir products
  3. Orhan Y.T., Karagözlü C., Sarioğlu S., Yilmaz O., Murat N., Gıdener S., (2012.) A study on the protective activity of kefir against gastric ulcer

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.93 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu